Hyppää sisältöön

Parainen puolustaa kiistanalaisen glyfosaatin käyttöä kurtturuusun torjunnassa

Osa asukkaista vastustaa Paraisten kaupungin päätöstä torjua kurtturuusua rikkakasvien torjunta-aineella.

Yleisesti kaupassa myytävä tuote sisältää glyfosaattia.
Yleisesti kaupassa myytävä tuote sisältää glyfosaattia. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Satu Aaltonen

Paraisten kaupunki tiedotti maanantaina Facebook-sivuillaan kurtturuusun torjuntaruiskutuksista. Ilmoitus herätti paljon kriittistä kommentointia, koska monet vastustavat glyfosaatin käyttöä.

Viheryksikkö kertoi, että torjuntaruiskutukset tehdään Perhetalo Ankkurin ja Paraisten Valon välisellä viheralueella Suntin läheisyydessä. Liikkumista merkityllä alueella pyydettiin välttämään tiistaina 10. syyskuuta.

Kaupunginpuutarhuri Daniel Falck yllättyi nopeasta palautevyörystä.

– En olisi uskonut, että asia herättäisi niin suurta kiinnostusta ja suuria tunteita, Falck totesi Yle Åbolandin haastattelussa.

Glyfosaatti on Suomen yleisin rikkakasvimyrkky. Sitä on esimerkiksi Roundupissa, jota myydään runsaasti myös kotipuutarhureille.

Asiantuntijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen glyfosaatin mahdollisista vaaroista. Euroopan kemikaalivirasto katsoo sen turvalliseksi, kun taas Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan pitää sitä syöpäriskinä.

kurtturuusu
Kurtturuusu voi levitä rannoilla hehtaarien kokoiseksi piikkimatoksi. Arkistokuva. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Valtio edellyttää, että kurtturuusun torjuntatoimet tehdään kolmen vuoden kuluessa.

– Siksi olen päättänyt noudattaa Viherympäristöliiton ohjeita. Kurtturuusua on hankala taltuttaa, joten ajattelin, että tämä olisi ehkä paras vaihtoehto, Falck perustelee.

Koska ruiskutusilmoitus herätti niin monissa huolta, kaupunginpuutarhuri aikoo vielä puhua kollegoidensa kanssa.

– Keskustelu on aina hyväksi ja kannattaa toki harkita, miten etenemme asiassa, sanoo Daniel Falck.

Päivitys 10.9. klo 13.50. Seuraavana aamuna Parainen tiedotti, että torjuntatöitä kurtturuusuja vastaan lykätään. Kaupunki haluaa tarjota mahdollisuuden keskusteluun parhaista, toimivista ja tehokkaista torjuntametodeista.

Lue lisää:

Kotipuutarhurit ja kunnat tuskailevat vieraskasvien kanssa – Kokkola polttaa yksityisten taimia ja kiskoo irti tuhansia omiaan

Testaa Ylen testillä, tunnistatko haitalliset vieraskasvit – Kurtturuusun lisäksi moni muukin tuttu kasvi on riesa luonnossa

Suosittelemme sinulle