Hyppää sisältöön

Tyksin T3-sairaalan kustannukset nousemassa yli 210 miljoonaan euroon – betonin lujuusongelmista 11 miljoonan lisälasku

Tyksin uuden T3-sairaalan rakentamiskustannukset ovat nousseet vuosien aikana neljänneksellä.

Tyksin T3-sairaala nousee Helsingintien ja junaradan ylle.
Tyksin T3-sairaala nousee Helsingintien ja junaradan ylle. Kuva: Tyksin T3-projekti / Arkkitehtiryhmä Reino Koivula ja Schauman Arkkitehdit
Johanna Lehtola

Turun yliopistollisen sairaalan uusi T3-sairaalan rakentamiskustannukset ovat kasvaneet vuosien saatossa reippaasti.

Tuoreessa toteumaennusteessa arvioidaan, että rakentamiskustannukset uudelle sairaalalle ovat yli 185 miljoonaa euroa. Se on noin neljänneksen enemmän kuin sairaanhoitopiiri alun perin arvioi. Kun irtaimisto, sairaalan laitteet ja tutkimuslaitteet, sekä alkurakentamiseen liittyvät betonin lujuusongelmat lasketaan mukaan, kustannukset nousevat 210 miljoonaan euroon. Kustannustennousua on tällöin yli 32 prosenttia.

Kustannusten nousu liittyy lähes pelkästään yleiseen rakennuskustannusten nousuun pitkässä projektissa, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hankejohtaja Timo Seppälä.

– Rakentaminen valmistuu seitsemän vuotta kustannusarvion laatimisen jälkeen. Viime vuosina rakennuskustannukset ovat nousseet markkinatilanteesta johtuen. Se tuo tietenkin nousua myös hankkeen kustannuksiin. Eli rahaa menee tietysti enemmän, mutta hanke on pysynyt suunnitelman mukaisessa kustannustasossa, Seppälä sanoo.

"Betonin lujuusongelmassa oli kyllä ihan tarpeeksi"

Sairaanhoitopiirin hankejohtaja Timo Seppälä sanoo, että kustannusten nousu on tiedostettu.

– Näin tulee käymään. Rakennuskustannukset lähtivät voimakkaaseen nousuun muutama vuosi sitten.

– Betoni-ongelma on ollut se isoin yllätys. Muuten hanke on ihan suunnitelman mukaisessa laajuudessa. Tiedossa ei ole tällä hetkellä mitään ongelmia. Siinä betonin lujuusongelmassa oli kyllä ihan tarpeeksi yhteen hankkeeseen, Seppälä päivittelee.

T3-sairaalan kansirakenteen betonin lujuusongelma tuo lisäkuluja noin 11 miljoonaa euroa. Betoniongelmista on tulossa vielä oikeudenkäynti YIT Infran kanssa. Betonin lujuusongelma tuli ilmi vuonna 2016.

T3-sairaalan on tarkoitus valmistua vuoden 2021 lokakuussa. Sairaala rakennetaan tien päällä olevalle betonikannelle. Betonikannen rakennustyöt alkoivat vuonna 2016 ja itse sairaalan rakentaminen alkoi viime vuonna.

Lue lisää:

Turun uuden T3-sairaalan kansibetoni on nyt mitattu: "Kestää junan törmäyksen"

Majakkasaaren eläimet vilistävät Tyksin uudessa T3-sairaalassa

Lausunto Tyksin T3-työmaan betoniongelmasta (siirryt toiseen palveluun)

Liikennevirasto Tyksin työmaasta: Lujuusongelmien pääsyynä betonin liialliset ilmamäärät

Suosittelemme sinulle