Hyppää sisältöön

Saksalaislehti: ThyssenKrupp odottaa tarjouksia hissiyksiköstä jo ensi viikolla – Kone osoitti kiinnostuksensa

ThyssenKruppin pörssilistautuminenkin on saksalaisen talouslehden Handelsblattin mukaan myös yhä mahdollista.

Koneen ja ThyssenKruppin hissiyksikön fuusio nostaisi suomalaisyhtiön maailman suurimmaksi yhtiöksi alalla. Kuva: Ina Fassbender / AFP
STT

Saksalaisen ThyssenKruppin hissiyksikön mahdollinen myynti tai pörssilistautuminen ratkeaa todennäköisesti syksyn aikana, ennakoi OP:n senioristrategi Kim Gorschelnik. Hän arvioi, että parhaillaan ollaan tarjousten jättövaiheessa.

– Ei sitä (ratkaisua) voi loputtomiin voi jäädä odottelemaan. Uskon, että neuvotteluja käydään, Gorschelnik sanoi STT:lle.

Saksalaisen Handelsblatt-lehti kertoi tänään, että ThyssenKrupp odottaisi tarjouksia hissiyksiköstään jo ensi keskiviikkoon mennessä. Handelsblattia siteerasi Suomessa ensin Kauppalehti.

Handelsblattin mukaan ThyssenKruppin hissiyksikön hinta asettuisi 17 miljardin euron paikkeille. Koneen markkina-arvo on vajaat 29 miljardia euroa.

Hissiyhtiöistä Kone on suurempi 9,1 miljardin euron liikevaihdolla. ThyssenKruppin hissiyksikön liikevaihto on 7,7 miljardia euroa.

Jos Kone ostaa Thyssenin yksin, kyse olisi Suomen taloushistorian ylivoimaisesti suurimmasta yrityskaupasta. Ostajana voisi kuitenkin olla jonkinlainen konsortio, jonka osana Kone olisi.

ThyssenKrupp kertoi jo keväällä, että se myy hissivalmistuksensa tai listaa yksikön pörssiin. Koneen nimi on pyörinyt pitkään spekulaatioissa Thyssenin mahdollisista ostajista. Eilen Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth vahvisti Koneen olevan ThyssenKruppin hissien perässä.

– Ehkä haluttiin viestiä eri tahoille, markkinoille, henkilökunnalle ja muille kisassa oleville, että Kone on tosissaan kiinnostunut ja näkee yhdistymisen järkevänä molemmille osapuolille, Gorschelnik pohtii.

Vaikeata ilman henkilöstön vähentämistä

Hissiliiketoiminnassa on valmistuksen lisäksi olemassa toinen tukijalka, huolto. Analyysiyhtiö Inderesin analyytikon Erkki Vesolan mukaan Koneella on huollettavana 1,2 miljoonaa hissiä ja Thyssenillä noin miljoona.

– Luulen, että siellä synergioita on eniten tarjolla, Vesola arvioi.

Hänen mukaansa hyötyjä syntyy, kun hissien kaukovalvontajärjestelmät yhdistetään. Myös huoltomiesten liikkumista voidaan optimoida.

– On vaikeata saavuttaa merkittäviä synergioita ilman, että henkilöstö vähenee, Vesola sanoo.

Sopivat maantieteellisesti yhteen

Maailman hissimarkkinoita hallitsee neljä yhtiötä, yhdysvaltalainen Otis, sveitsiläinen Schindler sekä Kone ja ThyssenKrupp. Niiden osuus markkinoista on yli neljä viidesosaa.

Ehrnroothin mukaan Koneen ja ThyssenKruppin hissit sopisivat täydellisesti yhteen. Hän perusteli asiaa maantieteellisellä kattavuudella.

– Thyssen on vahva Pohjois-Amerikassa ja Kone Aasiassa, Gorschelnik tiivistää.

Suurista hissivalmistajista Otisin ja Thyssenin liitto näyttää epätodennäköisimmältä. Syynä on se, että molemmat ovat vahvoja Pohjois-Amerikassa.

– Pohjois-Amerikassa saattaisi tulla ongelmia kilpailuviranomaisten kanssa, Vesola muistuttaa.

Vesolan mukaan ei ole kirkossa kuulutettua, etteikö Euroopassakin syntyisi kilpailuongelmia. EU:n kilpailuviranomaiset käyvät läpi kilpailutilanteen maittain, ja joissakin maissa markkinat saattaisivat muodostua kartellimaisiksi kaupan toteuduttua.

– Jos sieltä jotakin tulee, se ei koko kauppaa kaada. Siihen pystytään reagoimaan ja myymään ehkä joitakin osia pois, arvioi Gorschelnik.

Suosittelemme sinulle