Hyppää sisältöön

SM-tason taitoluistelija kertoo valmentajansa ahdistelleen seksuaalisesti – arvostettu valmentaja kiistää ja jatkaa työssään

Yhdeksänvuotiaana tunnetun valmentajan alaisuuteen siirtynyt taitoluistelija kertoo seksuaalisesta ahdistelusta. Mies toimii edelleen taitoluisteluvalmentajana.

Kuva: Getty Images
Simo Leinonen,
Tuulia Kössö

Seksuaalisen ahdistelun uhrin nimi on muutettu hänen henkilöllisyytensä suojelemiseksi.

SM-tasolla luistellut Kati on yksi tunnetun taitoluisteluvalmentajan uhreista. Katin tietojen mukaan seksuaalisen ahdistelun kohteeksi on joutunut ainakin kaksi muuta alaikäistä valmennettavaa.

Kati siirtyi keski-ikäisen miehen valmennukseen yhdeksänvuotiaana. Hän kertoi Yle Urheilulle entisen valmentajansa toiminnasta. Kati haluaa kertoa kokemuksensa, jotta epäkohtiin puututtaisiin.

– On vaikea sanoa, milloin epäasiallinen käytös alkoi. Rajatapauksia oli useita näin jälkikäteen mietittynä, Kati sanoo.

Valmentaja ja hänen puolisonsa olivat minulle siihen aikaan ainoat läheiset ihmiset, ja pidin heitä kuin varavanhempinani.

Valmennussuhde kesti kahdeksan vuotta. Sinä aikana perheellisestä miehestä ja hänen puolisostaan tuli Katille läheisiä. Hän kävi miehen kanssa esimerkiksi lukuisilla kisareissuilla tämän asuntoautolla, ja valmentaja puolisoineen vieraili Katin rippijuhlissa.

– Valmentaja ja hänen puolisonsa olivat minulle siihen aikaan ainoat läheiset ihmiset, ja pidin heitä kuin varavanhempinani. He olivat minulle todella tärkeitä, Kati kertoo.

Luisteluseurassa vallitsi armoton kilpailu siitä, kuka pääsi arvostetun valmentajan suosioon. Jos kiukutteli, jäi täydelliseen paitsioon. Valmentajalla oli aina yksi suosikkiluistelija, joka sai erityiskohtelua.

Kati kertoo, että jäähallilla oli esimerkiksi pukuhuone, jota vain ykkösryhmä sai käyttää. Valmentaja seurasi vierestä, kun tytöt vaihtoivat vaatteitaan.

Ahdistelusta arkipäivää

Vuosien aikana Kati ja muut nuoret tytöt tottuivat siihen, että valmentaja piti heitä usein sylissä, puhui kaksimielisesti ja vihjaili. Hän uteli mahdollisista poikaystävistä ja esiintyi usein pukukopissa tyttöjen edessä pelkissä alushousuissa. Välillä valmentaja hieroi tyttöjen selkiä silloin kun heillä oli pelkät rintaliivit päällä. Hän piti kättään luistelijoiden reidellä ja kommentoi heidän alusvaatteitaan.

– Aloimme pitää normaalina valmentajan aina yhtä luistelijaa suosivaa ja ajoittain tunkeilevaa käytöstä, emme koskaan puhuneet keskenämme asioista suoraan tai uskaltaneet kyseenalaistaa hänen toimintaansa valmennussuhteessa, Kati sanoo.

Kati lopetti miehen valmennuksessa 17-vuotiaana, mutta jatkoi samassa seurassa valmentajana. Katin elämässä tapahtui myöhemmin suuria muutoksia, sillä hän muutti pois lapsuudenkodistaan. Täysi-ikäisyyden kynnyksellä hän sairastui vakavaan syömishäiriöön.

Päästin hänet asuntooni ja hän ryhtyi vannomaan rakkautta ja ehdotti seurustelua. Hän otti minut syliinsä istumaan ja yritti saada minut harrastamaan kanssaan seksiä.

Entinen valmentaja oli jälleen tukena ja turvana, kunnes eräänä yönä pari vuotta myöhemmin kaikki muuttui.

– Valmentaja soitti ovisummeria ja luulin, että hän halusi varmistaa, että minulla on kaikki hyvin. Päästin hänet asuntooni ja hän ryhtyi vannomaan rakkautta ja ehdotti seurustelua. Hän otti minut syliinsä istumaan ja yritti saada minut harrastamaan kanssaan seksiä, Kati kertoo.

Kati lamaantui lähentely-yrityksistä täysin, mutta sai suostuteltua valmentajan pois asunnosta.

