Hyppää sisältöön

Suomen suurin poliisirikosjuttu etenee hovioikeuteen – syytettyinä olivat muun muassa Jari Aarnio ja Mikko Paatero

Syyttäjä sai jatkokäsittelyluvan Suomen suurimmassa poliisirikosjutussa. Asia tulee hovioikeuden käsittelyyn todennäköisesti alkuvuodesta.

Poliisijohdon virkarikosjuttu on historiallinen, koska syytettyjen penkillä on ylintä poliisijohtoa. Oikeudenkäynti oli historiallinen, koska syytettyjen penkillä oli ylintä poliisijohtoa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Kaisa Uusitalo

Helsingin hovioikeus on myöntänyt syyttäjälle jatkokäsittelyluvan korkeiden poliisipäälliköiden epäiltyjä virkarikoksia koskevassa asiassa.

Käräjäoikeus hylkäsi kesäkuussa kaikki syytteet Suomen historian laajimmassa poliisirikosjutussa, jossa korkeaa poliisijohtoa syytettiin virkarikoksista. Nyt asia etenee hovioikeuteen.

Hovioikeudenneuvos Seppo Ovaskainen sanoo Ylelle, että asia tulee hovioikeuden käsittelyyn todennäköisesti alkuvuodesta.

Syyttäjä on valituksessaan vaatinut, että vastaajat tuomitaan syytteen mukaisesti. Käräjäoikeudessa syyttäjä vaati vastaajille ehdollisia vankeusrangaistuksia tai vähintään sakkoja.

Oikeusjutussa on kyse siitä, noudatettiinko Helsingin poliisilaitoksella tietolähdetoiminnasta annettuja säädöksiä ja valvottiinko toimintaa asianmukaisesti vuosina 2008–2013. Syytteet kytkeytyvät laajaan Aarnio-kokonaisuuteen.

Käräjäoikeudessa virkarikoksista syytettyinä olivat entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot, Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio, Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Lasse Aapio ja Helsingin poliisilaitoksen entinen komentaja Jukka Riikonen sekä kolme muuta Helsingin poliisilaitoksella ja Poliisihallituksessa työskentelevää henkilöä.

Yle kertoi kesäkuussa, että syyttäjä pohti valitusta hovioikeuteen.

Lue myös:

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero Ylelle: "Kaksi viime vuotta oli elämäni raskainta aikaa" – Näin käräjäoikeuden ratkaisua on kommentoitu

Syyttäjälle täystappio: Kaikki syytteet nurin Suomen suurimmassa poliisirikosjutussa – Valtiolle yli 600 000 euron kulut

Päivi Happonen: Juhannuskokko roihahti syyttäjälle jo tänään – Pahin painajainen toteutui, kun poliisipomojen kaikki syytteet hylättiin

Suosittelemme sinulle