Hyppää sisältöön

Hyvästit muoville? Suomalaistutkijat loivat hämähäkkisilkistä ja selluloosasta jäykän ja sitkeän materiaalin, joka hajoaa luonnossa

Lujan ja joustavan materiaalin luominen on ollut pitkään haaste, toisesta on jouduttu tinkimään. Uusi aine on molempia.

Kuvassa tutkimuksessa luotua uutta biomateriaalia. Nestemäisestä, siirapinomaisesta silkkiproteiinista syntyy vahvaa ja joustavaa kuitua. Kuva: Eeva Suorlahti / Aalto-yliopisto & VTT

Aalto-yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijat ovat onnistuneet luomaan puun selluloosakuidusta ja hämähäkinseitistä lujan ja joustavan materiaalin, joka voisi haastaa muovin, kertoo Aalto-yliopisto tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijat liimasivat puun selluloosakuituja yhteen hämähkinseitistä löytyvällä silkkiproteiinilla. Tuloksena oli jäykkä ja sitkeä materiaali, jota voitaisiin tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi muovien korvaamiseen, biopohjaisiin komposiitteihin, lääketieteellisiin sovelluksiin ja tekstiiliteollisuuden tuotteisiin.

Tutkimusta vetäneen Aalto-yliopiston professori Markus Linderin mukaan luonto tarjoaa uusien materiaalien kehittämiseen loistavia raaka-aineita. Sekä selluloosan että silkin etu muoviin nähden on se, että ne hajoavat luonnossa.

– Nämä luonnon hyvät ominaisuudet meidän tutkijoiden pitää vain pystyä toistamaan, Linder sanoo.

Tutkimuksessa käytetty hämähäkkisilkki ei ollut peräisin luonnosta, vaan tutkijat valmistivat sen synteettisen DNA:n ja bakteerien avulla.

– Koska tunnemme DNA:n rakenteen, voimme kopioida sen ja valmistaa sen avulla kemiallisesti samanlaisia silkkiproteiinimolekyylejä kuin hämähäkinseitissä on. DNA:ssa on kaikki se informaatio valmiina, Linder selittää tiedotteessa.

Mitä mieltä? Voit keskustella aiheesta kello 22 saakka.

Lue lisää:

Polkupyörä nanoselluloosasta, kuulokkeet hämähäkinsilkistä – tulevaisuuden hyödykkeet ovat uusiokäytettäviä ja myrkyttömiä

Suomalaiset kuluttavat edelleen satoja miljoonia muovikasseja vuodessa – kulutus laskussa, mutta tavoitteeseen matkaa

Tutkijat löysivät runsaasti mikromuovia Arktiksen lumesta – "Sitä kulkeutuu kaikkialle tuulen mukana"

Suosittelemme sinulle