Hyppää sisältöön

Mihail Gorbatšovin 30 vuotta sitten tapahtunutta Oulun vierailua muistellaan Pohjois-Pohjanmaan museolla

Näyttelyssä palataan Gorbatšovin vierailun tunnelmiin Oulussa vuonna 1989.

Mihail Gorbatšovin toimi viimeisenä Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteerinä 1985–1991. Kuva: Risto Degerman / Yle

Tänä syksynä tulee kuluneeksi kolmekymmentä vuotta siitä, kun Oulu nousi kertaheitolla maailman tietoisuuteen Neuvostoliiton pääsihteeri Mihail Gorbatšovin vierailtua paikkakunnalla.

Virallisen valtiovierailun päätteeksi supervallan johtaja halusi kaikkien yllätykseksi tutustua länsimaiseen huipputeknologiaan Oulussa.

Vierailun aikana neuvostojohtaja halusi tavata myös opiskelijoita. Sitä varten järjestettiin kahvitilaisuus yliopiston alakuppilassa. Kahvihetkeen osallistui myös ylioppilaskunnan edustajiston puheenjohtaja Juha Aliranta.

– Kahvipöytä oli iso, joten se mitä hän sanoi, jäi minulle epäselväksi. Kun meidät opiskelijat esiteltiin, taputti Gorbatšov vuorollaan kaikille osallistujille. Se jäi mieleen, kertoo Aliranta.

Näyttelyssä palanen historiaa

Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyn on koonnut Turun yliopiston tutkija Pia Koivunen.

– Näyttelyn materiaali on koottu muun muassa Kansallisarkistosta, Oulun kaupunginarkistosta ja Ulkoministeriön arkistosta. Lisäksi olen tehnyt aikalaisten haastatteluja, joista olen koostanut materiaalia näyttelyyn, kertoo Koivunen.

– Löytyypä näyttelystä myös Matias Keskisen Kekkos-patsaan nenä! Patsas oli aikoinaan esillä Oulun Rotuaarilla, josta se poistettiin Gorbatšovin vierailun takia. Patsaan nenä on ollut tallessa yksityisellä keräilijällä, jatkaa Koivunen.

Aikanaan suurta julkisuutta eri puolilla maailmaa nauttineen Neuvostoliiton viimeisen presidentin Oulun vierailusta avataan näyttely 10.9.2019 Pohjois-Pohjanmaan museossa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle