Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Vapautuuko Venäjä kilpailukiellosta vielä ennen Dohan MM-kisoja? – venäläisurheilijoiden kohtalosta päättänyt suomalaispomo paljastaa, miksi osan hakemukset hylättiin

IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski ei usko, että venäläisurheilijat kilpailisivat oman maansa lipun alla 27. syyskuuta käynnistyvissä yleisurheilun MM-kisoissa.

 Anna Tšitšerova
Korkeushyppääjä Anna Tšitšerovaa ei nähdä Dohassa. Kuva: AOP
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF vapautti jälleen tiistaina venäläisurheilijoita kilpailukiellosta, kun kaikkiaan 11 venäläisurheilijaa sai kilpailuoikeutensa takaisin. Samalla se hylkäsi 18 hakemusta, joiden joukossa olivat muun muassa vuoden 2012 korkeushypyn olympiavoittaja Anna Tšitšerova sekä MM-kultaa viestijoukkueessa juossut Antonina Krivoshapka.

Sen sijaan kilpailuoikeutensa takaisin saaneiden joukossa on muun muassa pika-aidoissa nuorten MM-kisoissa kultaa juossut Konstantin Shabanov.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski tuntee tapauksen hyvin, sillä hän oli mukana tekemässä päätöstä.

– Venäläisurheilijoiden osalta meillä on hyvin selkeät kriteerit, jotka urheilijan on täytettävä. Siihen liittyy tämänhetkinen dopingtestaustilanne, ja testejä on oltava riittävä määrä. Historian on oltava rikkeetön, Pihlakoski avasi Yle Urheilulle puhelimitse.

Irina Ivanova
Muun muassa seiväshyppääjä Irina Ivanova oli kilpa-areenoille hyväksyttyjen urheilijoiden joukossa. Hän on ylittänyt tällä kaudella 460. Kuva: AOP

– Hylkäyspäätökset johtuvat pääsääntöisesti siitä, että kaikki kriteerit eivät täyty. Kun Wada sai tammikuussa Moskovan laboratoriolta venäläisten dopingdatahistorian, kaikkea ei ole vielä pystytty tarkistamaan. Wada on luovuttanut kansainvälisille liitoille eri lajien urheilijoiden dopingtestitulokset ja sen datan, mikä on olemassa. Kaikkea dataa ei ole vielä pystytty käymään läpi.

Pihlakosken mukaan hakemuksen hylkäämisen on johtanut myös se, mikäli urheilijalla on aiempaa dopinghistoriaa tai sitä on syytä epäillä. Mikäli urheilijan nimi löytyy McLarenin raportista eikä syyttömyyttä ole pystytty täysin vahvistamaan, on urheilijan hakemus hylätty.

Lisää vapautuksia luvassa?

Venäjä suljettiin kansainvälisistä kilpailuista vuonna 2015 valtiojohtoisen dopingohjelman vuoksi. Vaikka yksittäisiä urheilijoita on pelkästään tänä vuonna vapautettu 128, on Venäjän yleisurheiluliitto yhä kilpailukiellossa.

– Vielä on mahdollista, että ennen Dohan MM-kisoja vapautuksia tulee lisää. Teemme 24 tuntia vuorokaudessa töitä integriteettiyksikössä ja katsomme, että kaikki urheilijat, joilla on mahdollisuus päästä kisoihin ja jolla on puhdas historia, myös pääsisivät mukaan.

Seuraavan kerran Venäjän asioita käsitellään IAAF:n kokouksessa 23. syyskuuta. Tällöin hallitus kuulee ulkopuolisen työryhmän raportin, jossa selvitetään seikkaperäisesti, miten Venäjä on pystynyt antamaan vastauksia eri kriteereille, jotka on asetettu sen vapauttamiselle.

Päätös Venäjän mahdollisesta vapauttamisesta tehdään kyseisen raportin perusteella.

– Tähän mennessä paperi ei ole ollut vielä kertaakaan puhdas. Parempaan suuntaan on menty. Itse veikkaan, että mennään vielä vähän pidemmälle.

Eli voidaanko jo Dohassa nähdä urheilijoita kilpailemassa Venäjän lipun alla?

– Teoriassa näin, mutta tässä vaiheessa venäläisurheilijat kisaavat neutraalin statuksen alla. Nähtäväksi jää, miten heitä ohjeistetaan, jos Venäjä vapautuksen saisi. Itselleni on muodostunut käsitys, että ihan vielä ei ole Venäjän vapauttamisen aika.

Lue myös:

Yksitoista venäläisyleisurheilijaa vapautettiin kansainvälisiin kilpailuihin – olympiavoittajan hakemus hylättiin

Wada ei valita päätöksestä vapauttaa Christian Coleman dopingepäilyistä

Venäjän kilpailukielto kansainvälisestä yleisurheilusta jatkuu – dopingpannasta vapautumisen kriteerit eivät vieläkään täyttyneet

Suosittelemme