Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

USA:n koripallovalmentaja Popovich seisoi pelaajiensa takana shokkitappiosta huolimatta eikä haikaillut NBA-tähtiä takaisin: Ei ole sellaista asiaa kuin ”muut pelaajat”

Yhdysvaltojen koripallovalmentaja Gregg Popovich selvitti ajatuksiaan koripallopiirejä isosti puhuttaneen Ranska-shokkitappion jälkeen.

Gregg Popovich
Gregg Popovich valmensi viime vuoden MM-kisoissa Yhdysvaltoja. Kuva: Getty Images
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Realiteetti koripallon MM-turnaukseen oli, ettei Yhdysvallat saanut kuin maksimissaan kolmos- tai neloskategorian joukkueen jalkeille Kiinan MM-kisoissa.

Tästäkin huolimatta voidaan puhua shokkitappiosta. Häviö kun oli maailman tasokkaimmalle koripallovaltiolle ensimmäinen virallisissa arvoturnauspeleissä 13 vuoteen. Yhdysvaltojen FIBA-otteluiden ja olympiamatsien 58 mittainen voittoputki sai pisteen Dongguanissa.

Edellisen kerran Yhdysvallat oli jäänyt miesten koripallossa mitalipelien ulkopuolelle 17 vuotta sitten.

Suursuosikki kaatui MM-puolivälierissä käytännössä siihen, ettei sillä ollut isoa sentteriä, joka olisi saanut Ranskan ”tornin”, Utah Jazzissa pelaavan Rudy Gobertin (21/16, +26) kuriin.

Rudy Gobert, Ranskan keskushyökkääjä
Rudy Gobert, Ranskan keskushyökkääjä Kuva: Getty Images

Yhdysvaltojen valmentaja Gregg Popovich purki pettymyksensä sanoiksi.

– En voisi olla pelaajistani yhtään ylpeämpi. He uhrasivat kesänsä ollakseen täällä mukana. Eivätkä he olleet koskaan pelanneet ennen edes keskenään, huomautti Popovich.

Viisinkertainen NBA-mestarivalmentaja ärsyyntyi medialle kun häneltä kysyttiin pelin jälkeen Yhdysvaltojen kärkipelaajien joukkokieltäytymisistä. Lukuisat NBA:n tähtipelaajat kieltäytyivät maajoukkuekutsusta ennen arvokisoja.

– On epäkunnioitettavaa Ranskaa kohtaan, kun meille esitetään kysymyksiä, että mitä jos tämä tai tuo NBA-pelaaja olisi ollutkin joukkueessamme. Meillä oli täällä 12 kaveria, jotka pistivät itsensä täysillä likoon. Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin ”muut pelaajat”, jatkoi Popovich ripitystään.

Yhdysvaltojen MM-turnuksesta tuli floppi Kiinassa
Yhdysvaltojen MM-turnuksesta tuli floppi Kiinassa. Kuva: Getty Images

Yllättäjäksi noussut Ranska on osoittanut kisojen aikana, että sillä on hyväkuntoinen koripallonippu, jolta löytyi riittävästi syvyyttä joukkueesta. Lisäksi Ranska oli tehnyt läksynsä erinomaisesti ennen puolivälierää.

– Ranskan koko valmennustiimi päävalmentajansa Vincent Collet’n johdolla oli tehnyt huipputyötä ennakkoon. He pelasivat fiksusti molemmissa kenttäpäädyissä ja löivät meidät kymmenellä pisteellä.

– Nyt kentällä esiintynyt Ranska oli paras joukkue, minkä olen nähnyt heiltä koskaan. He pelasivat ennen kaikkea joukkueena, olivat tosi fyysisiä, kamppailivat hyvin levypalloista ja löysivät meidän heikot lenkit puolenvaihdoilla, kehui Popovich.

Yhdysvaltojen takamies, 29 pistettä Ranskaa vastaan pussittanut Donovan Mitchell otti lyhyesti kantaa lukuisiin kieltäytymisiin Reutersille.

– Se on täysin pelaajien oma asia, jos he eivät halua tulla edustamaan maataan. Me, jotka olimme paikalla, halusimme pelata Popovichille ja koko valmennukselle sekä tietysti omalle maallemme - ihan niin kuin kaikki muutkin pelaajat muissa maissa. Onhan se tietysti surkea juttu, kun toiset pelaajat eivät koe asiaa tällä lailla, tuumi Mitchell.

Lue myös:

Yhdysvallat on lyöty! Ranska pudotti hallitsevan mestarin ja eteni sensaatiomaisesti välieriin MM-koriksessa

Yhdysvaltojen suurin tähti MM-kisoissa on omalaatuinen valmentajalegenda, Trump-kriitikko ja toimittajien kiusaaja: ”Ei kiinnosta, mitä muut ajattelevat”

LeBron James jättää MM-kisat väliin – keskittyy harjoitteluun ja Space Jam 2 -elokuvaaan

Suosittelemme sinulle