Kirkkonummelainen Toni Wistbacka seuraa jalkapalloa niin tiiviisti, että hän tienaa vedonlyönnillä sievoisia summia, kertoo Yle Sport.
Erityisen hyvin hän tuntee jalkapallon Kolmosen eli neljänneksi korkeimman sarjatason joukkueiden tilanteen.
Parhaana kuukautena vedonlyöntivoittoa tulee yhtä paljon kuin palkkaa, huonompana vain “oluen ja makkarapaketin verran”, merenkulkualalla työskentelevä Wistbacka kertoo Yle Sportille.
Wistbacka tekee yhteistyötä vaasalaisen Dan Sandbergin kanssa. Sandberg kiinnostui vedonlyönnistä toden teolla työskennellessään aiemmin Maltalla peliyhtiön palveluksessa. Hän alkoi tarkkailla, missä peliyhtiöt tekivät virhearvioita ja miten sillä voisi tehdä voittoa.
Wistbacka ja Sandberg pitävät yhteyttä pelaajiin, valmentajiin ja joukkueiden johtoon ja vaihtavat tietoja keskenään. Se on osoittautunut kannattavaksi toiminnaksi.
Sandbergin mukaan hän on tienannut vedonlyönnillä viime vuosina noin 20 000 euroa vuodessa.
Vedonlyöntiyhtiö voi laittaa hanat kiinni
Vedonlyöntiyhtiöille paljon voittavat pelaajat eivät ole rahasampo. Siksi yhtiöt tarkkailevat pelaajien tilejä ja rajoittavat tarvittaessa sitä, miten suurilla summilla tilin omistaja voi lyödä vetoa. Yhtiöt voivat myös estää pelaamisen kokonaan.
Wistbackalta on rajoitettu kolme pelaajatiliä viikon kuluessa, Sandbergilta viisi kahdessa tunnissa. Omissa nimissään he eivät voisi enää pelata, miehet sanovat.
He ovat kuitenkin keksineet keinoja pelata rajoituksista huolimatta, esimerkiksi pelaamalla toisen henkilön nimissä olevan pelaajatilin kautta.
Yle Sport yritti saada useilta kaupallisilta peliyhtiöiltä kommenttia juttuun, mutta useimmat kieltäytyivät haastattelusta.
Vain kotimainen Veikkaus ja peliyhtiö Pinnacle suostuivat kommentoimaan. Niistä kumpikaan ei rajoita suuria voittoja saavia pelaajia.
Veikkauksen johtajan mukaan yhtiöllä on velvollisuus kohdella kaikkia asiakkaita samanarvoisesti. Toisaalta Veikkauksen kautta ei voi lyödä vetoa Kolmosen peleistä.
Pinnaclella taas on markkinoiden parhaat riskinhallinta-algoritmit, yhtiö kertoo.
Wistbacka ja Sandberg sanovat ymmärtävänsä pelaajia rajoittavia yhtiöitä, mutta huonoa omaatuntoa he eivät myönnä tuntevansa.
Lue lisää Yle Sportin sivuilta: