Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Wasa Stationiin tulee hollantilainen hotelliketju Odyssey

Hotelliketjulla on lukuisia hotelleja ja brändejä Euroopassa. Nyt se on tulossa Vaasaan.

Vaasan entisen linja-autoaseman korttelin havainnekuva
Wasa Station Kuva: Arosuo Arkkitehdit Oy
Terhi Varjonen,
Riia Hantula
Avaa Yle-sovelluksessa

Hotelliketju Odyssey Hotel Groupin ja YIT:n solmima esisopimus koskee tornirakennukseen kerroksiin 0 - 12 tulevaa lähes kahta sataa hotellihuonetta. Lisäksi tiloihin tulee ravintola ja palvelutila. Yhteensä se on kooltaan 7000 neliötä. Ketju vuokraa tilat.

Ketjulla on käytössä useita erilaisia brändejä ja Vaasan hotellin brändi julkistetaan myöhemmin.

Odyssey-ketjun edustaja Christian Beckman uskoo vahvasti, että Vaasassa on vielä tilaa heidän hotellilleen.

– Sen myötä kun syntyy uusia hotelleja, niin syntyy uutta kysyntää. Vaasassa ei ole vielä niin paljon hotellikapasiteettia, että se olisi mitenkään täysi. Meidän hotelli tulee myös sellaiseen paikkaan, johon tulee uutta kysyntää: kongressit, kokoukset ja musiikkivieraat, toteaa Beckman.

Säästöt vastaan suurhanke

Vaasan kaupungin lopullinen päätös osallistumisesta hankkeeseen on vielä tekemättä. Kaupunki omistaisi kokonaisuudesta musiikki-kongressitilat.

Vaasan kaupunki on tiukassa taloudellisessa tilanteessa ja etsii tällä hetkellä 9 miljoonan euron säästöjä. Myös irtisanomiset ovat mahdollisia. Vaasan sivistystoimenjohtaja Christina Knookala toteaa, että kaupungin investointi Wasa Stationiin herättää varmasti keskustelua vielä myös kaupunginhallituksessa. Hän kuitenkin pohtii sitä, onko Vaasan kaupungilla varaa jättää tämä panostus tekemättä.

– Kyllähän tämä luo työpaikkaja, rakennusvaiheessa noin 2000 ja sen jälkeen vuosittain noin 400 työpaikkaa. Tämä tulee olemaan todella iso työllistäjä meidän alueella. Uskon, että houkuttelevuuden kautta sillä on myös laajemmat vaikutukset: kuinka kaupunkiin syntyy uusia yrityksiä ja kuinka tänne muuttaa ihmisiä.

– Positiivinen vaikutus on laajempi kuin vain nämä yksittäiset työpaikat, jotka Wasa Stationiin syntyvät, sanoo Knookala.

Rakennus kohoaa sataan metriin

Monitoimikortteli Wasa Stationiin haetaan edelleen lisää toimijoita. Rakennuttaja YIT on linjannut, että kaupan ja palvelujen tiloista on saatava täytettyä 65 prosenttia ennen kuin rakennuspäätös voidaan tehdä.

25-kerroksinen ja sata metriä korkea tornirakennus on tarkoitus täyttää puoliksi hotellitoiminnalla ja puoliksi yksityisasumisella. Asunnot ovat herättäneet paljon kiinnostusta, vaikka niiden hinnat, koot ja muodot selviävät vasta myöhemmin.

Wasa Station -hanke on viivästynyt jo selvästi alkuperäisestä aikataulustaan. Päätös rakentamisesta tehtiin 2014.

Wasa Station on tulossa kaupungin keskustaan vanhan linja-autoaseman tontille. Entinen linja-autoasema on jo purettu sen tieltä.

Suosittelemme sinulle