Tapauksen jälkeen valmentaja jatkoi niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Katin luottamus mieheen oli sen sijaan mennyt. Hän ei uskaltanut pitää viikkoihin valoja päällä, koska pelkäsi, että valmentaja tarkkailee häntä talon ulkopuolella.

Kati ei kertonut tapahtumasta kenellekään.

– Minua ahdisti olla hänen kanssaan samassa tilassa, mutta en kyennyt kertomaan tapauksesta kenellekään. Pelkäsin rikkovani valmentajan perheen, jos kerron siitä, mitä hän oli tehnyt. Kärsin ahdistelun jälkeen pelkotiloista.

Naisen kokemukset eivät yllätä entistä huippuluistelijaa Kiira Korpea, joka on kuullut miehen toiminnasta ja tietää hänet.

– Onhan se tosi järkyttävä tapaus ja ehkä sellainen jäävuoren huippu tässä kaikessa kulttuurissa olevassa mädässä. Todella ikävä, kauhea tapaus. On kuitenkin tosi hyvä, että tällainen tapaus tulee ulos ja näistä aletaan puhumaan, Korpi sanoo.

Tapauksista kerrottu eteenpäin

Kati ei ole ollut taitoluistelun kanssa missään tekemisissä moneen vuoteen. Viime syksynä entinen taitoluistelija otti Katiin yhteyttä ja kertoi, että oli joutunut alaikäisenä valmentajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

– Muistan silloin epäilleeni, että valmentajan ja tytön välillä oli jotain sellaista, mitä ei pitäisi tapahtua. Hänenkin elämässään oli ollut vaikeaa ja hänkin oli tukeutunut valmentajaan. Valmentaja oli jopa lähettänyt samanlaisia tekstiviestejä meille molemmille, Kati sanoo.

Katin mukaan toinen luistelija kertoi kokemuksistaan lajiliitolle, joka ei kuitenkaan tehnyt asialle mitään.

– Liitosta sanottiin silloin, että kyseessä on sana sanaa vastaan. Hänen olisi pitänyt olla valmis kertomaan tapauksesta omalla nimellään, jotta asia olisi voitu viedä eteenpäin. Siihen emme kumpikaan olleet valmiita, Kati kertoo.

Minua ahdisti olla hänen kanssaan samassa tilassa, mutta en kyennyt kertomaan tapauksesta kenellekään.

Toisen luistelijan rohkaisemana myös Kati kertoi omat kokemuksensa viime syksynä Suomen urheilun eettiselle keskukselle, mutta häneen ei ole otettu yhteyttä asiasta sen jälkeen. Yhdistyksen tehtävänä on edistää eettisesti kestävää urheilua Suomessa yhdessä liikuntajärjestöjen kanssa.

SUEK vahvistaa Yle Urheilulle, että kyseiset kaksi tapausta ovat heidän tiedossaan. SUEK ei ole kuitenkaan vienyt asiaa eteenpäin, koska luistelijat eivät ole olleet valmiita tulemaan esiin omilla nimillään.

Taitoluisteluliitto ei halunnut kommentoida yksittäiseen henkilöön liittyviä asioita, mutta kommentoi aihetta tekstiviestitse yleisellä tasolla.

– Jos kyseessä on seksuaalinen ahdistelu tai epäily sellaisesta ja kyseessä olisi alle 18-vuotias lapsi, asia viedään aina eteenpäin, vaikka henkilö ei itse haluaisi. Tämä tarkoittaa käytännössä yhteistyötä lastensuojelun kanssa. Jos kyseessä olisi täysi-ikäinen henkilö, ainoa, joka voi tehdä päätöksen viranomaisen lähestymisestä on asianomainen itse. Tällöin voimme auttaa esimerkiksi viranomaisten kontaktoinnissa tai järjestämään tarvittaessa keskusteluapua, liiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo viestittää.

Tunnettu taitoluisteluvalmentaja kiisti Yle Urheilulle ahdistelleensa valmennettaviaan. Mies on yhä valmentajana.

Korjaus 18.9.2019 klo 9.06: Jutun otsikkoa tarkennettu.

Lue myös:

Anoreksiaan 14-vuotiaana sairastunut joukkuevoimistelija selvisi vaarallisesta kierteestä – “Nyt tajuan, kuinka sairasta oli, että terveysongelmaista tikkulaihaa tyttöä kehuttiin”

Jalkapallovalmentajalle 2 vuotta ja 8 kuukautta vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – 13-vuotiaana uhriksi joutunut Emilia: “Se oli minulle helvetti”

SUEKin selvitys: Suomalaiset tenniksen pelaajat ovat kokeneet seksuaalista häirintää – kohteena nuoret naiset, tekijöinä miesvalmentajat

Suosittelemme sinulle