Hyppää sisältöön

Greenpeace vaatii pikaruokajäteiltä toimia Amazonin tuhoamista vastaan – maatalous hävittää maailman suurinta sademetsää

Ympäristöjärjestö toteaa, että jotkut isot yhtiöt ovat jo reagoineet metsätuhoon Etelä-Amerikassa.

Kapusiiniapina Amazonin sademetsässä. Kuva: Mark Green / AOP
Jarno Virtanen

Greenpeacen syyttävä sormi osoittaa erityisesti kansainvälisten pikaruokajättien McDonaldsin, Burger Kingin ja Kentucky Fried Chickenin suuntaan. Se vaatii yhtiöitä irtisanoutumaan tuotteista, jotka ovat yhteydessä Amazonin sademetsän tuhoon.

– Brasilian presidentti Jair Bolsonaro voi jatkaa ympäristövihamielistä agendaansa vain niin kauan kuin kansainväliset yritysjätit hankkivat tuotteita, jotka ruokkivat tuhoa ja kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Pikaruokajätit eivät voi jatkaa entiseen malliin, kun maailman suurinta sademetsää poltetaan karjatalouden tieltä, sanoo Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki.

Greenpeacen mukaan presidentti Bolsonaron kaudella Amazonin tulipalojen määrä on kasvanut yli 100 prosentilla viime vuodesta.

Ympäristöjärjestö huomauttaa, että muilla toimialoilla on reagoitu Amazonin katastrofaaliseen tilanteeseen.

Esimerkiksi VF Corporation, joka omistaa Timberland-, North Face-, ja Vans-vaatemerkit, on ilmoittanut jäädyttävänsä nahan hankinnan Brasiliasta.

Lisäksi sijoitusyhtiöt Nordea Asset Management, Storebrand ASA ja KLP eläkerahasto ovat julkistaneet tarkkailevansa ja rajoittavansa sijoituksia Brasiliaan, Greenpeace sanoo tiedotteessaan.

Lue lisää:

Vaatefirma lopettaa brasilialaisen nahan käytön Vans- ja Timberland-kengissä

"Amazonian paloja on valtavan laajalla alueella" – asiantuntijat vastasivat kysymyksiin kulotuksen seurauksista. Esiin nousi myös Euroopan rooli.

Brasilia kieltää kaskeamisen Amazoniassa 60 päiväksi sademetsäpalojen hillitsemiseksi

Tiedätkö paljonko syöt soijaa ja miten se on tuotettu? Et edes voi, koska soijaa on niin monessa ruuassa, ja sitä tulee montaa reittiä Amazonin hiilivarasto ei palaudu palojen jälkeen entiselleen – tässä viisi syytä, miksi sademetsän tuhot uhkaavat koko maailmaa

Suosittelemme sinulle