Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yle vertaili valtionyhtiöiden johtajien tienestejä: Postilla ja VR:llä selvästi kovimmat tulot, naisjohtajat pahnanpohjimmaisia

Kuuden yhtiön johtajien ansioiden vertailu osoittaa, että johtajien palkkojen erot voivat olla satojatuhansia euroja.

Posti Group Oyj:n toimitusjohtaja Heikki Malinen puolivuosikatsauspäivänä Postin päätoimitiloissa Helsingissä keskiviikkona 25. heinäkuuta 2018.
Toimitusjohtaja Heikki Malisen ansiot ovat nousseet jyrkästi parissa vuodessa. Posti maksoi Maliselle viime vuonna lähes miljoona euroa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Työntekijöiden palkkaromautussotkussa rypevän Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen on nostanut itsensä parissa vuodessa selkeästi kovapalkkaisimmaksi toimitusjohtajaksi keskeisissä valtionyhtiöissä.

Tulos selviää Ylen ansioselvityksestä, johon otettiin mukaan kuusi keskeistä valtionyhtiötä, joilla on merkittävä rooli suomalaisen yhteiskunnan toiminnassa. Vertailuun ei otettu mukaan valtio-omisteisia pörssiyhtiöitä.

Tilastografiikka
Kuva: Yhtiöt, Harri Vähäkangas / Yle

Malisen ansiot ovat nousseet toimitusjohtajista selkeästi eniten sekä prosenteissa (+47%) että euroissa, ja olivat 2018 liki miljoona euroa vuodessa (oheinen graafi). Viime vuonna Malisen peruspalkka oli 611 000 euroa ja maksetut kannustimet 376 500 euroa .

Oheisen taulukon tulotietoihin on ynnätty palkan ohella kaikki yhtiöiden itse ilmoittamat etuudet, bonukset ja muut lisät toimitusjohtajalleen. Selvityksen tulotiedot kaivettiin yhtiöiden vuosikertomuksista, -raporteista ja tilinpäätöksistä.

Jermut pitäneet puolensa

Kantaverkkoyhtiö Fingridin Jukka Ruusunen on toinen tulojaan reippaasti nostanut (+23%) toimitusjohtaja. Ruusunen on saanut hilattua ylöspäin niin palkkaa kuin tulospalkkiotakin. Tulospalkkion osuus oli noin kolmannes kokonaiskorvauksesta.

Huomattavaa kovimmissa tulonostajissa on, että niin Malinen kuin Ruusunen ovat molemmat olleet nykyisessä tehtävässään jo pidempään. Muut vertailussa mukana olevat toimitusjohtajat ovat aloittaneet nykypostissaan 1-3 vuotta sitten. Niinpä heidän kohdallaan tuloja verrataan osin edeltäjän tuloihin.

Jos toimitusjohtaja on vaihtunut kesken vuoden, on vuositiedoissa laskettu niin väistyneen kuin uuden toimitusjohtajan tulot yhteen.

Uusilla maltillisempaa

Tuoreempien toimitusjohtajien palkkakehitys onkin ollut huomattavasti maltillisempaa. Esimerkiksi VR-Yhtymän Rolf Janssonin tulot olivat viime vuonna kutakuinkin samaa luokkaa kuin hänen edeltäjällään Mikael Arolla vuonna 2016.

Vuosi 2017 oli Janssonille palkkakuoppavuosi, mutta sen yhtiö paikkasi nopeasti nostamalla reippaasti niin Janssonin palkkaa kuin bonuksiakin. Nyt Jansson kuuluu jo selvästi pörssin ulkopuolisten valtionyhtiöiden tuloaateliin.

Veikkauksen Olli Sarekoski aloitti uuden, Fintotosta, Raha-automaattiyhdistyksestä ja Veikkauksesta 2017 alussa muodostetun suuren rahapeliyhtiön johdossa käytännössä samalla palkalla kuin millä hänen edeltäjänsä veti pelkkää "vanhaa" Veikkausta. Sarekosken tulot koostuivat 2018 pääosin palkasta. Palkkioita Veikkaus maksoi toimitusjohtajalleen viime vuonna 30 000 euroa.

Alkolla iso miinus

Syksyllä 2017 Alkon toimitusjohtajana aloittanut Leena Laitinen on hoitanut tointaan noin 100 000 euroa pienemmällä vuosikorvauksella kuin hänen edeltäjänsä Hille Korhonen. Miinusta on peräti 23 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna.

Laitinen on tämän vertailun pahnanpohjimmainen vuoden 2018 tuloilla katsottuna. Eroa palkkakuningas Maliseen oli yli 600 000 euroa vuonna 2018.

Paljoa Alkoa enempää ei makseta Yleisradiossakaan. Yleisradio tilitti toimitusjohtajapalkkoja ja -palkkioita viime vuonna yhdeksän prosenttia enemmän kuin 2016. Ne ovat pitkälti edellisen toimitusjohtajan Lauri Kivisen ansioita. Nykyinen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila aloitti vuosi sitten 1. syyskuuta 2018.

Lue lisää Postia koskevasta kohusta:

Pääministeri Antti Rinne arvostelee Postia: Johdon palkat ovat nousseet järkyttävällä tavalla

Postin toimitusjohtaja luopuu kahden kuukauden palkastaan

Pääluottamusmies tyrmistyi: Posti maksaa lakon aikana bonuksia esimiehille – Posti: "Postilla on käytössään Kiitos-palkkiot"

MT: Postin toimitusjohtaja arvioi, että lehtien jakelu voi loppua jo vuonna 2025, kirjeiden jopa aikaisemmin

Mitä Postille pitäisi tehdä? Katso 4 vaihtoehtoa Sipilän pörssiajatuksista Rinteen "sote-ideoihin"

Suosittelemme