Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Unkarin komissaariehdokas voi kaatua parlamentin vastustukseen – Hautala: "Ei pätevä eikä sopiva"

Myös Puolan ehdokas herättää epäilyksiä suomalaisissa europarlamentaarikoissa. Ranskalaisehdokas on puolestaan poliisitutkinnassa.

EU:n laajentumiskomissaariksi ehdolla oleva László Trócsányi.
EU:n laajentumiskomissaariksi ehdolla oleva László Trócsányi. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA
Petri Raivio
Avaa Yle-sovelluksessa

EU:n laajentumiskomissaariksi ehdolla oleva unkarilainen László Trócsányi herättää vastustusta Euroopan parlamentissa. Suomalaismeppien mukaan Trócsányin komissaaritie voi katketa parlamentin kuulemisiin.

– En olisi valmis tukemaan häntä, sanoo Sirpa Pietikäinen(kok.), joka edustaa samaa Euroopan kansanpuolueen EPP:n ryhmää kuin Trócsányi.

Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala (vihr.).
Heidi Hautala Kuva: Dominique Hommel / EU

– Minusta hän ei ole pätevä eikä sopiva, sanoo puolestaan vihreiden Heidi Hautala.

Trócsányi on Unkarin entinen oikeusministeri. Hän vastasi ministerikaudellaan lakihankkeista, joiden seurauksena nykyinen Euroopan komissio päätyi nostamaan Unkaria vastaan kanteen EU-tuomioistuimessa.

Trócsányi laati esimerkiksi lain, joka kriminalisoi turvapaikanhakijoita avustavat kansalaisjärjestöt. Hän vastasi myös lainsäädännöstä, joka pakotti Central European University -yliopiston pois Budapestista.

Komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen ehdottaa Trócsányia laajentumiskomissaarin tehtävään, jossa hän joutuisi neuvottelemaan unionin lähialueen maiden kanssa.

– Olisi aivan kummallista, että tällaisilla taustoilla voitaisiin mennä neuvomaan oikeusvaltion rakentamista naapurimaihin, Hautala sanoo.

Trócsányi edustaa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puoluetta, joka kuuluu parlamentissa EPP:hen. Ylen tietojen mukaan noin puolet parlamentin EPP-ryhmästä kuitenkin vastustaa Pietikäisen tavoin Trócsányin ehdokkuutta.

Pietikäinen on "melko varma", että parlamentti puuttuu peliin kuulemisissa. Parlamentin valiokunnat äänestävät ehdokkaista kuulemisten jälkeen.

– Unkarin tehtävä on asettaa uudelleen joku toinen henkilö ehdolle, Pietikäinen sanoo.

Sirpa Pietikäinen
Sirpa Pietikäinen Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tilanne on kiusallinen EPP:lle, joka jäädytti Fideszin jäsenyyden keväällä. Jäädyttäminen ei kuitenkaan sulkenut Fideszin edustajia pois EPP-ryhmän avainpaikoilta.

Suomalaismeppien mukaan Trócsányi ei ole ainoa komissaariehdokas, joka voi kompastua parlamentin kuulemisiin. Epäilyksiä herättää myös maatalouskomissaariksi ehdotettu puolalainen Janusz Wojciechowski.

– Hän on erittäin konservatiivinen esimerkiksi ilmaston suhteen. Hänen mielestään ei ole tällaista ongelmaa kuin ilmastonmuutos, sanoo Elsi Katainen (kesk.).

Pietikäisen mukaan Wojciechowskin salkkuvalintaa hankaloittaa hänen ilmastokantojensa lisäksi se, että Puola on EU:n suurimpia maataloustukien saajia.

Parlamentti voi kiinnittää huomiota myös Wojciechowskin äärikonservatiivisiin näkemyksiin naisten oikeuksista, ja hänen Laki ja oikeus -puolueensa ratkaisuihin, joiden seurauksena Puola on joutunut EU:n syyniin oikeusvaltiokehityksensä takia.

Heidi Hautala mainitsee myös ranskalaisen Sylvie Goulardin, joka on ehdolla sisämarkkinoista vastaavaksi komissaariksi.

– On kiinnostavaa, että Ranskan ehdokas on poliisitutkinnassa, Hautala sanoo.

Goulard oli käyttänyt parlamentin antamia määrärahoja työntekijöiden palkkaamiseen puolueensa palvelukseen. Rahat on palautettu, mutta tutkinta jatkuu.

Ranskassa on kyselty myös, miksi amerikkalainen Berggruen-instituutti maksoi Goulardille yli 12 000 euroa kuussa vuosina 2013–2015 tämän toimiessa Euroopan parlamentin jäsenenä. .

Goulardin tilanteesta kysyttiin Ranskan valtiovarainministeriltä Bruno Le Mairelta, joka osallistuu Helsingissä EU:n valtiovarainministerien epäviralliseen kokoukseen.

– Olen varma, että hänestä tulee suuri komissaari. Hänellä on siihen vaadittava poliittinen kokemus, Le Maire puolusti hallituksensa valintaa.

Suosittelemme