Hyppää sisältöön

Pakettijakeluyhtiöt Postin palkka-alesta: "Jos joku toimija lähtee työehtoshoppailemaan isolla kädellä, heijastusvaikutukset voivat olla mittavat"

PostNord ja Matkahuolto ihmettelevät Postin väitettä siitä, että kilpailijoilla olisi nyt edullisempi työehtosopimus.

Mitä ajattelevat Postin kilpailijat?
Mitä ajattelevat Postin kilpailijat?
Annika Martikainen

Postin pakettijakelun kilpailijat pelkäävät, että Postin suunnittelemalla työehtoshoppailulla voisi olla mittavat vaikutukset työmarkkinoille.

Taustalla on Postin aikeet alentaa tuntuvasti palkkakustannuksia pakettijakelussa vaihtamalla edullisempaan työehtosopimukseen.

Suunta on hälyttävä, sanoo Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola Aamu-tv:n haastattelussa perjantaina.

– Jos joku toimija markkinoilla lähtee työehtoshoppailemaan isolla kädellä, heijastusvaikutukset voivat olla todella mittavat. Auto- ja kuljetusalalla, tavaraliikennealalla ja linja-autonkuljettajissa on kymmenen prosenttia koko Suomen työvoimasta. Tämä ei ole mikään pikkuasia, sanoo Jakola.

Työehtoshoppailu ei innosta

Matkahuollon ja PostNordin mukaan Postin toimet lisäävät paineita valmiiksi kovassa kilpailutilanteessa. Pakettijakelijat eivät ole vielä harkinneet edullisempaan työehtosopimukseen siirtymisestä.

– Ei olla kertaakaan mietitty työehtoshoppailua. Tämä tuli siinä mielessä yllätyksenä itselle – ja jopa järkytyksenä, sanoo Matkahuollon Jakola.

Jakolan mukaan työvoimakustannukset muodostavat tällä hetkellä 40 prosenttia Matkahuollon kustannuksista.

PostNordin toimitusjohtaja Johanna Starck ei innostu työehtoshoppailusta, mutta ei täysin sitä tyrmääkään.

– Jos tälle linjalle lähdetään, niin kyllähän se aiheuttaa meille kovat paineet vetää jostain säästöjä. Se on eri asia, ovatko ne sitten samat keinot [kuin Postilla] vai jotain muuta, sanoo Starck Aamu-tv:n haastattelussa.

Kilpailijat tyrmäävät Postin väitteet halvemmasta palkasta

PostNordin toimitusjohtaja Johanna Starck ihmettelee Postin väitettä siitä, että kilpailijoilla olisi käytössä edullisempi työehtosopimus kuin Postilla nyt.

– Meidän lajitteluterminaaleissa noudatetaan työehtosopimusta, joka on jo nyt valmiiksi korkeampi kuin Postilla tällä hetkellä, eli auto- ja kuljetusalan työehtosopimus, sanoo Starck.

Myös Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola ihmettelee Postin väitettä kilpailijoiden halvemmista työehtosopimuksista. Hän viittaa PAU:n julkisuudessa kertomaan postinlajittelijoiden 2 100 euron keskipalkkaan.

– Eli se ero on 37 prosenttia meidän muiden alan toimijoiden tappioksi, vaikka me toimitaan samoilla markkinoilla, sanoo Jakola.

Starck kertoo ymmärtävänsä Postin hankalaa tilannetta, joka osaksi johtuu lain määräämästä kirjepostin jakeluvelvoitteesta. Hänen mukaansa Posti tarvitsee kirjepostin jakelussa valtion tukea, mutta pakettijakelu tulisi pitää sen ulkopuolella, ettei kilpailu vääristy.

Lue lisää:

Kirjepostin kannattavuuden kanssa painiva Posti aikoo keskittää jakelun yksinomaan varhaisaamuun – lisäisi jakajien haittavuoroja

Pääluottamusmies tyrmää pääministerin väläyttämän kertakorvauksen Postin työntekijöille: "Se lämmittää niin kuin se vanha tavara housussa"

Ammattiliitto: Posti haluaa laskea jopa 9 000 työntekijän palkkoja – Työnantaja: "Kilpailukykyongelma on ratkaistava"

Suosittelemme sinulle