Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistön vierailu Kiovaan ei tuonut uusia avauksia Ukrainan kriisiin – Ukrainalle tärkeää kumppanien horjumattomuus

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin ensimmäisen kerran.

Presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiy kättelevät vastaanottoseremoniassa Mariinski-palatsissa Kiovassa torstaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Pirkko Pöntinen

Presidentti Sauli Niinistö on aloittanut kaksipäiväisen virallisen vierailunsa Ukrainassa. Heti saavuttuaan Kiovaan presidentti Niinistö ja presidentti Volodymyr Zelenskyi kävivät kahdenkeskiset neuvottelut Mariinski-palatsissa.

Heti tiedotustilaisuuden alussa omassa puheenvuorossaan presidentti Zelenskyi kertoi varoittaneensa Niinistöä venäläisten kaasuputkihankkeesta.

– Nordstream 2 on uhka koko Euroopalle, Zelenskyi sanoi kertoneensa Niinistölle tapaamisessa.

Zelenskyi sanoi, että Ukrainalle on myös tärkeää, että sen kumppanit eivät horju Venäjää vastaan asetetuissa pakotteissa.

Presidentti Niinistö sanoi olevansa Kiovassa tuomassa tervehdyksen koko Suomen kansalta.

– Me tuemme teitä ja olemme solidaarisia, Niinistö vakuutti Zelenskyille.

Presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Niinistön virallisen vierailun vastaanottoseremoniassa Mariinski-palatsin pihalla, Kiovassa torstaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ukrainan kriisi laajasti esillä

Presidentit olivat käyneet keskusteluissaan läpi jo viisi vuotta kestänyttä Itä-Ukrainan kriisiä. Uusia avauksia kriisin ratkaisemiseksi tiedotustilaisuudessa ei kuultu.

Presidentti Zelenskyi vakuutti, että hän tekee koko ajan työtä kriisin ratkaisemiseksi, mutta ei halua antaa mitään lupauksia tuloksista.

Hän toisti tukensa niin kutsutulle Normandia-ryhmälle, jonka on suunniteltu kokoontuvan tässä kuussa pitkän tauon jälkeen. Tavoitteena on sodan lopettaminen.

Ryhmään kuuluvat Venäjä, Ukraina, Saksa ja Ranska. Se on kokoontunut viimeksi valtiojohtajatasolla vuoden 2016 lokakuussa.

Ennen kuin jatkat lukemista, katso tästä selitysvideo Ukrainan tilanteesta

Mies pitelee Ukrainan lippua
Video kertoo Ukraina kriisin taustan ja pohtii jääkö Ukraina idän ja lännen väliin.

Ukrainan presidentti mainitsi lyhyesti myös Minskin sopimuksen merkityksestä, ja muistutti, että hän ei ollut sitä allekirjoittamassa. Hän ei kuitenkaan halua olla se, joka sopimuksen mitätöisi.

Minskin sopimus solmittiin syyskuussa 2014 Ukrainan, Venäjän, Donetskin kansantasavallan ja Luhanskin kansantasavallan kesken. Sillä pyrittiin tulitaukoon Itä-Ukrainassa, mutta sopimus ei jatkoneuvotteluista huolimatta ole pitänyt.

Tulitaukoa rikotaan lähes päivittäin.

Presidentti Sauli Niinistö toisti, että Suomi on Itä-Ukrainan sodan alusta lähtien tarjonnut hyviä palveluja osapuolille yhteyksien solmimiseen ja on tähän yhä valmis.

Niinistö muistutti, että hän tavannut sekä Venäjän että Ranskan johtajat jokin aika sitten. Niinistä sanoi arvostavansa suuresti, että sai nyt kuulla Ukrainan uuden johdon näkemyksen.

Katso tästä video presidenttien tiedotustilaisuudesta ja sitä edeltäneestä pöytäkirjojen allekirjoituksesta

Presidentti Sauli Niinistön ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskiyn tiedotustilaisuus Kiovassa torstaina.

Suomen ja Ukrainan suhteet hyvät

Molemmat presidentit kiittelivät Suomen ja Ukrainen keskinäisiä suhteita ja yhteistyötä.

Ukrainan presidentti ilmaisi tyytyväisyytensä suomalaisinvestointeihin, energia-alan hankkeisiin, ympäristöhankkeisiin ja koulutusyhteistyöhön.

Lopuksi presidentit olivat samaa mieltä siitä, että Suomen kansan onnellisuus olisi oivallinen keskinäisen kilpailun aihe.

Huomenna perjantaina Niinistö puhuu Yalta European Strategy -konferenssissa.

Lue myös:

Analyysi: Kiovassa vierailevaa Niinistöä tarvitaan aiempaa vähemmän – vankienvaihto kertoo luottamuksesta Ukrainan ja Venäjän välillä

Suosittelemme sinulle