Hyppää sisältöön

Historiallinen päätös näkyy Helmareiden kukkarossa – kattojärjestöjen takia miesten ja naisten korvaukset yhä erilaiset lopputurnauksissa

Palloliiton pääsihteerin mukaan Suomen naisten maajoukkuepelaajien korvaukset ovat yhä miehiä pienemmät arvoturnauksissa.

Emmi Alanen
Suomen Palloliitto maksaa Helmareille saman verran korvauksia kuin miesten maajoukkueen pelaajille EM-karsinnoista. EM-kisoissa tilanne on kuitenkin toinen. Kuvassa keskikenttäpelaaja Emmi Alanen. Kuva: Lehtikuva / Ville Vuorinen
Antti Sahlström,
Anu Karttunen

Suomen Palloliitto tiedotti tiistaina historiallisesta sopimuksesta, kun naisten A-maajoukkue teki nelivuotisen pelaajasopimuksen. Tämän myötä sekä naisten että miesten maajoukkueiden pelaajasopimukset ovat samansisältöiset.

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagranden mukaan samansisältöinen sopimus tarkoittaa käytännössä sitä, että pelaajien saamat korvaukset, eli pisterahat otteluiden voitoista ja tasapeleistä, ovat samansuuruiset. Kummankaan joukkueen pelaajilla ei ole sopimuksessa peruskorvausta, koska Palloliitto ei ole heidän työnantajansa.

Eli naisille maksetaan voitoista ja tasapeleistä saman verran euroja kuin miehille?

– Juuri näin, nimenomaan euroja, Casagrande selvensi Yle Urheilulle ja kertoi, että summien suurusluokassa puhutaan tonneista.

Helmareiden tasa-arvoiset palkkiot miesten kanssa on merkittävä muutos suomalaisessa jalkapallohistoriassa. Palkkioiden erot ovat olleet esillä jo vuosia ja tilannetta selvitti myös tasa-arvovaltuutettu. Suomi seuraa ratkaisullaan Norjaa, jossa maan jalkapalloliitto päätti maksaa vuoden 2017 syksyllä naisille ja miehille yhtä suuret A-maajoukkuekorvaukset.

Casagrande ei tunne tarkkaan Norjan mallia, mutta uskoo Suomen mallin olevan parempi.

– En usko, että Pohjoismaista tai muualtakaan löytyy tasa-arvoisempaa mallia kuin meillä on. Lähtökohta oli, että teemme nyt tässä vaiheessa täsmälleen saman sopimuksen molemmille.

Kattojärjestöjen korvaukset eri tasoa

Palloliitto maksaa siis saman verran naisille ja miehille esimerkiksi tämän syksyn EM-karsintaotteluista, mutta tilanne on toinen, kun joukkueet etenevät arvokisoihin. MM-kisoissa Kansainvälinen jalkapalloliitto (Fifa) ja EM-kisoissa Euroopan jalkapalloliitto (Uefa) maksavat yhä miehille kymmeniä miljoonia euroja naisia enemmän.

Arvokisoista suomalaispelaajille maksetaan prosentuaalisesti saman verran. Tuolloin Helmareiden pelaajat saavat siis vähemmän rahaa, jos he pääsevät kisoihin mukaan.

– Kun mennään kisoihin, bonukset tulevat suhteessa siitä, mitä kattojärjestöt maksavat, ja siinä on jonkin verran eroja vielä. Selvää on, että yritämme vaikuttaa myös siihen, että ne ovat jatkossa samat, Casagrande vakuutti.

Casagrande kiitti tiistaina tiedotteessa miesten A-maajoukkueen pelaajia panoksesta kohti entistä yhdenvertaisempaa urheilumaailmaa. Hänen mukaansa etenkin Huuhkajien kapteeniston kanssa on ollut keskusteluja jo pidempään tilanteesta.

– He ovat ymmärtäneet tämän kokonaisuuden. Meillä on jo aiemmin ollut käytössä solidaarisuuserä, eli kun miehille on tullut jotain isompaa bonusta, niin siitä on voitu jakaa osio naisille.

Tinja-Riikka Korpela (maassa), Emma Koivisto (vasemmalla), Anna Westerlund ja Espanjan Irene Paredes.
Kuva: Tomi Hänninen

Naisten jalkapallon kehittäminen korvauksia tärkeämpää

Casagrande toivoo, että uusi pelaajasopimus toimii hyvänä kannustimena naisten maajoukkueelle EM-karsintoihin. Sopimuksen myötä pelaajat pääsevät nyt keskittymään oleellisimpaan eli pelaamiseen. Naispelaajille eurot ovat taloudellisesti tärkeitä, sillä seurajoukkueista saatava palkka ei välttämättä riitä elämiseen.

– Totta kai nämä rahat ovat aina jostain pois, mutta näemme tämän kuitenkin kokonaisuudessaan investointina, Casagrande sanoi ja kertoi uskovansa myös kansainvälisten kattojärjestöjen seuraavan perässä.

– Maajoukkuekorvaukset on vain yksi asia. Meille on tärkeämpää kuitenkin naisten jalkapallon kokonaisuuden, erityisesti seurojen arjen kehittäminen, koska siellä ne pelaajat ovat.

Palloliitto on panostanut naisten jalkapalloon muun muassa palkkaamalla naisten jalkapallon kehityspäälliköksi Heidi Pihlajan, jonka tehtäviin kuuluu myös naisten liigan toiminnan vahvistaminen.

– Uskomme, että yhdistettynä siihen potentiaaliin, jota kansainvälisessä boomissa on tällä hetkellä, pääsemme ihan varmasti tilanteeseen, jossa kokonaiskorvaukset ja naisten jalkapallossa liikkuvat rahat nousevat. Silloin se on kaikille win-win-tilanne.

Lue myös:

A-maajoukkueiden nais- ja miesjalkapalloilijoille maksetaan vihdoin saman verran korvauksia – "Tunnen ylpeyttä olla suomalainen jalkapalloilija"

Helmarit-maalivahti Korpelan mielestä eteenpäin on menty, mutta töitä riittää vielä – "Odotan sitä, että saamme tasa-arvoasiat päivitettyä tälle vuosituhannelle"

Tasa-arvovaltuutettu linjasi: Palloliiton maksamat erisuuruiset korvaukset nais- ja miespelaajille eivät riko tasa-arvolakia

Suosittelemme sinulle