Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tekosyihin kyllästyneet Suomen konkaripelaajat vaativat tulosta EM-kisojen kynnyksellä – kolme voittoa riittäisi jatkopeleihin

Antti Siltalalle EM-kisat ovat jo uran seitsemännet. Suomi hakee avausottelusta lentävää lähtöä Slovenian EM-alkulohkon peleihin.

Antti Siltala, Markus Kaurto ja Urpo Sivula
Antti Siltala on tuonut Suomen joukkueeseen lisää kokemusta, mutta myös ripauksen ronskimpaa menoa. Kuva: Tomi Hänninen
Petri Sjöblom
Avaa Yle-sovelluksessa

LJUBLJANA. Suomen lentismaajoukkueessa kokeilujen aika on päättynyt. Päävalmentaja Joel Banks kutsui EM-kisoihin mahdollisimman kouliintuneita pelaajia, vain pikkuvammoista toipuva Olli-Pekka Ojansivu on sivussa.

Antti Siltalalla (282 A-maaottelua), Eemi Tervaportilla (237) ja Urpo Sivulalla (219) riittää kokemusta tiukoista tilanteista. Lisäksi Lauri Kermisellä, Tommi Siirilällä, Sauli Sinkkosella ja Elviss Krastinsilla on reilusti yli sata maaottelua takana, joten mitään jättiyllätyksiä ei pelaajille pitäisi turnauksen aikana tulla.

Nuoriso-osastosta vain passarit Akseli Lankinen ja Fedor Ivanov pääsevät nauttimaan uran ensimmäisistä arvokisoista.

Kiinan olympiakarsintaturnauksen jälkeen lentisjoukkue tarvitsi ryhtiliikettä, ja ex-kapteeni Siltala, 35, kutsuttiin apuun. Siltala on nykyryhmän ainoa pelaaja, joka on ollut mukana jokaisessa EM-turnauksessa vuodesta 2007 lähtien.

– Ihan motivoitunut sakki ja hyviä poikia nämä kaikki. Joka vuosi on oma tarinansa ja tämä on tämän vuoden. Pallo ja peli kerrallaan, Siltala kertoi joukkueesta.

Siltalan tuliaisena joukkueelle oli suoraselkäisyys. Nyt loppuivat tekosyyt kesän 18 virallisen pelin tappioputkelle.

– Pelaajilla pitää olla tulosvastuu. Helppo lähteä kohdistelemaan syitä minne milloinkin, kun tulee tappioita. Parasta on, kun katsoo peliin. Sitä kautta se paras tulos tulee, Siltala sanoi Yle Urheilulle.

Siltalalla riittää odotuksia C-lohkoon, jossa Suomi kohtaa Pohjois-Makedonian lisäksi isäntämaa Slovenian, Valko-Venäjän, Tuomas Sammelvuon valmentaman Venäjän ja Turkin.

– Hyvä lohko, meille sopiva. Siellä on sitä maailman huippua ja meidän tasoista porukkaa. En lähde maalailemaan tuloksia. Kun turnaus lähtee rullaamaan, niin se voi tuoda yllättävän hyvänkin tuloksen, Siltala ennakoi.

Urpo Sivula
Urpo Sivulalla ei ole vielä sopimusta tulevalle kaudelle, joten EM-kisat ovat hänelle tärkeä näytönpaikka. Kuva: Tomi Hänninen

Urpo Sivulalle tärkeät kisat

Siltalan rinnalla Urpo Sivulalle, 31, EM-kisat ovat jo uran kuudennet. Sivula oli poissa vain edellisestä EM-turnauksesta 2017.

Sivula nauttii Siltalan kukkoilusta treenikentällä, joukkueessa on jälleen ripaus ronskimpaa menoa.

– "Silli" on semmonen omanlaisensa sählääjä. No, ei oikeasti, vaan hän tuo sellaista suoraselkäisyyttä ja hyvää meininkiä. Tehdään treeneissä kunnolla ja sen jälkeen saa pelleilläkin, Sivula naureskeli Suomen avaustreenien jälkeen Ljubljanan harjoitushallissa.

Viesti on kuitenkin selvä. Suomi on tullut Sloveniaan voittamaan, jatkopaikka kolmella voitolla kelpaisi kokeneille pelaajille.

– Lohkossa on kolme sellaista joukkuetta (Pohjois-Makedonia, Valko-Venäjä, Turkki), jotka meidän pitäisi voittaa. Lähdetään hakemaan nimenomaan tulosta. Slovenia ja Venäjä ovat kovia porukoita, niitä vastaan tehdään parhaamme. Muita vastaan lähdetään sillä mielellä, että mennään ne voittamaan, Sivula painotti.

Sivulalla on paljon pelissä EM-areenalla, sillä häneltä puuttuu ensi kaudeksi seura. Avoimia työpaikkoja on niukalti, joten Sivulalta vaaditaan näyttäviä pallontappoja turnauksessa.

– Totta kai se on tärkeätä, pelisuorituksia tarvitaan. Työ tehdään kentällä eikä tässä kameran edessä. Se seurahomma tulee, jos tulee. En voi muuten vaikuttaa kuin tekemällä kentällä parhaani. Sitten nähdään, saanko sen sopparin vai enkö.

– Nämä pelit ovat hyviä mahdollisuuksia. Hyviä jengejä vastassa ja saa taas mitata omaa tasoaan, missä kohtaa uralla mennään. Vai ollaanko jo ehtoopuolella, Sivula virnisti.

Lue myös:

EM-avausta jo odottavat lentismiehet eivät ole saaneet helpotusta tappioputkelleen – "Olemme pystyneet väläyttelemään, mutta vain huipputasollamme voimme odottaa hyvää tulosta"

Kutkuttavaa Suomi-kohtaamista odottava huippuvalmentaja Tuomas Sammelvuo saa venäläispelaajilta hehkutusta: "Kaikki rakastavat vapautta ja demokratiaa"

Maajoukkuekonkari tiivistää lentismiesten kesän: ongelmaa ollut joka puolella ja liikaa nopeita muutoksia – "Emme ole vielä löytäneet identiteettiämme"

Miten käy lentismiesten EM-kisoissa? Poimi tästä talteen Suomen otteluohjelma ja lähetysajat

Suosittelemme sinulle