Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Veikkaus vähentää peliautomaattien määrää 3 000:lla, tunnistautuminen pakolliseksi, markkinointia karsitaan – pelituotot laskevat merkittävästi

Veikkauksen johdon palkitsemisjärjestelmään vastuullisuusmittari: jos pelihaittojen määrä kasvaa, se leikkaa bonuksia.

Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero kertoivat torstaina, että myös yhtiön johdon palkitsemisjärjestelmää muutetaan. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa Paateron ja Kallasvuon tiedotustilaisuuden.
Matti Konttinen,
Terhi Toivonen,
Ari Hakahuhta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) tarttui Postin jälkeen toisen valtionyhtiön, Veikkauksen kohun nostaneeseen tilanteeseen.

Torstaina aamupäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo kertoi Veikkauksen tehneen seitsemän kohdan ohjelman Veikkauksen toiminnan parantamiseksi.

Suurimmat muutokset koskevat peliautomaatteja ja markkinointia.

Kaupoissa ja kioskeissa sijaitsevien peliautomaattien määrää vähennetään 3 000:lla automaatilla. Jäljelle jäävissä automaateissa voi pelata vain tunnistautuneena. Tunnintautumista vaaditaan asteittain siten, että vuoden 2022 alusta lähtien pelaaminen ei ole enää mahdollista ilman tunnistautumista.

Veikkauksella on tällä hetkellä noin 21 500 rahapeliautomaattia, joista asiamiesten myyntipaikoissa sijaitsee noin 18 500.

Markkinointia supistetaan merkittävästi ja esimerkiksi digitaalisia pelejä saa mainostaa enää vain digitaalisissa kanavissa.

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski kertoi tiedotustilaisuuden jälkeen Ylen haastattelussa, että hän on tyytyväinen tuleviin muutoksiin yhtiön toiminnassa.

Muutoksista merkittävin ”tulonäkökulmasta” on hänen mukaansa hajasijoitettujen peliautomaattien pakollisen tunnistautumisen nopeuttaminen ja automaattien määrän vähentäminen. Sarekoski kertoi, että siirtymävaihe peliautomaattien muuttamiseksi alkaa ensi syksynä.

Pelien tuloutus valtiolle voi vähentyä yli 200 miljoonaa euroa vuonna 2022

Veikkauksen muutosten vuoksi tuloutus valtiolle saattaa vähentyä jopa yli 200 miljoonaa euroa vuonna 2022. Tänä vuonna Veikkauksen odotetaan tulouttavan valtiolle noin miljardi euroa.

Ylen saaman arvion perusteella Veikkauksen tuloutuksen on odotettu laskevan ensi vuonna noin 30 miljoonaa euroa, vuonna 2021 noin 100 miljoonaa euroa ja vuonna 2022 jopa yli 200 miljoonaa euroa.

Laskelma perustuu siihen, että uhkapelien niin sanottuun digivuotoon ulkomaille ei pystytä vaikuttamaan. Pelien digivuoto tarkoittaa sitä, että suomalaiset pelaavat ulkomaisten peliyhtiöiden pelejä verkossa. Näiden yhtiöiden tuotoista valtio ei hyödy.

Jos Suomen hallitus kykenee löytämään keinoja, joilla voisi rajoittaa pelaamista ulkomaisilla verkkosivuilla, saattaisi Veikkauksen tuloutuksen lasku jäädä pienemmäksi.

Hallitus on luvannut ohjelmassaan, että joidenkin järjestöjen rahamenetyksiä Veikkauksen tuloutuksen laskusta voitaisiin hyvittää. Käytännössä se tarkoittaisi rahoituksen lisäämistä verotuloista tai muista valtion tulolähteistä.

Hallitusohjelmakirjauksessa puhutaan arpajaislain vaikutuksista, joten on auki, tulkitseeko hallitus kirjauksen tarkoittavan kaikkia Veikkauksen tekemiä muutoksia, jotka vähentävät tuloutusta valtiolle.

Veikkauksen pelituotoilla valtio rahoittaa muun muassa sosiaali- ja terveysjärjestöjä, kulttuuria, tiedettä, taidetta ja liikuntaa.

Veikkauksen hallitukseen lisää ongelmapelaamisen asiantuntemusta

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero kertoi, että Veikkauksen hallitukseen tulee muutoksia. Kallasvuon mukaan yhtiön toimitusjohtaja Olli Sarekoski kuitenkin nauttii hallituksen luottamusta.

Uusiksi hallituksen jäseniksi on valittu M-Brainin toimitusjohtaja Christian Cedercreutz, Teliasta Finnairin yritysvastuujohtajaksi ensi kuussa siirtyvä Anne Larilahti ja Takuusätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar.

Cedercreutzin alaan kuuluu digitaalinen liiketoiminta, Larilahdelle vastuullinen johtaminen ja Pantzarille pelihaitat.

Veikkauksen hallitus on lisännyt johdon palkitsemijärjestelmään vastuullisuusmittarin: jos pelihaittojen määrä kasvaa, se leikkaa bonuksia.

Voit lukea tästä tiedotustilaisuuden annin hetki hetkeltä:

Veikkaus joutui syyniin mainontansa takia

Veikkaus joutui elokuussa myrskynsilmään pelaamaan yllyttävän mainontansa ja johdon palkitsemisjärjestelmän takia.

Yksi Veikkauksen pelimonopolin perusteluista on pelihaittojen ehkäisy. Yhtiön tulee toteuttaa rahapelit minimoiden niiden aiheuttamat ongelmat.

Arvostelijoiden mukaan yhtiö on painottanut toiminnassaan voitontavoittelua ja haittojen ehkäisy on ollut sivuosassa.

Rahapeliautomaatteihin vuonna 2022 tulevan tunnistautumisen on arvioitu vähentävän peliongelmia.

Poliitikot olivat Ylen kyselyssä valmiita siirtämään peliautomaatit valvottuihin erillisiin tiloihin.

Anonyymi pariskunta pelaa rahapelejä Casino Helsingissä.
Peliautomaateista tulee kolmannes Veikkauksen tuloista. Tutkimusten mukaan ne aiheuttavat eniten peliriippuvuutta. Kuva: Nella Nuora / Yle

Suurten muutosten tekeminen, kuten Veikkauksen pelimonopolista luopuminen, on vaikeaa, koska monet järjestöt ovat riippuvaisia yhtiön rahavirroista.

Veikkaus tuotti viime vuonna voittoa yli miljardi euroa. Tuotoilla rahoitetaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaa, nuorisotyötä, kulttuuria, taidetta, tiedettä ja liikuntaa.

Veikkauksessa valtaa käyttävät poliitikot taas ovat mukana näiden järjestöjen toiminnassa. Hallitusohjelmassa myös luvataan korvata vähenevät tuotot edunsaajille, kuten urheilu- ja kulttuurijärjestöille.

Kansanedustajat kommentoivat tuoreeltaan Twitterissä Veikkauksen toimintaan tulevia muutoksia.

Lue lisää:

Analyysi: Veikkaus voidaan ottaa "tarkasteluun", mutta tuskin remontoitavaksi – peleistä riippuvaisia ovat myös rahan saajat

Veikkauksen hallituksen kokoonpano ja tulospalkkiot herättävät arvostelua: "Vastuullisuus ei näy" – Ministeri Paatero: Nämä käydään läpi

Raha-automaattien pelaajien määrä vähenee, mutta Veikkaus tekee niillä enemmän rahaa kuin 2000-luvun alussa – tuotto tulee pieneltä joukolta

Suosittelemme