Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Huuhkajien päävalmentajan syke kävi ällistyttävän korkealla Italia-pelissä – Kanerva paljastaa, millainen voitontanssi on tulossa arvoturnauspaikasta

Jalkapallomaajoukkueen supersuosittu päävalmentaja Markku Kanerva piipahti Radio Suomen Urheiluhullut-ohjelmassa ja Jussi Paasin vieraana maanantaina.

Markku Kanerva
Markku Kanerva Kuva: Getty Images
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Markku Kanerva nauttii tällä hetkellä suurta suosiota niin pelaajien kuin kannattajien toimesta.

Huuhkajien ryhdikkäät esitykset ja menestys EM-karsinnassa on johtanut siihen, että Suomen miesten jalkapallohistorian ensimmäinen arvoturnauspaikka on lähellä – ja ennen kaikkea omissa kävissä – kun neljä karsintakierrosta on pelaamatta.

Kanerva kertoi, että oli erään toimittajan vinkistä asettanut itselleen sykemittarin Italia-otteluun. Hänen sykkeensä pomppi 112 keskiarvolla sunnuntaisen ottelun ja tauon aikana. Sen sijaan päävalmentaja itsekin äimisteli sitä, että korkeimmillaan syke kävi jopa 175:ssä.

Sitä Kanerva ei ollut vielä selvittänyt, nousiko syke korkeimmilleen siinä vaiheessa, kun Italia sai ottelun ratkaisseen, hyvin kyseenalaisen pilkun vai Teemu Pukin asettuessa rangaistuspotkussa pallon taakse.

Jopa Italiassa on pähkäilty ja yleisesti tunnustettu, että joukkue sai erittäin helposti, väärin tuomitun rangaistuspotkun, josta se iski 2–1-voittomaalin Ratinassa.

Markku Kanerva
Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

– Tulos voi jossain urheilulajeissa, myös jalkapallossa riippua tuomarin päätöksestä. Ei se ollut helppo paikka tuomarille. VAR olisi varmaan muuttanut tuomion, jos se olisi ollut käytettävissä. Tuska helpottaa jo vähän, mutta kaivelemaan se jäi, myönsi Kanerva vielä maanantaina.

Vaikka Suomi jäi pisteittä, niin kotitappio lohkon puhtaan pelin joukkueelle, Italialle ei ollut mikään katastrofi. Sen sijaan sunnuntain ottelutulokset, eli Bosnian vierastappio Armenialle ja Kreikan jääminen kotonaan Liechtensteinin kanssa tasapeliin, tiesivät Huuhkajille hyvää.

– Kun lohko arvottiin, totesin jo silloin, että siinä tulee paljon ristiinpelaamisia. Armenia on hyvä joukkue, jolla on nopeutta ja laatua. Bosnia on pelannut toistaiseksi oletettua vaisummin.

– Oleellista on, että keskitymme vain omaan pelaamiseen, ottelu kerrallaan. Panokset kasvavat, kun 60 prosenttia on karsinnasta pelattu. Parasta tässä on se, että homma on nyt meillä omissa käsissä. Me olemme luoneet itse paineet, ja olen sanonutkin pelaajille, että ne pitää nyt kestää, tähdentää Kanerva.

Kanerva on tyytyväinen, että jalkapallomaajoukkueen prosessi on nytkähtänyt selvästi eteenpäin. Joukkue on löytänyt tasaisuuden, enää ei nähdä isoja heilahteluja.

Markku Kaneva taputtaa.
Kuva: Tomi Hänninen

Miksi Kanerva on onnistunut nyt Huuhkajien valmennuksessa, kun edelliset yrittäjät eivät ole siinä aiemmin onnistuneet?

– Tunnen pelaajat hyvin ja monen kanssa minulla on hyvä, tuttu suhde. On tärkeää, että pelaajat voivat kertoa avoimesti mielipiteensä ja omat ajatuksensa. Tiimityötä tämä kuitenkin on, ja minulla on hyvät sekä osaavat ihmiset ympärillä.

Kanerva nostaa isoksi asiaksi positiivisen ilmapiirin joukkueen keskuudessa. Lisäksi voitot lisäävät aina itsestään itseluottamusta.

