Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Mielenosoitukset tahrivat Hongkongin matkailumainetta – Manner-Kiinasta tulevien turistien määrä romahti syyskuussa

Erityishallintoalueen kuukausia kestäneet mielenosoitukset ovat kurittaneet paikallista taloutta.

Turisti kuvaa näkymän Hongkongin keskusta Victoria Peakin huipulta.
Hongkongissa vierailevien turistien määrät ovat vähentyneet merkittävästi. Kuva: AOP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Hongkongissa kesällä alkaneet suurmielenosoitukset ovat aiheuttaneet merkittäviä vaikeuksia alueen matkailulle. Elokuussa ulkomaisten vierailijoiden määrä laski enemmän kuin vuosiin.

Hongkongin erityishallintoalueen talousministerin Paul Chanin mukaan turistien määrä väheni elokuussa noin 40 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Erityisesti Manner-Kiinasta saapuvien turistien määrä on laskenut.

Syyskuun ensimmäisten kymmenen päivän aikana mantereelta tulevien turistiryhmien määrä laski jopa 90 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Hongkongin hotellien käyttöastekin on laskenut noin puoleen.

Viimeksi näin suuri lasku vierailijoissa tapahtui vuonna 2003, kun SARS-epidemia tappoi melkein 300 ihmistä ja aiheutti laajaa paniikkia kaupungissa.

Liikkeet sulkevat ovensa kyynelkaasun lentäessä kaduilla

Yksi pahiten kärsineistä kaupunginosista on Causeway Bayn alue, joka on tavallisesti vilkas kauppapaikka ja joka tunnetaan luksusmerkkien kaupoista. Ostoksilla olleet sivulliset joutuivat viikonloppuna Causeway Baylla ikävään välikäteen, kun poliisit ampuivat naamioituneita mielenosoittajia kyynelkaasulla.

Mielenosoittajia kaasunaamareissa Hongkongin hallintokeskuksella
Mielenosoittajat olivat varustautuneet kaasunaamareilla kokoontuessaan Hongkongin hallintokeskuksen tuntumassa syyskuun puolivälissä. Kuva: Jérôme Favre / Epa

Causeway Baylla toimiva apteekkari kertoi AFP:lle, että ulkomaisten asiakkaiden virta on pitkälti tyrehtynyt kesäkuun jälkeen. Puolet hänen asiakaskunnastaan on ulkomaisia matkailijoita.

Apteekkari on kertomansa mukaan joutunut sulkemaan liikkeensä useaan otteeseen, kun kyynelkaasukanisterit ovat pomppineet kadulla. Hänen tuottonsa ovat vähentyneet 40-50 prosenttia. Myös paikalliset asiakkaat ostavat vähemmän.

Myös Mongkokin alueen yritykset ovat kertoneet sulkevansa säännöllisesti ovensa tavallista aiemmin, jotta välttyisivät ulkona käytäviltä kahakoilta.

Aiemmin tässä kuussa Fitch laski Hongkongin luottoluokitusta. Luottoluokittaja kertoi päätöksensä olevan seurausta alueen mielenosoituksista. South China Morning Post -lehden mukaan Moody’s seurasi Fitchin esimerkkiä tämän viikon maanantaina.

Protestijohtajat vetosivat yhdysvaltalaispäättäjiin

Hongkongin merkittävin lentoyhtiö Cathay Pacific kertoo myös matkustajien määrän vähentyneen elokuussa 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Elokuussa mielenosoittajat tukkivat kahdesti Hongkongin kansainvälisen lentokentän lähtöportit. Satoja lentoja peruttiin mielenosoitusten vuoksi.

Lentokentän matkustajamäärät laskivat 12,4 prosenttia eli noin 850 000 matkustajalla.

Myös monet muut yritykset ovat kertoneet tuloksensa kärsineen kesän aikana.

 Cathay Pacific Airwaysin lentokone laskeutumassa Hongkongin lentokentälle.
Hongkongin merkittävin lentoyhtiö Cathay Pacific kertoo matkustajien määrän vähentyneen elokuussa 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kuva: Jerome Favre / EPA

Al Jazeeran mukaan mielenosoitusten johtajat vetosivat eilen suoraan yhdysvaltalaispäättäjiin. Protestijohtajat pyysivät Yhdysvaltoja lisäämään Kiinaan kohdistuvaa painetta. He myös varoittivat, että Hongkongin erityisaseman mureneminen rohkaisisi kiinalaisjohtajia ympäri maailman.

Hongkongin mielenosoitukset ovat kestäneet jo kuukausia. Protestiliike on saanut läpi yhden alkuperäisistä vaatimuksistaan, kun epäsuosittu lakialoite rikollisten luovuttamisesta Manner-Kiinaan vedettiin pois. Mielenosoittajat vaativat nyt myös laajempia demokraattisia uudistuksia, kuten mielenosoitusten aikana pidätettyjen armahtamista.

Lue lisää:

Hongkongin protestoijat loivat oman ”kansallislaulunsa” – nyt esittäjät pelkäävät vainoa

Suosittelemme sinulle