Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Asiantuntijat kehuivat Banksin taktista pelisilmää EM-avausottelussa – "Se on hyvää pelinjohtamista"

Yle Urheilun asiantuntijat Timo Hoivala ja Konstantin Shumov pitivät Suomen lentopallomiesten EM-turnauksen avausvoittoa henkisesti erittäin tärkeänä.

Suomen päävalmentaja Joel Banks
Päävalmentaja Joel Banks juhlii Suomen pistettä ottelussa Pohjois-Makedoniaa vastaan. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa
Mikko Hannula,
Manu Myllyaho,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten lentopallomaajoukkue otti elintärkeän voiton torstai-iltana Ljubljanan alkulohkossaan, kun se kukisti Pohjois-Makedonian 3–1. Voiton myötä katkesi koko kesän jatkunut tappioputki ja Suomi sai tärkeät kolme pistettä plakkariinsa.

Joukkue on asettanut tavoitteekseen alkulohkosta jatkoon pääsyn, mihin tarvitaan ainakin kahta voittoa. Ensimmäinen on nyt otettu.

Yle Urheilun asiantuntija Timo Hoivala ja Konstantin Shumov pitivät voittoa erittäin tärkeänä etenkin henkisesti, sillä tappioputken tuoma kipsi alkoi selvästi murtua.

– Voiton merkitys Suomelle on erittäin iso. Se on vähän kuin talouselämässä, kun pörssikurssit lähtevät laskuun. Suomen osakkeet ovat laskeneet koko kesän ajan ja kun tapahtuu jotain sellaista, mitä on odotettu, niin sitten lähdetään toiseen suuntaan ja kovaa vauhtia, Hoivala sanoi.

– Toivottavasti tämä voitto antaa samanlaisen kulminaation Suomen joukkueelle.

Elviss Krastins
Yleispelaaja Elviss Krastins toimi Suomen peliin piristystä, kun hänet vaihdettiin kentälle kolmannessa erässä Pohjois-Makedoniaa vastaan. Kuva: CEV

Vaihtomiehet käänsivät pelin

Shumovin mukaan Suomen joukkueen pelaajissa oli nähtävissä vapautunutta olemusta jo hävityssä kolmannessa erässä, ja neljännessä erässä joukkue otti ohjat käsiin, vaikka oli tappiolla.

– Ei se vielä ole niin valmista kuin pitäisi olla, mutta voitto oli tärkeä itseluottamuksen kannalta. Se, mikä erityisesti onnistui Pohjois-Makedoniaa vastaan, niin vaihtopenkiltä tuli onnistujia ja sisään uusia pelaajia, Shumov totesi.

Päävalmentaja Joel Banks haki joukkueelleen uutta nostetta peliin pelaajavaihdoilla. Hän vaihtoi pelin tuoksinassa yleispelaajista Antti Ronkaisen ja Antti Siltalan ja antoi peliaikaa Elviss Krastinsille sekä Niko Suihkoselle. Keskitorjujista Markus Kaurto antoi tilaa Sauli Sinkkoselle.

– He käänsivät pelin meille, Shumov sanoi.

Suomen valmennusjohdolla on EM-turnauksessa käytössään laaja rinki samantasoisia pelaajia. Vaihdosten lisäksi Hoivala nosti esiin kaksi pelaajaa, jotka onnistuivat erityisen hyvin Pohjois-Makedoniaa vastaan:

– Hakkuri Urpo Sivula oli kuin uusi mies kesän peleihin verrattuna. Hän oli itseluottamusta täynnä ja oli se hakkuri, mitä Suomi tarvitsee. Myös Tommi Siirilä oli hyvä keskellä. Hän teki paljon pisteitä, Hoivala sanoi.

– Nämä kaksi kaveria, mutta ennen kaikkea se, että Suomi peluutti pelaajia laajalla rintamalla, ratkaisi. Silloin kun meni heikosti, niin penkiltä tuli uusia miehiä. He antoivat voimaa Suomen pelaamiseen, ja se on hyvää pelinjohtamista!

Lue myös:

Lentismiehet nauttivat voitosta "ihan sikana" suomalaiskannattajien edessä – "Näytimme joukkueen voiman"

Päävalmentaja Banks antoi kiitosta suomalaiskannustajille sekä pelaajille: "Vihdoinkin he pystyvät nauttimaan pelistään"

Tappioputki on vihdoin katkennut! Lentismiehet kaatoivat Pohjois-Makedonian

Suomi taisteli voiton sinnikkäästä Pohjois-Makedoniasta – katso ottelu

Suosittelemme sinulle