Hyppää sisältöön

Ensilumi satoi Käsivarren tuntureille – “ensilumi sataa usein juuri tällä viikolla"

Lunta satoi paikoin muutaman sentin.

Tällaiseen aamun herättiin Käsivarren tuntureilla keskiviikkona 18.9.2019 Kuva: Per Antti Labba

Enontekiön Karesuvannon kylän tienoilta pohjoisimmasta Suomesta kauas tunturista kiirii tietoa ensilumesta. Poromies Per-Antti Labba on parhaillaan poronhoitotöissä tunturissa.

– Muutaman sentin on satanut lunta. On sumuista, pilvistä ja kylmää, kertoo Labba.

Paikallisille poromiehille ensilumen ajankohta ei tullut yllätyksenä.

– Usein juuri tällä viikolla sataa ensilumen Käsivarren tuntureille. Tämä lumi ehtii sulaa pois vielä monta kertaa ennen kuin oikea talvi saapuu.

Viime vuonna Kilpisjärven kylälle satoi ensilumi 25.9.2018. Aamuinen ääennuste näyttää iltapäiväksi Kilpisjärvelle yhtä lumihiutaletta, joten on mahdollista, että maa saattaa olla valkoinen myös muuallakin kuin tuntureilla.

Ylen meteorologien mukaan varsinaista havaintodataa tuntureilta ei ole. Tutkan mukaan Enontekiön kunnassa on tullut sateita. Automaattisten säähavaintojen ja kelikameroiden perusteella sateen olomuoto on ollut räntää tai lunta.

Maahan lunta ei kuitenkaan ole jäänyt. Tuntureiden huipuille lunta on voinut vähän kertyä, mutta määristä ei täällä ole tietoa.

Lähipäivinä Pohjois-Lapissa tulee paikoin räntä- tai lumikuuroja, mutta niistäkin kertymät jäävät vähäisiksi, kertovat Ylen meteorologit.

Suosittelemme sinulle