Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Paltamossa syömätön kouluruoka ei päädy roskiin – "Vierastan ajatusta, että ruokaa heitetään pois jonkun pykälän takia"

Paltamossa kouluruokaa syödään myös iltapäivisin nuorisotiloilla.

Nuoriso-ohjaaja Jani Leinonen hämmentää maksalaatikkoa Kontiomäen koulun keittiössä.
Jani Leinosen mukaan ylijäämäruoan jakelu ei saisi tyssätä byrokratiaan. Kuva: Timo Sihvonen / Yle
Milka Krogerus
Avaa Yle-sovelluksessa

Paltamossa koulukeittiön ruoasta vain pieni osa päätyy roskiin. Esimerkiksi Korpitien koululla kokataan päivittäin ruoka 400 henkilölle, eikä yli jää kuin muutama kilo. Nyt tämäkin ylijäämäruoka käytetään hyväksi.

Syömättä jäänyt ruoka viedään Korpitien koululta Paukkulan nuorisotiloille ja Kontiomäen koululta samassa talossa olevalle nuorisotilalle, jossa se katoaa iltapäivän aikana nuorten suihin.

– Totta kai se on hyvä asia, ettei ruokaa tarvitse laittaa biojätteeseen. Kaikki mikä menee hyödyksi, on positiivista, Korpitien koulun emäntä Leila Rajander sanoo.

Ruoan kaveriksi saatetaan itse valmistaa lisukkeita, mikä opettaa nuoria itse kokkaamaan. Ruoka myös laitetaan esille kauniisti, jotta ruoka tekisi kauppansa.

– Tämä ei ole mitään hävikkiruokaa, vaan ihan kunnon ruokaa, nuoriso-ohjaaja Jani Leinonen sanoo.

Ylijäämäruoan uudelleen jakelua on yritetty monissa paikoissa aiemminkin, mutta Leinosen mukaan valitettavan usein homma tuntuu kaatuvan byrokratiaan. Elintarvikkeiden käsittelyssä tulee monesti vastaan useat säädöksen muun muassa kylmäketjun säilyttämisestä. Leinosen mukaan näissä tapauksissa maalaisjärkeä sopisi käyttää enemmän.

– Vierastan ajatusta, että ruokaa heitetään pois jonkun pykälän takia. Tämä ruoka voi olla esillä puoli tuntia eikä se mene miksikään, Leinonen sanoo.

Nuoret ovat olleet tyytyväisiä järjestelyyn, sillä monella on koulun jälkeen nälkä, muttei mahdollisuutta ostaa välipalaa.

– Tämä on kuntapäättäjiltä hieno kädenojennus lapsille ja nuorille, Leinonen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme sinulle