Hyppää sisältöön

Näyttelijä Kari Hakala keskittyy eläkepäivinä klapihommiin – Kallon kahvila Porissa odottaa uutta yrittäjää

Suurelle yleisölle Kari Hakala tuli tutuksi Metsolan Erkkinä televisiosta. Hän perusti näköalakahvilan meren partaalle eläkeiän kynnyksellä, kun Porissa ei ollut tarjolla näyttelijän töitä.

Kari Hakala sanoo tekevänsä eläkepäivinä ainakin klapihommia. Kuva: Carolus Manninen / Yle
Tapio Pukkila

Koko kesän kiinni olleelle Kallon kahvilalle Porin Mäntyluodossa ei ole löytynyt vielä ostajaa.

Näyttelijä Kari Hakala pani kahvilansa myyntiin alkuvuodesta ja jäi viettämään eläkepäiviä.

– Eläkkeellä on mukava olla, 45 työvuoden jälkeen.

Hän perusti kahvilan muutettuaan takaisin kotiseudulleen Poriin, kun ammattinäyttelijän töitä ei paikkakunnalla ollut tarjolla.

– Jos itse olisin neljä- tai viisikymppinen, ihan varmasti jatkaisin kahvilan pitoa. Mutta jossain vaiheessa ihmisen tullessa eläkeikään täytyy alkaa miettiä eläkkeelle siirtymistä, 65-vuotias Hakala pohtii.

Hän sanoo, että ihmiselämässä on oma prosessinsa siirtyä eläkkeelle.

– Pitää hyväksyä, että työelämän aika on ohi. Jotain pientä voi touhuta, mutta ei semmoista, missä on koko ajan kiinni. Moni voi eläkkeellä lähteä tekemään töitä uudelleen ja joku rupeaa etelässä ryyppäämään. Nämä eivät ole minulle malleja.

Jotakin pientä touhua kuitenkin tarvitaan eläkepäiviksi. Kari Hakalalle se on vaikkapa pikkuklapien tekoa.

– Vähän niin kuin ennen maailmassa, kun isäntä vaihtui talossa. Vanhempi pariskunta rupesi tekemään klapeja ja katsomaan lastenlapsia.

Silti näytteleminenkin eläkeläistä vielä kiinnostaa, jos sopiva rooli tulee kohdalle. Suurelle yleisölle Hakala tuli tutuksi Metsolan Erkkinä Ylen 1990-luvun suositussa Metsolat-sarjassa.

Kallon kahvila on ollut koko kesän kiiinni. Kuva: Katja Halinen / Yle

Ennen tätä kesää Hakalan kahvila oli varsin suosittu Kallon-kävijöiden keskuudessa. Kallon kalliot ja merimaisema houkuttelevat retkeilypaikkana porilaisia kaikkina vuodenaikoina.

Pysyvä kahvila lasiterasseineen avattiin Kallossa aallonmurtajan päälle kaksi vuotta sitten. Porin kaupunki myönsi sille määräaikaisen rakennusluvan viideksi vuodeksi.

Kallon kahvila on saanut vuosien varrella valtakunnallistakin julkisuutta, kun Hakala joutui sanaharkkaan kahvilan naapurin eli Kallon majakan omistavan pursiseura BSF:n kanssa.

Suosittelemme sinulle