Hyppää sisältöön

Oikeisto-oppositio ryöpytti vasemmistoa vanhusten hoidosta – ministeri Kiuru lupasi esityksen hoitajamitoituksesta ennen joulua

Oppositio syytti eduskunnan kyselytunnilla erityisesti SDP:tä ja vasemmistoliittoa vanhusten hoidosta annettujen vaalilupausten rikkomisesta.

Antti Rinne eduskunnassa.
Pääministeri Antti Rinne joutui vastaamaan opposition kysymyksiin hoitajamitoituksen toteutumisesta.
Pekka Kinnunen,
Robert Sundman

Antti Rinteen (sd.) hallitus valmistelee lakiesitystä sitovasta 0,7 hoitajamitoituksesta vanhusten ympärivuorokautisessa laitoshoidossa.

Eduskunnan kyselytunnilla oppositiopuolueet peräsivät hallitukselta vastausta siihen, onko hoitajamitoituksen toteuttamiseen varattu riittävät määrärahat.

Pääministeri Rinne kertoi eilen Kuntamarkkinoiden puoluejohtajapaneelissa, että tällä hallituskaudella hoitajien ja lääkärien määrää voidaan lisätä vain noin tuhannella henkilöllä.

Rinteen mukaan rahat eivät riitä neljäntuhannen henkilön palkkaamiseen, mitä 0,7 hoitajamitoituksen toteuttaminen vaatisi.

  • Pääset katsomaan kyselytuntia ja sitä seurannutta eduskunnan täysistuntoa klikkaamalla jutun pääkuvaa tai Yle Areenasta.

Petteri Orpo: Eikö teitä hävetä?

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo hämmästeli kyselytunnilla, eikö Rinnettä, vasemmistoliiton puheenjohtajaa, opetusministeri Li Anderssonia ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.) hävetä, kun vanhuksille annettu lupaus on petetty.

Pääministeri Rinne kertoi muistavansa hyvin viime vaalikaudella käydyn keskustelun sitovasta hoitajamitoituksesta. Rinteen mukaan kokoomus ei silloinkaan sitoutunut 0,7 hoitajamitoitukseen.

– Tämä hallitus tuo esitykset sitovasta hoitajamitoituksesta. Edustaja Orpo, olkaaa nyt tyytyväinen, Rinne sanoi.

Krista Kiuru: Esitykset ennen joulua

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru lupasi, että hallitus tuo tarvittavat lakiesitykset eduskunnalle vielä ennen joulua. Kiurun mukaan syyskuun aikana asiantuntijat selvittävät vanhusten hoidon kokonaisuutta.

Asiantuntijaryhmässä pohditaan parhaillaan, kuinka pitkä siirtymäaika lakiin kirjataan.

Opetusministeri Li Andersson vastasi Orpolle, ettei häntä hävetä kertoa, että sitova hoitajamitoitus on tulossa lakiin.

– Nyt on huolehdittava siitä, että hoitohenkilöstöä on saatavilla, Andersson korosti.

Hän kertoi, että lisää opiskelupaikkoja alalle on luvassa.

Hoitajapula vaikeuttaa vanhusten hoitoa

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) huomautti, että laitoshoidon lisäksi kysymys on myös vanhusten kotihoidosta ja perhehoidosta.

– Nyt on pidettävä huolta hoitajien saatavuudesta ja alan houkuttelevuudesta, Vehviläinen totesi ja viittasi siihen, että hoitajien sairauspoissaolot ovat lisääntyneet.

Vanhusten hoidon voimavaroihin kyselytunnilla ensimmäisenä tarttunut Minna Reijonen (ps.) epäili, että hallituksella riittää satoja miljoonia euroja kehitysapuun, mutta suomalaisten vanhusten hoitoon rahat eivät riitä.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi, että vanhusten hoitoon on varattu kolmelle vuodelle lisää rahaa yhteensä 75 miljoonaa euroa. Hän arvioi, että hoitajamitoituksen toteuttamisen suurimpana esteenä on pula hoitajista.

Lue lisää:

Hallituksen esitykseen vanhusten hoitajien määrästä on tulossa vuosien siirtymäaika 

Suosittelemme sinulle