Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Käräjäoikeus: Brother Christmas keräsi rahaa hyväntekeväisyyteen ilman lupaa – perussuomalaisten kansanedustajalle sakkoja

Brother Christmas -hyväntekeväisyyshahmona tunnettu Ari Koponen sai tuhannen euron sakot.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Järvenpään toimipaikan istuntosalissa 3. syyskuuta, jossa alkoi hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmasin toimintaan liittyvien rahankeräysrikossyytteiden käsittely.
Perusuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 3.9.2019. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut Brother Christmas -hyväntekeväisyysjärjestön nokkamiehen, kansanedustaja Ari Koposen (ps.) sakkoihin rahankeräysrikoksesta. Oikeus määräsi Koposelle 15 päiväsakkoa, yhteensä runsaat 1 000 euroa.

Oikeus katsoo Koposen syyllistyneen rahankeräysrikokseen vuoden 2017 alusta saman vuoden heinäkuun loppupuolelle asti.

Tuolloin yhdistyksen tilille lahjoitettiin noin 180 000 euroa, josta vain 20 000 euron osalta lahjoittajat halusivat tuotteen vastikkeeksi lahjoituksestaan. Oikeus katsoo, että kyse ei ole ollut aidosta tuotemyynnistä ja tuotemyynnin osuus kerätystä rahasta on ollut vähäinen.

Rintanapeista ja rannekkeista pyydettiin 10–25 euroa, joten ne ovat oikeuden mukaan rinnastettavissa rahankeräyslain tarkoittamaan keräystunnukseen.

Käräjäoikeus katsoo, että toiminta on näin ollut rahan keräystä, johon yhdistyksellä ei tekoaikana ollut lupaa.

Oikeuden mukaan syyte Ari Koposen omalla toiminimellään vuoden 2016 lopulla järjestämästä laittomasta rahankeräyksestä on vanhentunut. Oikeus piti tekoa lievänä rahankeräysrikoksena, joten siitä olisi pitänyt nostaa syyte aiemmin. Keräys tuotti 24 000 euroa.

Käräjäoikeus toteaa, että Koponen on tiennyt rahankeräyksen luvanvaraisuudesta. Hänelle on kuitenkin oikeuden arvion mukaan voinut syntyä virheellinen käsitys, että rahankeräyslupaa ei tarvita vastikkeellisen keräyksen järjestämiseen.

Oikeus: Koposta ei voida jättää rankaisematta

Rahankeräysrikossyytteet käsiteltiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa syyskuun alussa.

Syyttäjä vaati Koposelle noin 90 päiväsakon rangaistusta ja kahdelle muulle hallituksen jäsenelle vähintään 60 päiväsakkoa kummallekin.

Koponen vaati, että hänet jätetään tuomitsematta rangaistukseen muun muassa asian julkisuudesta aiheutuneen terveyshaitan vuoksi.

Käräjäoikeus toteaa, että rahankeräyksenä järjestettävä hyväntekeväisyys on avointa toimintaa, josta voi aiheutua myös kielteistä julkisuutta.

Vähäisen syyllisyyden vuoksi oikeus pitää lievää sakkorangaistusta kohtuullisena seuraamuksena Koposelle.

Hallituksen jäsenet oikeus jätti tuomitsematta rangaistukseen. Oikeus katsoo, että yhdistyksen toiminnasta on käytännössä vastannut Ari Koponen, joten hallituksen muiden jäsenten syyllisyys on vähäistä.

Koponen ja hallituksen jäsenet kiistivät oikeudessa syyllistyneensä rikokseen.

Koponen kommentoi käräjäoikeuden tuomiota Facebookissa. Hän pitää rangaistusta epäreiluna ja kohtuuttomana.

Brother Christmasin facebook-sivu
Kuvakaappaus Ari Koposen Brother Christmas -sivustolta. Kuva: Brother Christmas, Facebook

Koponen kirjoittaa, että hän aikoo nyt keskittyä eduskuntatyöhön ja jatkaa myös Brother Christmas ry:n toimintaa. Hän ei aio kommentoida tuomiota tätä enempää.

Koponen valittiin kansanedustajaksi perussuomalaisten listoilta keväällä 2019.

Lue myös:

Syyttäjä: Brother Christmas keräsi rahaa hyväntekeväisyyteen 200 000 euroa ilman lupaa – kansanedustaja kiisti oikeudessa syytteen rahankeräysrikoksista

Syyttäjä Brother Christmas -jutusta: "Innokkasti kerätty rahaa ja lupa-asiat unohdettu" – Vakavista rikoksista ei näyttöä

Poliisi ei aloita esitutkintaa HS:n Brother Christmas -kirjoituksesta

Poliisi epäilee Brother Christmasia kolmesta rahankeräysrikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta

Erityistarkastuksessa ei löydetty Brother Christmasin taloudenpidosta väärinkäytöksiä – Ari Koponen: "Hallitus menee uusiksi, itse eroan"

Poliisi aloittaa esitutkinnan Brother Christmasin mahdollisista taloudellisista väärinkäytöksistä

Suosittelemme