Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kalevauva.fi ammentaa kansanperinnettä internetistä: "Joistain kappaleista on tullut ihmisille voimabiisejä"

Vuoden vantaalaiseksi pari vuotta sitten valittu yhtye opetti Puoli seitsemän -ohjelmassa, miten tehdään Vantaa-tervehdys.

"Molskahtaa lohen pyrstö sydämen päälle" – Näin tehdään Vantaa-tervehdys
Velipekka Pekkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kalevauva.fi, eli muusikot Aapo Niininen ja Kimmo Numminen keksivät kevättalvella 2016 idean, josta nousi parissa vuodessa monella tapaa palkittu suosikkiyhtye. Koko idea syntyi noin seitsemässä minuutissa.

– Ajatuksena oli keksiä joku projekti, että saataisiin ilmaiset liput Kaustisen kansanmusiikkijuhlille, muistelee Kimmo Numminen.

Numminen googlaili ideoita projektiin ja törmäsi Vauva.fi -keskustelufoorumille. Syntyi ajatus tehdä kappaleita foorumin teksteihin.

– Ideathan tulevat nopeasti. Se oli sellainen yksi lyhyt Messenger-keskustelu, missä se hiottiin valmiiksi, muistelee duon toinen muusikko Aapo Niininen.

Abauttiarallaa juurikin se tunne kun...

Vauva.fi-palstan jälkeen tekstejä on kerätty muun muassa Twitteristä ja uusimpana hittinä yhtye teki kesäbiisin erilaisista inhokkisanonnoista. Positiiviset miehet eivät halua suhteutua ärsyttäviin muotisanontoihinkaan kielteisesti, koska heidän mukaansa nekin ovat lopulta aika mukavia. Suosikkiärsykki irtoaa tosin molemmalta:

– Jäätävä soija, hiestä puhuttaessa, sanoo Aapo Niininen

– Zempatiaa, jatkaa Kimmo Numminen.

Kalevauva.fi sanoo suhtautuvansa kunnioituksella teksteihin, jota internet ja sen erilaiset keskustelupalstat tarjoavat uuden kansanmusiikin tekijöille paljon.

– Me emme halua nauraa kommentoijille, vaan tuoda niitä keskustelupalstojen absurdeja kommentteja uuteen muotoon. Juhlistaa ja kunnioittaa niitä tekstejä.

Koskettamisen ja naurattamisen rajapinnalla

Kappaleista saatu palaute on välillä yllättänyt duon itsensäkin.

– Kappaleissa ollaan usein sillä rajapinnalla, että koskettaa, mutta alkaa vähän naurattaakin. Ja ihmiset ovat saaneet voimabiisejä joistakin kappaleista, kun ovat muuttaaneet esimerkiksi uuteen kaupunkiin. Sellaiset ovat olleet mukavia kommentteja kuulla.

Vantaa-tervehdyksessä lohi kohtaa sydämen

Kolmessa vuodessa Kalevauva.fi -yhtye on noussut nopeasti kansan suosikiksi muun muassa YouTube-julkaisujen takia. Palkintojakin on ropissut. Esikoisalbumi valittiin vuoden kansanmusiikkilevyksi vuonna 2017 ja samana vuonna yhtye äänestettiin Vuoden vantaalaiseksi.

Se kunnianosoitus on Vantaalla kasvaneille muusikoille tärkeä, ja se myös tuodaan esille yhtyeen jokaisella keikalla. Niillä opetetaan muun muassa oikeaoppinen Vantaa-tervehdys.

– Nyrkki yhteen, ja siitä molskahtaa lohen pyrstö V:n muotoon sydämen päälle.

Mutta millainen on Kalevauva.fi:n mielestä vantaalainen identiteetti?

– Se on ehkä vähän se ongelma. Kappaleessammekin sanotaan, että kaupunki ilman identiteettiä. Ehkä sen on kuitenkin sellainen Helsingin rento maalaisveli. Että ei ole ihan nöpönuukaa, ja voi menna ihan verkkareissa raitille kävelemään.

Katso Kalevauva.fi:n koko haastattelu ja lopun pelimannihaaste Yle Areenassa:

Suosittelemme sinulle