Hyppää sisältöön

Hallitus vahvisti sotalaivatilauksen Rauman telakalta ja Saabilta, hinta nousi liki 100 miljoonaa euroa – Katso tiedotustilaisuus

Sotalaivatilaus tuo lisää työpaikkoja Raumalle. Myös Saab on luvannut palkata lisää työntekijöitä Suomen yksiköihinsä.

Merivoimien sotalaivatilaukseen Rauman telakalta ja Saabilta lopullinen sinetti – miljardihankinnan tiedotustilaisuus
Merivoimien sotalaivatilaukseen Rauman telakalta ja Saabilta lopullinen sinetti – miljardihankinnan tiedotustilaisuus

Hallitus on vahvistanut virallisesti Merivoimien neljän uuden sotalaivan hankinnan. Päätös tehtiin valtioneuvoston istunnossa iltapäivällä.

Alukset tilataan Rauma Marine Constructions (RMC) -telakalta Raumalta. Tilaus tuo lisää työpaikkoja Rauman seudulle. RMC on kokonaan suomalaisomisteinen telakkayhtiö.

Laivojen taistelujärjestelmät ostetaan ruotsalaiselta asevalmistajalta Saabilta.

  • Yle näytti puolustusministeriön tiedotustilaisuuden laivahankinnasta Yle Areenassa. Katso lähetys tästä linkistä!

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kuvasi tiedotustilaisuudessa tilausta Raumalta työllisyyden ja huoltovarmuuden kannalta parhaana ratkaisuna.

– Nyt on hyviä uutisia, tokaisi Kaikkonen tiedotustilaisuuden alussa.

Laivojen rakentamisen suora työllistävä vaikutus on Suomessa noin 3600 henkilötyövuotta. Teollisen yhteistyön työllistämisvaikutus Suomessa on noin 75 henkilötyövuotta.

Laivat ovat monitoimialuksia. Puolustusministeri myöntää, että monitoimialus on aina kompromissi, mutta hän uskoo, että tässä tapauksessa hyvä sellainen.

Laivojen suunnittelussa on korostettu kykyä laskea miinoja kaikissa olosuhteissa. Miinat on merivoimien toinen pääasejärjestelmä.

Uusien sotalaivojen pituus on noin 114 metriä ja leveys 16 metriä. Syväys on noin 5 metriä. Huippunopeus on 26 solmua. Miehistön koko on noin 70 henkeä. Havainnekuva rakennettavista aluksista. Kuva: Puolustusvoimat

Laivojen hinta nousi 1,2 miljardista 1,3 miljardiin euroon

Alusten hinta on noussut vajaalla sadalla miljoonalla eurolla aiemmin suunniteltuun verrattuna. Tarkka hinta on nyt 1,325 miljardia euroa. Hintanousua aiempaan tietoon verrattuna on 94 miljoonaa euroa.

Hankkeen viivästyminen ja rakentamisen oletettua suuremmat kustannukset vaikuttivat hinnannousuun. Laivahankinta tarvitsee lisärahaa seuraavassa valtion lisätalousarviossa 93 miljoonaa euroa.

Elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan Merivoimien tilaus varmistaa RMC:n muiden tilausten kanssa työllisyyden Rauman telakalla vuoteen 2026 asti.

Laivat on määrä rakentaa Raumalla vuosina 2022–2025. Rakentamisen aloitusvuosi on siirtynyt vuodella suunnitellusta eteenpäin.

Hankintakustannuksista noin puolet, 647,6 miljoonaa euroa muodostuu varsinaisten laivojen rakentamisesta. Taistelujärjestelmän hinta laivoihin asennettuna on 412 miljoonaa euroa. Taistelujärjestelmän tutkat, sensorit ja aseet tekevät laivasta sotalaivan.

Alusten potkurit ja akselit tilataan suomalaisomisteiselta Aker Arctic Technology -yhtiöltä Helsingistä. Tilauksen arvo on 27 miljoonaa euroa.

Yle uutisoi syyskuun alussa, että neljän uuden sotalaivan kauppa on käytännössä varmistunut.

Tiedotustilaisuudessa sotalaivahankinnasta kertoivat puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), elinkeinoministeriKatri Kulmuni (kesk.), Merivoimien komentaja Jori Harju ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen apulaisjohtaja Kari Renko.

Monitoimikorveteilla korvataan seitsemän Merivoimien käytöstä poistuvaa alusta. Kaikki neljä sotalaivaa on täydessä käytössä vuoteen 2028 mennessä. Havainnekuva rakennettavista aluksista. Kuva: Puolustusvoimat

Laivatilauksessa valtion riski tavanomaista asekauppaa suurempi

Sotalaivojen tilaukseen liittyy erityisiä maksamiseen ja rahoitukseen liittyviä järjestelyjä, jotka poikkeavat tavanomaisista asekaupoista. Järjestelyillä valtio haluaa varmistaa, että telakka pystyy toimittamaan tilatut alukset.

