Hyppää sisältöön

Kappalaiskiista jatkuu Kokkolassa: sivuutettu seurakuntapastori ei tyydy tilanteeseen, vaan teki asiasta oikaisuvaatimuksen

Kokkola on ilman kappalaista, sillä virkaan vastoin esitystä valittu otti viran muualta eikä varalle valittu ketään.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto joutuu tänään torstaina ottamaan uudelleen kantaa kohua aiheuttaneeseen kappalaisen valintaan.

Valitsematta jäänyt seurakuntapastori Emilia Teerikangas on tehnyt asiasta oikaisuvaatimuksen ammattiliittonsa lakimiehen avustamana.

Kirkkoherra Jouni Sirviö esitti virkaan Teerikangasta, jota myös tuomiokapituli piti pätevänä tehtävään. Neuvosto valitsi vastoin esitystä kesäkuussa toisen henkilön äänin 10–7. Ketään ei valittu varalle.

Valituksi tullut otti sittemmin vastaan viran toisaalta, joten seurakunta on ilman kappalaista.

Emilia Teerikangas vaatii ensi sijassa, että päätös oikaistaan ja hänet valitaan kappalaisen virkaan. Vaihtoehtoisesti hän vaatii, että tulee valituksi varalle. Kolmas vaatimusvaihtoehto on, että vaali toimitetaan uudestaan virkaa jo hakeneiden joukosta eikä virkaa siis julisteta auki.

Oikaisuvaatimuksessa todetaan, ettei seurakuntaneuvoston kesäkuisen päätöksen perusteita ole tuotu esille missään.

Valintaprosessi on aihettanut Kokkolassa kuohuntaa. Sen taustalla on nähty muun muassa halua suitsia suvaitsevuutta muun muassa sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Teerikankaan erityisesti herätysliikkeissä kohtaaman vastustuksen taustalla nähdään muun muassa hänen mukana olonsa viime kesän Kokkola Pride –tapahtumassa. Vs. kirkkoherra Martti T. Nykänen kommentoi kesällä, että herätysliikkeiden edustajien pitäisi katsoa päätöksenteossa kaikkien seurakuntalaisten etua.

LUE MYÖS:

Kokkola jäi ilman kappalaista: Virkaan valittu menee Pietarsaareen, eikä seurakuntaneuvosto kelpuuttanut ketään varalle

Kokkolan vs. kirkkoherra näpäyttää herätysliikkeitä: "Vallankäyttäjien on ajateltava koko seurakunnan etua"

Vapaamielisyys luikertelee kirkkosaliin naisten kautta, uskovat jotkut – ja siksi Emilia Teerikangas ei vieläkään pappina kelpaa kaikille

Suosittelemme sinulle