Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Seppo Räty suomalaisheittäjistä: perustaso ei riitä MM-areenalla – "Nykyajan välineillä pitäisi pystyä pommittamaan heiton kuin heiton 87 metrin pintaan"

Keihäslegenda uskoo, että Suomella on pieni mahdollisuus MM-mitaliin, mutta se vaatisi huippuonnistumista.

Seppo Räty
Seppo Räty arkistokuvassa vuodelta 1995. Kuva: AOP
Jussi Eskola,
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Keihäänheiton suomalaislegenda Seppo Räty, 57, ei luota suomalaisten keihäänheittäjien tulosvarmuuteen Dohan MM-kisojen alla.

Suomen kolmikko Oliver Helander, Antti Ruuskanen ja Lassi Etelätalo on kauden maailmantilastossa sijoilla 10, 18 ja 21. Helander ja Ruuskanen ovat heittäneet kauden parhaansa jo kesäkuussa, Etelätalo elokuun Kalevan kisoissa.

– Nykykunnosta on aika mahdotonta sanoa, kun kilpaillaan milloin sattuu ja heitto tulee meikäläisen mittapuulla hyväksyttävään tulokseen milloin sattuu, puhelimitse Yle Urheilun tavoittama Räty täräyttää.

Maailmalla kaksi miestä, Viron Magnus Kirt ja Saksan Johannes Vetter, ovat heittäneet yli 90 metrin ja neljä muuta yli 89 metrin. Taso on siis huiman kova, eikä Räty näe, että suomalaisten perustaso riittää menestykseen MM-areenalla.

Mikäli suomalainen pääsee loppukilpailuun, pitäisi onnistumisen tulla jo kolmella ensimmäisellä heittokierroksella, jotta paikka kolmella viimeisellä heittokierroksella heltiää.

– Jos mitaliin riittää 85–87 metriä, on Suomella pienet mahdollisuudet siihen, mutta siinä pitäisi kyllä onnistua.

Helander
Oliver Helander on tämän kauden maailmantilastossa kymmenentenä. Kuva: Tomi Hänninen

Tilaston kärkimiehet ovat nostaneet perustasonsa reilusti 85 metrin paremmalle puolelle. Esimerkiksi Saksan Andreas Hofmann, tilastokolmonen tuloksella 89,65, on heittänyt tällä kaudella kuudessa kilpailussa yli 87 metrin.

Tulosvarmuus saattaa olla avain menestykseen arvokisoissa, joissa heitetään sekä karsinta että finaali kovien paineiden alla.

– Kyllähän sitä nykyajan välineillä pitäisi pystyä pommittamaan heiton kuin heiton 87 metrin pintaan, ellei nyt aivan epäonnistu heitto. Silloin on mahdollisuus ottaa jopa kirkkaampia mitaleja, vuoden 1987 maailmanmestari toteaa.

– Kun on takuuvarma 87 metrin heittäjä, sieltä voi tulla se onnistunut heitto, joka alkaa yhdeksällä.

Myöhäiset MM-kisat mahdollistavat yllätykset

Seppo Räty myöntää, ettei ole vuosikymmeniin "seuraamalla seurannut" yleisurheilua laajasti, mutta tietää, missä ainakin miesten heittolajeissa mennään.

Tänä kesänä hän on kiinnittänyt huomiota siihen, että MM-kilpailujen myöhäinen ajankohta syys-lokakuun vaihteessa on johtanut vähäisempään kilpailemiseen. Räty kertoo, että hänen kilpailleessan 1980- ja 1990-luvuilla, asia oli toisin.

– Kaikilla ei se ainut tulospiikki ole vielä välttämättä tullut vielä esiin. Minun aikanani toukokuusta syyskuun loppuun asti oltiin samassa kunnossa ja kilpailtiin koko ajan. Silloin tiesi etukäteen, ketkä tulevat vähän nostamaan tasoaan, jos onnistuvat, kolminkertainen olympiamitalisti muistelee.

Thomas Röhler ja Johannes Vetter
Saksan Thomas Röhlerillä on edellisistä MM-kisoista kaksi neljättä sijaa, maanmies Johannes Vetter puolustaa maailmanmestaruutta. Kuva: AOP

Nykyisistä maailman huippuheittäjistä kaikki ovat kilpailleet kesän aikana, mutta kilpailumäärissä on suuria eroja. Saksalainen olympiavoittaja Thomas Röhler ja tilaston neljättä sijaa pitävä Liettuan Edis Matusevicius ovat kumpikin kilpailleet peräti 18 kertaa kauden aikana.

Kenialaisheittäjä Julius Yego sen sijaan on kilpaillut toukokuun jälkeen ainoastaan Afrikassa, ja sielläkin vain neljä kisaa. Hän kiskaisi Afrikan mestaruuskisoissa kaksi viikkoa sitten tuloksen 87,73.

Suomalaiset ovat säästelleet voimiaan ja raajojaan kesäkaudella: eniten on kisannut Lassi Etelätalo, joka on heittänyt yhdeksässä kilpailussa. Helanderin ja Ruuskasen kautta ovat varjostaneet vammat, joiden takia kilpailumäärät ovat jääneet vähäisiksi.

Säilyttääkö Kirt tasonsa Dohassa?

MM-kisojen ennakkosuosikit, hallitseva mestari Johannes Vetter ja tilastokärki Magnus Kirt, ovat valmistautuneet Dohaan eri tavoin. Yhteensä vain kuusi kertaa tällä kaudella kilpaillut Vetter oli kaksi kuukautta kilpailematta vamman takia, mutta palasi väkevästi Kirtin haastajaksi elokuun lopussa.

Kirt on kiertänyt runsaasti kisoja Suomessa ja muualla Euroopassa, heittäen lähes jokaisessa kilpailussaan lähelle 90 metriä.

Magnus Kirt
Viime vuonna Paavo Nurmen kisojen kovatasoisen keihäskisan voiton vei Viron Magnus Kirt. Kuva: Tomi Hänninen

Vaikka virolainen on häikäissyt varmoilla otteillaan tänä kesänä, ei Seppo Räty ole aivan varma, miten tämä pärjää arvokilpailuissa. 29-vuotiaalla Kirtillä on arvokisamitaleja vain yksi: EM-pronssi viime kesältä.

– Toivottavasti Kirt säilyttää tasonsa Dohassa. Jos siellä meinaa voittaa, niin kyllä siellä joutuu heittämään oikeasti pitkälle. Valitettavasti hän tulee rapakon väärältä puolelta, Räty naurahtaa.

Lue myös:

Vääntö on päättynyt: Lassi Etelätalo nousee Dohan keihäskolmikkoon, Toni Kuusela jää kotiin

Johannes Vetter on hirmukunnossa MM-kisojen alla – kiskaisi yli 90 metrin keihäskaaren

Kim Ambin kova vire keihäspaikalla jatkuu, 86 metriä puhkesi ensi kertaa

Kenian keihästähti latasi hurjan tuloksen – ilmoittautui mitalitaistoon Dohan MM-kisoihin

Oliver Helanderin olkapään tilanteesta lisätietoa – jättää väliin Eurooppa–USA-ottelun

Suosittelemme