Hyppää sisältöön

Suomen merkittävimmän mediataiteen palkinnon sai Reija Meriläinen

Mediataiteilija Reija Meriläinen (s. 1987) on saanut tämän vuoden AVEK-palkinnon. Palkinnon suuruus on 15 000 euroa.

Reija Meriläinen
Mediataiteilija Reija Meriläinen. Kuva: Kopiosto
Pauliina Happo

Reija Meriläisen teokset yhdistävät videota, veistoksia ja installaatioita. Meriläinen käyttää töissään digitaalista 3D-teknologiaa ja on viime vuosina työskennellyt myös videopelien parissa. Meriläisen taideteos ja peli Survivor heijastelee arkielämän sosiaalisia tilanteita ja niiden mutkikkaita valta-asemia. Peli oli esillä osana Kiasman ARS17-näyttelyä (2017−2018).

32-vuotiaalle taiteilijalle palkinnon saaminen oli iloinen yllätys ja samalla kunnia.

–Vaikka teenkin usein yhteistyötä taitavien eri alojen ihmisten kanssa, suurin osa työstäni tapahtuu yksin studiolla ja joskus vain ajatuksissa tai muistiinpanoissa, ja usein tuntuu, että sitä työtä ei kukaan näe. Tämä palkinto on ele siitä, että panostukseni ja työni arvo on nähty ja tunnustettu, kertoo Meriläinen AVEKin tiedotteessa.

Lahtelaissyntyinen Meriläinen asuu ja työskentelee Helsingissä. Meriläisen töitä on esitetty useissa ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla kuten ARS17-näyttelyssä Kiasmassa ja States of Play: Roleplay Reality -näyttelyssä Fact Liverpoolissa.

Meriläisellä on ollut myös useita yksityisnäyttelyitä kuten EN GARDE Helsingin HAM-galleriassa ja Faint Turun galleria Å:ssa osana 8. Turku Biennaalia. Viimeiset kolme kuukautta Meriläinen on työskennellyt taiteilijaresidenssissä Artspace Sydneyssä Australiassa.

Palkintoraadin mukaan Meriläinen on onnistunut suodattamaan teoksissaan muun muassa musiikista, tosi-tv:stä YouTubesta ja tietokonepeleistä saamansa vaikutteet terävän analyyttisesti.

Palkinto jaettiin tänään AVEKin Uusi Vuosi -juhlassa Espoon Modernin taiteen museossa, EMMAssa. Palkinto myönnettiin tänä vuonna jo 16. kerran. AVEK-palkintoraadissa istuivat tänä vuonna EMMAn intendentti Arja Miller, Framen ohjelmapäällikkö Jussi Koitela, Publicsin taiteellinen johtaja Paul O’Neill sekä AVEKin tuotantoneuvoja Tuuli Penttinen-Lampisuo.

Suosittelemme sinulle