Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yksitoista venäläisyleisurheilijaa vapautettiin kansainvälisiin kilpailuihin – olympiavoittajan hakemus hylättiin

Venäläiset kilpailevat neutraalin lipun alla, sillä maalla ei ole edelleenkään osallistumisoikeutta kansainvälisiin kilpailuihin.

Irina Ivanova saa jälleen osallistua kansainvälisiin kilpailuihin.
Tällä kaudella 460 hypännyt Irina Ivanova saa jälleen osallistua kansainvälisiin seiväskisoihin. Kuva: AOP
Emma Hyyppä,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on antanut yhdelletoista venäläisurheilijalle luvan osallistua jälleen kansainvälisiin kilpailuihin.

Kuusi naista, Ksenija Aksjonova (400 metrin juoksu), Irina Ivanova (seiväshyppy), Sardana Trofimova (maraton), Anna Tropina (3000 metrin estejuoksu), Julija Turova (20 kilometrin kävely) ja Natalja Aksjonova (korkeushyppy) sekä viisi miestä, Mihail Akimenko (korkeushyppy), Vladislav Panasenkov (keihäänheitto), Dmitri Sorokin (kolmiloikka), Anatoli Rybakov (5 000 ja 10 000 metrin juoksut) ja Konstantin Shabanov (110 metrin aitajuoksu) saivat osallistumisoikeutensa takaisin.

IAAF:n tiedotteen mukaan kaikkiaan 128 venäläistä on vapautettu kilpailemaan vuonna 2019, mutta Venäjän yleisurheiluliitto pysyy edelleen kilpailukiellossa.

IAAF on hylännyt tänä vuonna yhteensä 58 venäläisurheilijan hakemuksen tulla vapautetuksi kansainvälisille kilpakentille. Se on myös perunut yhden jo myöntämänsä kilpailuoikeuden. Tiistain päätöksessä hylättiin peräti 18 hakemusta.

Hylättyjen venäläisten joukossa on nimekkäitä yleisurheilutähtiä. Vuoden 2012 korkeushypyn olympiavoittaja, Anna Tšitšerova (ennätys 207) ja vuoden 2013 MM-kultaa voittaneessa 4x400 metrin viestijoukkueessa juossut Antonina Krivoshapka jäivät ilman kilpailulupaa eivätkä täten saa kilpailla Dohan MM-kilpailuissa.

Venäjä suljettiin kansainvälisistä kilpailuista vuonna 2015 sen jälkeen, kun maan valtiojohtoinen dopingohjelma tuli julkisuuteen. Sen jälkeen venäläisurheilijoita on kilpaillut kansainvälisillä kentillä neutraalin lipun alla. Vuonna 2017 yleisurheilun MM-kilpailuissa Lontoossa kisasi 19 venäläistä ja vuotta myöhemmin Berliinin EM-kilpailuissa 29.

IAAF:n tiedotteen mukaan kaikkiaan 128 venäläistä on vapautettu kilpailemaan vuonna 2019, mutta Venäjän yleisurheiluliitto pysyy edelleen kilpailukiellossa. IAAF käsittelee Venäjän tilannetta seuraavan kerran 23. syyskuuta järjestettävässä kokouksessa.

Lue myös:

Wada ei valita päätöksestä vapauttaa Christian Coleman dopingepäilyistä

Taika Koilahti ja Wilma Murto valittiin MM-kisajoukkueeseen – nousivat joukkueeseen tilastorankingin perusteella

Suosittelemme