Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

'Helpomman kautta' on lentismiehille tuntematon käsite – "Olemme rämpineet ja kylpeneet, rupesi riittämään tuo häviäminen"

Suomen miesten lentopallojoukkueen konkaripelaajat ottivat jatkopaikan EM-turnauksessa rauhallisesti vastaan. Seuraavaksi vastaan asettuu "aina helppo Ranska".

Suomen pelaajat kiittävät faneja.
Suomen pelaajien mielestä suomalaiskannustajat ovat olleet joukkeelle ylimääräinen pelaaja Ljubljanan lohko-otteluissa. Kuva: CEV
Petri Sjöblom,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen fanien kannustuslaulut raikuivat Ljubljanan Stožice-hallissa vielä kauan sen jälkeen, kun Suomen ja Turkin välinen ottelu oli tauonnut. Suomi tarvitsi ottelusta voiton edetäkseen pudotuspeleihin, ja sen se kairasikin, mutta vasta vaikeimman kautta.

Suomi nousi kanveesista, käänsi neljännen erän itselleen ja venytti ottelun viidenteen erään. Siinä etenkin joukkueen kokenein kaarti nousi ratkaisijaksi, ja turnauksen aikana koko ajan otteita parantanut joukkueen nestori Antti “Silli” Siltala sai kunnian iskeä viimeisen pallon lattiaan.

Kokemus painoi, vai mitä?

– Ikä painoi, 35-vuotias Siltala naurahti Yle Urheilun haastattelussa.

Siltalan mielestä pakkovoitto oli joukkueelta loistava suoritus ja tärkeä venyminen sekä “helkutin tärkeä voitto” koko joukkueelle etenkin henkisesti.

– Olemme rämpineet ja kylpeneet, meiltä on viety voittoja ihan nenän edestä. Rupesi riittämään tuo häviäminen.

Suomi juhlii pistettä
Suomi onnistui venymään hyvin pakkovoiton edessä. Kuva: CEV

Jatkopaikka työn takana

Samaa mieltä olivat myös konkariosastoon kuuluvat Urpo Sivula, 31, ja Eemi Tervaportti, 30, jotka ottivat voiton vastaan yhtä rauhallisesti kuin Siltala. Jos hymy irtosi kevyesti heti ottelun jälkeen, oli haastattelualueella vähemmän riehakkaampaa.

– Siinä oli aika vaikeita pätkiä, jumalauta. En ole itsekään syöttänyt hihalyönnillä ennen, Sivula hymähti, kun hän muisteli neljännen erän syöttöhassiaan.

– Ehkä se peli rentoutui siinä, kun ajateltiin, että se on vain pakko hoitaa loppuun asti. Hienosti taistelimme, emme luovuttaneet missään vaiheessa.

Tervaportti totesi lakonisesti, että ottelusta jäi parempi tunnelma nyt, kun se voitettiin. Hänen mielestään Suomen voiton avaimet olivat siinä, että pelaajat saivat syötön kuntoon. Etenkin viiden erän lopussa onnistunut syöttö-torjuntapeli oli tärkeässä osassa.

– Meillä oli tavoite mennä jatkoon tästä lohkosta, mutta aikamoinen työ jouduttiin taas tekemään. Emme ilmeisesti mene ikinä helpomman kautta, Tervaportti myönsi.

Suomi aikalisällä
Suomen joukkueella ei ole paineita neljännesvälierissä, jossa se kohtaa Ranskan. Kuva: CEV

Siltalalla halua ratkaista

Tervaportti oli voitokkaissa erissä tärkeässä roolissa, sillä hän tuntui “haistavan” hyvin, kuka hyökkääjistä oli se kaikkein kuumin. Tommi Siirilän keskihyökkäykset tekivät tuhojaan, kuten Sivula laidasta ja myös Siltalan pomppu tuntui nousevan kuin entiseen malliin.

– Ei kai “Sillillä” enää pariin vuoteen sitä pomppua ole ollut, Tervaportti nauroi ja sanoi Siltalan rämäpäisyyden olevan ratkaisevaa.

– Hän uskaltaa ja haluaa ratkaista pelin. Sitä kautta se helpottaa minun hommaani, kun siellä on sellainen kaveri.

Maaottelumäärissä kolmeasataa lähentelevälle Siltalalle nämä EM-kisat ovat jo seitsemännet perättäiset, sillä hän oli mukana jo vuoden 2007 kisoissa. Tuolloin Suomi sijoittui kisoissa neljänneksi. Tiukkoja paikkoja on siis ollut aikaisemminkin, mutta oliko Turkki-voitto maukkaimpia koko uralla?

– Noo…, Siltala kiemurteli ja virnuili.

– Makea voitto. Siellä se menee muiden joukossa

"Aina helppo Ranska"

Suomen joukkueen pelit jatkuvat nyt neljännesvälierissä, ja joukkue matkustaa torstaina Nantesiin. Siellä vastus vain kovenee, sillä vastaan asettuu kotijoukkue Ranska, joka on Euroopan rankinglistalla kolmantena. Ranska voitti neljä ottelua suoraan kolmessa erässä, mutta Italiaa vastaan se joutui antamaan yhden erän.

Suomi ei ole pystynyt voittamaan Ranskaa yli 17 vuoteen, mutta moiset tilastot eivät pelaajia kiinnosta.

– Aina helppo Ranska. Hoidetaan pois, Siltala sanoi.

– Nyt meillä ei ole periaatteessa paineita. Pannaan vähän hurlumheitä ja kotijoukkueelle jauhot pussiin. Uskon, että tällä porukalla pystymme pistämään hanttiin Ranskallekin, kapteeni-Tervaportti vakuutti.

Suomi kohtaa lauantai-illan neljännesvälierässä Ranskan kello 20.30. Ottelua voi jännittää suorana TV2:ssa kello 20.10 lähtien.

Lue myös:

Lentismiehet onnistuivat kaikista tärkeimmässä hetkessä – "Kesä on nyt taputeltu, ja suunta on aivan uudella tavalla eteenpäin"

Päävalmentaja Banks antaa lentismiesten nauttia massiivisesta voitosta hetken – "Tämä on palkinto tälle joukkueelle kovasta työstä"

Mahtavaa! Lentismiehet venyivät huimaan voittoon – EM-pudotuspelit jatkuvat Ranskassa

Lentismiehet taistelivat pakkovoiton itselleen – katso ottelu

Suosittelemme sinulle