– Ihmisjohtaminen on minusta valmennuksen avainsana, siihen pitää valmentajien keskittyä. Opiskelin aiemmin luokanopetttajaksi, ehkä sain siitä lisäeväitä tähän toimeen. Valmentaminen vaatii pelaajatuntemusta. Kaikkia ei voi johtaa eikä opastaa samalla tavalla.

Minkälaista on johtaa tällä hetkellä Huuhkajia?

– Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus saavuttaa jotain. Nauttia pitää ja näkyyhän se vaikka Maamme-laulun aikana, kun katsoo pelaajia tarkemmin. Tunnetila on mahtava.

Markku Kanerva Teemu Pukki
Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

– Pelaajien on tärkeä tietää, mitä tekee milloinkin kentällä ja samalla luottaa täysillä joukkuekavereihin. Heidän pitää myös tietää, että he pystyvät tekemään tarvittaessa vaikka mahdottomasta mahdollisen, Kanervaa linjaa.

Päävalmentaja ihastelee jalkapallobuumia ja uskomatonta pöhinää Huuhkajien ympärillä. Toivonkipinä on herätetty. Valmennuksen tavoitteena ennen EM-karsintaa oli kasvojen pesu ja maineen palauttaminen. Siinä on onnistuttu ja kunnia kuuluu Kanervan mukaan pelaajille.

Minkälaista on suomalainen jalkapallo tällä hetkellä, jos Huuhkajien pelaamista, identiteettiä pitäisi kuvata lyhyesti?

– Yhdellä sanalla jos luonnehdin, niin tehokasta. Tehokasta puolustuspelaamista, johon kuuluu kurinalaisuus ja yhtenäisyys. Hyökkäyspelin on oltava tietysti samaan aikaan tehokasta, lisää Kanerva.

Mistä päävalmentajan lempinimi "Rive" tulee?

– Aikoinaan pihapeleissä, kun pelasimme Pukinmäessä asfalttialustalla, niin pelaajia oli enemmän kuin kentälle mahtui. Silloin mentiin rankingjärjestyksellä. Kun sain oman näyttöpaikkani ensikertaa, niin isommat kaverit antoivat minulle lempinimen Rive, joka tulee 1970-luvun brassipelaaja Roberto Rivellinosta. Eihän minulla ollut viiksiä, enkä ollut edes vasuri, mutta jotain yhtäläisyyksiä minulle kaiketi oli kaveriin, selvitti Markku "Rive" Kanerva.

Aikoinaan maailman paras jalkapalloileva luokanopettaja

Vuonna 1998 Markku Kanerva oli töissä ja pelasi samaan aikaan Mestarien liigaa HJK:n riveissä. Ei tällaista kombinaatiota nähty silloin missään muualla.

– Olihan se koomista, kun Haagan peruskoulun jälkeen kaveri pelasi illalla Mestarien liigaa Benficaa vastaan. Taisin olla ainoa pelaaja tuolla tasolla, joka kävi myös oikeissa töissä, Kanerva naurahtaa.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva kiittää pelaajia.
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

– Tavallaan Huuhkajat on kuin luokka, joka tulee aina minun leirikouluuni. Silloin pitää tärkeät asiat käydä läpi. Se vaatii ryhmän hallintaa ja hyvän ilmapiirin luomista. Tarkkaan suunnitelen, mitä teen maajoukkueelle, ihan kuin luokanopettaja.

– Minulla on aina tietty johdonmukaisuus ja kova analysointitarve. Perustelen sitten niillä asioita pelaajille. Omaan persoonaan johtaminen tulee perustua, uskottavuus on aina oltava mukana, Kanerva opastaa.

Suomen mopo ei saa keulia neljässä jäljellä olevassa pelissä. Mikäli Huuhkjat etenee historialliseen lopputurnaukseen, niin päävalmentaja on luvannut oman voitontanssinsa sen kunniaksi.

– Riverdancea on luvassa, kun EM-lopputurnauspaikka varmistuu. Siis jos vain polvet kestävät, paljastaa Kanerva Urheiluhullut -lähetyksen lopuksi.

Lue myös:

Kommentti: Huuhkajat kärsi urhoollisesti Italian kyydissä – marssi EM-turnaukseen jatkuu kilpailijoiden avustuksella

Suosittelemme sinulle