Hyppää sisältöön

Jo kolmas näköhavainto karhusta ulkoilualueella Mikkelissä – Poliisi: "Liikkumista alueella ei tarvitse välttää, mutta koirat kannattaa kytkeä"

Poliisi ohjasi sunnuntaina ulkoilijoita käyttämään muita ulkoilureittejä kuin sitä, jossa karhuhavainto tehtiin. Karhu näyttäytyi 5 kilometrin kuntoilureitillä ja poistui paikalta.

Karhu.
Arkistokuva. Kuvan karhu ei liity tapaukseen. Kuva: AOP
Susanna Pekkarinen

Ulkoilija havaitsi karhun Mikkelin Kalevankankaalla sunnuntaina iltapäivällä. Karhu oli keskellä ulkoilureittiä Kovalan alikulun kohdilla 5 kilometrin kuntoilureitillä.

Kontio kuitenkin poistui paikalta ennen suurriistavirka-avun saapumista paikalle.

– Karhu ei ole käyttäytynyt uhkaavasti viimeisimmillä havaintokerroilla. Olemme antaneet karhusta karkotusmääräyksen. Liikkumista alueella ei tarvitse välttää, mutta jos joku kokee, ettei uskalla liikkua siellä, se on jokaisen oma päätös toki, sanoo komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista.

Poliisi kehottaa pitämään koirat kytkettynä alueella. Joutjärvi muistuttaa, että karhuihin tottumattomat koirat voivat käyttäytyä arvaamattomasti otson kohdatessaan.

Kyseessä on kolmas karhuhavainto kuukauden sisällä samalta alueelta. Ensimmäisellä kerralla karhu havaittiin lähellä koulua.

– Ensisijainen keino on karhun karkottaminen kauemmas ihmisasutuksesta, sillä sen paikka ei ole keskellä lenkkireittiä. Karhut kuitenkin kuuluvat luontoon, ei niitä ehdoin tahdoin kaadeta, sanoo Joutjärvi.

Tämänhetkinen karkottamispäätös karhusta on voimassa 13.9. saakka.

Ihmisiä lähelle tullut karhu on aikuinen yksilö

Yleensä ihmisasutuksen lähelle ilmestyvät karhut ovat nuoria yksilöitä, jotka etsivät ruokaa. Joskus karhut kulkevat asuinalueiden läpi siirtyessään paikasta toiseen.

– Tässä tapauksessa poikkeuksellista on se, että karhu on jälkien perusteella aikuinen yksilö, eikä nuori, reviiriään muodostava pentu, toteaa komisario Sami Joutjärvi.

Joutjärvi kehottaa Kalevankankaalla liikkujia soittamaan viipymättä hätäkeskukseen 112, jos karhu näyttäytyy. Silloin paikalle saadaan nopeasti suurriistavirka-apu karkottamaan karhua.

– Jos mukana ei ole kännykkää, voisi esimerkiksi pyytää sellaista lainaan vastaantulijalta, sanoo Joutjärvi.

Mikkelin ja Juvan seudulla on vielä käytettävissä kaksi kannanhoidollista poikkeuslupaa käytettäväksi sellaisten karhujen kaatamiseen, jotka liikkuvat liian lähellä ihmisasutusta. Kalevankankaalla ihmisiä lähelle tulleen karhun voisi kaataa metsästyslain puitteissa.

– Kiiretilanteessa poliisi voisi antaa karhusta lopettamispäätöksen, mutta tähän saakka karhu on poistunut paikalta ilman karkottamista.

Oman haasteensa tuo, että Mikkelin Kalevankangas on metsäinen alue, jolla voi liikkua useitakin karhuja. Jos poliisi tekisi lopettamispäätöksen, pitäisi varmistua siitä, että tähtäimessä on juuri ihmisasutuksen lähistöllä liikkuva yksilö.

Lue myös:

Mikkelissä nähty jälleen karhu – Poliisi: "Siellä, missä ihmisiä liikkuu, ei ole karhua tällä hetkellä"

Poliisi rauhoittelee mikkeliläisiä: "Karhu on poistunut alueelta, huomenna on turvallista mennä kouluun"

Suosittelemme sinulle