Hyppää sisältöön

Rikkaita tutkinut Anu Kantola kohusta: “On hyvä että keskustellaan, onko tässä tutkimuksessa mitään järkeä”

Kantolan mukaan Suomi tarvitsee rikkaitaan.

Kohutun tutkimuksen rikkaista tehnyt Anu Kantola: "Tämä ei ollut mikään änkyräotos"
Kohutun tutkimuksen rikkaista tehnyt Anu Kantola: "Tämä ei ollut mikään änkyräotos"

Helsingin yliopiston professori Anu Kantola ja akatemiatutkija Hanna Kuusela julkaisivat tällä viikolla kirjan tutkimuksestaan (siirryt toiseen palveluun) Huipputuloiset - Suomen rikkain promille.

Jo ennen kirjan julkaisua alkoi kiihkeä keskustelu (siirryt toiseen palveluun), jossa osansa saivat tutkittujen jyrkät mielipiteet verotuksesta ja köyhistä sekä käytetty tutkimusmenetelmä.

Anu Kantola vastasi keskusteluun Sannikka&Ukkola -ohjelmassa. Hän kertoi yllättyneensä kohusta ja uskoi sen johtuneen osittain siitä, että vastaavia tutkimuksia ei ole aiemmin Suomessa tehty.

– Tietysti siihen sisältyy myös voimakkaita poliittisia jännitteitä. On ihan hyvä, että käydään läpi onko tässä tutkimuksessa mitään järkeä.

Kantola ja Kuusela haastattelivat tutkimukseensa 90:ää henkilöä, jotka kuuluvat Suomen eniten ansaitsevien viiden tuhannen ihmisen joukkoon.

Mutta kertovatko tulokset todella siitä, mitä kaikki rikkaat ajattelevat?

– Haastatteluistahan ei tule tulokseksi tarkkoja määriä tai prosentteja, mutta sieltä tulee ihmisten puhemaailma ja ajattelutavat esiin, se mitä he arvostavat ja mitä asioita painottavat.

Kantolan mukaan tutkijat varmistivat, että otos oli edustava eikä kyseessä ollut "missään tapauksessa mikään änkyräotos”.

– Siellä oli mukana myös erittäin hyvin käyttäytyviä ja maltillisia sekä sosiaalisia johtajia.

Yksi tutkimuksen havainto oli, että huipputuloiset ovat osittain irtautumassa suomalaisesta yhteiskunnasta. Esimerkiksi kaikki perijät eivät enää näe Suomea kiinnostavana sijoituskohteena.

Se huolestutti tutkijoita.

– Suomi tarvitsee rikkaitaan. He ovat talouden päättäjiä ja olisi tärkeää, että tämä maa olisi sellainen, että hekin olisivat tätä kehittämässä.

Katso Anu Kantolan koko haastattelu Sannikka&Ukkola -ohjelmassa:

Sannikka&Ukkolan jakso

Suosittelemme sinulle