Hyppää sisältöön

Bensan ja dieselin hintaan tuntuva nousu – St1:n toimitusjohtaja: "Saudi-Arabian tilanne näkyy tänään tai viimeistään huomenna"

Autoilijoiden havaintojen mukaan bensan ja dieselin hinta on paikoin kallistunut jopa 10-20 senttiä litralta.

Saudi-Arabian öljyntuotannon ongelmat nostavat raakaöljyn hintaa. Kuva: AOP

Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneet iskut alkavat näkyä bensiinin ja dieselin hinnoissa suomalaisilla jakeluasemilla. Autoilijoiden havaintojen mukaan polttoaineiden hinnat ovat monin paikoin nousseet eilisestä.

Pääkaupunkiseudulla bensan hinta on noussut paikoin jopa yli 10 senttiä litralta ja dieselin hinta paikoin jopa 20 senttiä litralta.

Energiayhtiö St1:n toimitusjohtajan Mika Wiljasen mukaan Saudi-Arabian öljyntuotannon ongelmat aiheuttavat korotuspaineita hintoihin. Sitä kuinka paljon hinnat saattavat nousta, hän ei halua lähteä arvioimaan.

– Kyllä tässä on selkeästi nähtävissä maailmanmarkkinatilanteen kiristyminen. Jossain vaiheessa tulee vastaan se kipuraja, jolloin hintoja on välttämätöntä nostaa.

Bensa- ja dieselpumpuilla korotuspaineet alkavat Wiljasen mukaan näkyä todennäköisesti tänään tai viimeistään huomenna.

– Toki on hyvä pitää mielessä että pumppuhintaan vaikuttavat myös monet muut asiat, kuten paikallinen kilpailu, ja ne liikkuvat omalla syklillään aika nopeastikin, mutta kyllä tälläiset häiriöt maailmanmarkkinoilla vaikuttavat kohtuullisen nopeasti.

Wiljanen kertoo, että Saudi-Arabian tuontantovaikeudet nostivat raakaöljyn maailmanmarkkinahintaa ja ST1:n ostamien öljytuotteiden hintaa maanantaina noin 50 dollaria tonnilta. Tiistaiaamuna hinta nousi lähes 70 dollaria tonnilta, mutta laski keskiviikona jälleen maanantain tasolle.

Markkinoiden rauhoittumisen taustalla on Saudi-Arabiasta tiistai-iltana tullut viesti siitä, että iskujen vuoksi katkennut öljyntuotanto saadaan todennäköisesti aikaisemmin käyntiin kuin alun perin kerrottiin, sanoo Wiljanen Radio Suomen Päivän haastattelussa.

– Toivon että tämä viesti rauhoittaa tilannetta, mutta kaikki riippuu siitä mitä seuraavaksi tapahtuu.

Maailman suurimman öljynviejämaan Saudi-Arabian öljyntuontanto puolittui maan tuotantolaitoksiin viikonloppuna tehtyjen iskujen vuoksi. Iskun tuhojen korjaamisen on arvioitu kestävän useita kuukausia.

Saudi-Arabian öljyntuotannon putoaminen puoleen tarkoittaa noin viiden miljoonan tynnyrin päivätuotannon vähentymistä. Se on viitisen prosenttia koko maailman tuotannosta.

Lue lisää:

Saudi-Arabian öljykentille tehty isku voi tuntua Suomessa asti: Raakaöljyn hinta nousee varmasti, hätävarastot voidaan joutua avaamaan

Vaje Saudi-Arabian öljyntuotannossa tuskin merkittävästi näkyy tankkaajalle Suomessa – Öljyn hinta oli keväällä korkeammalla

Suosittelemme sinulle