Kaupan vahvistamista lykkäsi hallituksen ennenaikainen ero keväällä sekä Puolustusvoimien ja puolustusministeriön halu varmistaa, että Rauman telakka kykenee taloudellisesti selviytymään neljän laivan rakennusurakasta.

Ulkopuolinen tilintarkastustoimisto on varmistanut Rauman telakan kyvyn rakentaa alukset.

Laivatilauksessa valtio aikoo ottaa itse kannettavakseen tavanomaista suuremman riskin asekauppojen normaaliin käytäntöön verrattuna.

Rauman telakka toimii verkostoperiaatteella. Perinteisiin telakoihin verrattuna RMC:n oma työntekijämäärä on pieni.

Laivat rakennetaan loppuun, vaikka telakalla tulisi häiriöitä

Kauppaa hoitavan Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen mukaan valtio on varautunut siihen, että laivat saadaan rakennettua loppuun, vaikka telalla sattuisi mahdollisia yllättäviä taloushäiriöitä.

– Laivat rakennetaan loppuun. Valtio varautuu siihen, että alusten rakentaminen jatkuu mahdollisessa telakan häiriötilanteessa, kertoo Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen apulaisjohtaja, insinöörikenraalimajuri Kari Renko.

Kaupan vakuusjärjestelyissä valtion riski on tavanomaista suurempi. Kaupassa ei ole tavanomaista täyttä rahallista vakuutta telakan puolelta valtiolle.

Valtio maksaa laivoista sitä mukaa telakalle, kun alusten arvo kasvaa. Kauppaehdoissa on varauduttu keskeneräisen työn ja omistusoikeuksien siirtoon valtiolle, jos Rauman telakalle tulee ongelmia.

Ylen saaman tiedon mukaan hallitus päätyi poikkeaviin sopimusratkaisuihin, jotta sopimukseen päästäisiin ja laivat voitaisiin tilata Suomesta.

Mikäli rakentajatelakkaa oltaisiin myymässä sotalaivojen rakennusaikana ulkomaiseen omistukseen, voisi valtio lain mukaan kansallisen turvallisuuden nojalla tulla halutessaan väliin kaupassa.

Suomi ostaa uusien sotalaivojen tutkia, sensoreita ja aseita yhdistävän taistelujärjestelmän ruotsalaiselta asevalmistaja Saabilta noin 400 miljoonan eurolla. Vastaava järjestelmä on käytössä Ruotsin Visby-luokan korveteilla. Kuva: Mike Toivonen / Yle

Saab toimittaa laivojen taistelujärjestelmän, työpaikkoja Suomeen

Aseiden ja taistelujärjestelmän myyjä Saab on luvannut palkata lisää työntekijöitä Suomeen, joko Tampereen teknologiakeskukseensa tai muualle. Saabilla on Turussa taistelujärjestelmäkaupan vuoksi projektitoimisto.

Saab on aiemmin ilmoittanut, että se tavoittelee Tampereen teknologiakeskuksensa kasvattamista nykyisestä reilusta kahdestakymmenestä työntekijästä sataan henkeen.

Osa kasvusta tulee uusien sotalaivojen taistelujärjestelmän toimittamisesta, osa muusta elektronisen sodankäynnin järjestelmien kehittämisestä.

Sopimus taistelujärjestelmästä Saabin kanssa pitää sisällään myös osaamisen siirron Suomeen. Taistelujärjestelmää on kyettävä huoltamaan ja ylläpitämään kriisiaikoina suomalaisvoimin.

Huoltovarmuussyistä teollisen yhteistyön laajeneminen ja uudet työpaikat Suomessa olisivat toteutuneet muidenkin valmistajien kanssa tehdyissä kaupoissa, koska asia oli tarjouspyynnöissä edellytyksenä.

Laivat huolletaan ja korjataan Suomessa. Alusten ylläpitoon osallistuu kuusi suomalaista yritystä.

Laivoihin ilmatorjuntaohjuksia, torpedoja, miinoja...

Neljä Pohjanmaa-luokan korvettia varustetaan ilmatorjuntaohjuksilla, pintatorjuntaohjuksilla sekä torpedoilla. Lisäksi alukset kuljettavat merimiinoja. Lisäksi laivoihin asennetaan tykit ja harhamaaliheittimet.

Alukset on suunniteltu niin, että ne pystyvät toimimaan avomerellä ja saaristossa kaikkina vuodenaikoina.

Voit keskustella sotalaivojen hankinnasta tämän jutun lopussa olevalla keskustelualueella.

Lue lisää:

Näin Puolustusvoimien iso sotalaivatilaus hyödyttää Rauman seutua ja koko Satakuntaa – 4 lupaavaa näkymää

Merivoimien uusien sotalaivojen tilaus Rauman telakalta on varmistunut – laivatilauksessa valtion riski tavanomaista asekauppaa suurempi

Saab lupaa: Kymmeniä työpaikkoja Suomeen, jos kauppa uusien sotalaivojen taistelujärjestelmästä toteutuu

Merivoimien suuri sotalaivahanke viivästyy hallituksen eron takia

Monitoimikorvettien esittely Puolustusvoimien verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle