Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tommi Mäkisen kultakimpale keskeytti: Katso, miten MM-sarjan nopein kuski oli pulassa – lähetti tylyn viestin tiimilleen

Ilman jatkosopimusta oleva rallin supertähti Ott Tänak harmitteli, miten Toyotaan iskee jatkuvasti teknisiä vikoja.

EK9: Tommi Mäkisen virolaistähden auto hyytyi siirtymätaipaleelle
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Urheilun kaiken rallisisällön lähetysaikoineen löydät osoitteesta yle.fi/mmralli. Sieltä pääset muun muassa lukemaan tuoreimmat uutiset ja katsomaan puhuttavimmat videoklipit jokaiselta erikoiskokeelta.

Rallin MM-sarjan mestaruustaistossa on nähty Turkin MM-rallin lauantain aamupäivän lenkillä isoja käänteitä. Ensiksi MM-sarjan kakkosnimi Hyundain Thierry Neuville lipsautti ulos 33 kilometriä pitkällä Yeşilbelden erikoiskokeella. Neuville putosi kolmannelta sijalta yhdeksänneksi ja 4 minuutin sekä 40 sekunnin päähän kisaa johtaneesta Esapekka Lapista.

Sitten selvä sarjan kärkinimi Toyotan Ott Tänak joutui keskeyttämään Yeşilbelden ja seuraavan erikoiskokeen Datçan väliselle siirtymätaipaleelle. Tommi Mäkisen tallin kultakimpale Tänak vietti todella pitkän aikaa auton kimpussa kahden-kolmen kilometrin päässä Datçan lähdöstä.

Tänak oli puhelimessa pitkään Toyotan tiiminjäsenten kanssa, mutta lopulta Tänak joutui keskeyttämään kisapäivän. Toyota tiedotti, että Tänakin autoon iski tekninen vika. Tallin tarkoituksena on, että Tänak pystyisi jatkamaan sunnuntaina kisaa vielä ralli 2 –säännöllä. Tänak oli ennen päivän keskeytymistä eilisen rengasrikon myötä seitsemäntenä ja kaksi minuuttia perässä Lappia.

Virolainen Tänak on ollut tällä kaudella selvästi sarjan nopein kuljettaja. Hänen johtonsa Neuvilleen ennen Turkin MM-rallia oli 33 pistettä. Citroenin Sébastien Ogier katsonnee Neuvillen ja Tänakin ongelmia ilomielin, sillä kuusi edellistä mestaruutta voittanut ranskalainen oli jo pudonnut 40 pisteen päähän Tänakista.

Tänak selvitti tilannetta WRC All Liven lähetyksessä.

– Tulin tähän. Olin lähdössä, istuin autossa ja mitään ei tapahtunut, Tänak sanoi ja epäili syyksi sähkövikaa.

Virolaisen mukaan mikään ei ennakoinut keskeytystä.

– Tankkasimme viisi kilometriä aiemmin. Silloin pysähdyimme ja käynnistimme auton uudelleen. Kaikki oli ok

Tänakin mukaan Turkin rallin kannalta päivän keskeytyminen tarkoittaa sitä, että sunnuntaina ei tarvitse kontrolloida vauhtia. Hän voi hyökätä rauhassa kohti Power Stagen lisäpisteitä. Mutta useista teknisistä vioista kärsinyt Tänak lähetti tylyn viestin tiimilleen.

– Tällaista tapahtuu jatkuvasti meille. Meidän pitää olla vahvoja ja päästä yli näistä hetkistä. Mutta on vaikeaa taistella mestaruudesta, jos tällaisia ongelmia tulee näin paljon, Tänak totesi.

Nyt Ogier on mahdollisuus kiriä eroa mestaruutaistossa todella paljon. Ogier on kisassa toisena ja 2,2 sekuntia perässä kisaa johtavaa Esapekka Lappia. Turkin MM-ralli on kauden neljänneksi viimeisen kisa. Viime kaudella Turkissa ongelmiin itsekin ajautunut Ogier otti tilanteen kuitenkin rauhassa.

– Tämä on vielä pitkä päivä. Viime vuonna minulla oli paljon onglemia lauantaina. Ainoastaan tilanne huomisen päivän päätteeksi lasketaan, Ogier sanaili.

Ogier kiri aamun ensimmäisellä Yeşilbelden erikoiskokeella 17 sekunnin takaa vain sekunnin päähän Lapista. Mutta Datçan pätkällä Lappi oli Ogieria 1,2 sekuntia parempi. Lappi hakee kauden ensimmäistä suomalaisvoittoa rallin MM-sarjassa.

– Minulla oli nyt paremmat renkaat kuin Sebillä. Andreas on myös hyvässä vireessä, Lappi sanoi maalissa viitaten kolmantena ajavaan Hyundain Mikkelseniin, joka ajoi Datçan pohja-ajan.

TILANNE 9/17 EK:N JÄLKEEN

1. Esapekka Lappi Citroen 2.32.58,9

2. Sebastien Ogier Citroen + 2,2

3. Andreas Mikkelsen Hyundai + 1.04,0

4. Teemu Suninen Ford + 1.11,2

5. Dani Sordo Hyundai + 1.56,1

6. Kris Meeke Toyota + 2.11,5

7. Jari-Matti Latvala Toyota + 2.28,9

8. Thierry Neuville Hyundai + 4.46,7

9. Pontus Tidemand Ford + 5.06,4

Seuraa hetki hetkeltä:

Esapekka Lappi hyökkäsi yllättäen voittotaistossa! Toyota vahvisti tutun syyn ykköstykin keskeytykselle – Turkin MM-rallin lauantai hetki hetkeltä, katso puhuttavimmat videot, kooste TV2:ssa 20.45

Päivitetty kello 11.18. Tänakin kommentit ja muokattu otsikkoa.

Lue lisää:

Tommi Mäkinen ihmetteli käsittämätöntä mysteerivikaa supertähtensä autossa – tyrmäsi ykköskuskinsa epäilyt: ”Eihän sitä millään pysty sanomaan”

Jari-Matti Latvala summasi poikkeuksellisen lyhyesti romahduksen – kisan ykkönen Esapekka Lappi pelkkää hymyä, paljasti jännittävän tilanteen loppuhetkillä

Katso, miten Jari-Matti Latvala putosi kärkitaistosta erikoisen ongelman takia – Esapekka Lappi hämillään: "En ole koskaan nähnyt tällaista pätkää"

Kalle Rovanperän auto katolleen heti Turkin MM-rallissa – katso tilanne ja kiivas sananvaihto: "Miksi et lukenut tätä?"

Tommi Mäkisen virolaistähti antoi tiukan kommentin sopimusneuvotteluista – kisateillä voi päättyä 15 vuoden valtakausi: ”Meillä pitää olla onnea”

Suosittelemme