Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yleisurheilijat totuttelevat MM-Dohan helteisiin Turkissa tarkalla kaavalla: "On sama, missä lämpöön sopeutuu, mutta täällä on rauhallisempaa kuin kisapaikalla"

Suomen yleisurheilumaajoukkue valmistautuu Dohan MM-kisoihin Belekin korskeassa harjoituskeskuksessa.

Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri Ruotsi-ottelu 2018
Reetta Hurske (vas.) ja Nooralotta Neziri (oik.) edustavat Suomea yhdessä Annimari Kortteen kanssa naisten pika-aidoissa. Kuva: AOP
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola saattoi vain ihastella ympäristöä, kun hän liittyi Suomen MM-joukkueen leirivahvuuteen torstaina Turkin Belekissä. Niemi-Nikkola voisi halutessaan seurata suomalaisten tekniikkaharjoituksia vaikka työpöytänsä äärestä tai hotellihuoneensa parvekkeelta.

Matkaa parvekkeen alapuolella auringossa kylpevälle Gloria Sports Arenan kentälle on vain kymmenisen metriä.

– Tämä on kuin suomalainen urheiluopisto parhaimmillaan tai jopa vähän "upgreidattuna", kuten joukkueen toinen lääkäri Timo Kuusisto paikkaa kuvaili, Niemi-Nikkola kertoi puhelimitse Belekin kuulumisiaan.

Suomalaiset säätävät MM-virettään Belekissä – lukuun ottamatta korkeushyppääjä Ella Junnilaa, seiväshyppääjä Wilma Murtoa, moukarinheittäjä Krista Tervoa ja maratoonari Anne-Mari Hyryläistä.

Niemi-Nikkola on saanut leiriltä vain myönteisiä viestejä puhelimitse. Ainoat ongelmat ovat olleet urheilijoiden pieniä jumitiloja tai vihjeitä uhkaavasta ylikunnosta.

– Olen ehtinyt tavata täällä vain lääkärin. Harjoituksia pääsen seuraamaan vasta illalla, Niemi-Nikkola kertoi pari tuntia saapumisensa jälkeen.

– Valmistautumisvaiheessa kokonaisuus lähtee tavallisesti sujumaan joko ylä- tai alakierteellä, ja alakierre on aina vaikea pysäyttää. Tänä kesänä olemme onnistuneet kääntämään uhkaavat tilanteet ajoissa oikeaan suuntaan. Täytyy toivoa, että se jatkuu ja kantaa loppuun asti.

Viikko riittää sopeutumiseen

Belekissä suomalaiset totuttelevat Dohan 40 astetta hipoviin lämpötiloihin. Turkissa lämpö on ollut tasaisesti 31–32 asteessa.

– Tiedemiesten mukaan lämpöön sopeutuminen kestää seitsemän vuorokautta. Lämpöön totutellaan niin, että ulkona ollaan ensimmäisenä päivänä vain tunti ja aikaa pidennetään vähitellen, Niemi-Nikkola tiivisti menetelmän.

– On sama, missä lämpöön sopeutuu, mutta täällä on varmasti paljon rauhallisempaa kuin kisapaikalla Dohassa.

Belekissä myös etäisyydet ovat mukavat. Osa joukkueesta asuu kentän kupeessa, osa kolmen kilometrin päässä.

Urheilukompleksista löytyy kaikki tarvittava.

– Hotellissa on täyshoito ja aivan vierestä löytyvät kaikki tarvittavat palvelut, kuten kylmäaltaat, fysiotilat ja saunat, Niemi-Nikkola jatkoi kehujaan.

Oikea kaista on löytynyt

Suomalaisilla on ollut isoin osin jopa riehakkaan onnistunut kesä, jossa on riittänyt valmennusjohtajan keväällä povaamia iloisia yllätyksiä. Dohan odotukset ovat maltilliset, mutta Niemi-Nikkola korostaa hyvää suuntaa ja onnistuneita ratkaisuja urheilijoiden, valmennuksen ja myös järjestelmän arjessa.

– Olemme menneet vahvasti eteenpäin, vaikka mitään ei ole vielä saavutettu. Olemme matkalla oikeaan suuntaan. Tie, jolla nyt ollaan, voi tuoda pidemmällä aikavälillä hyviä tuloksia.

21 suomalaisen yleisurheilijan suunta tarkentuu Dohan kisoissa 27. syyskuuta–6. lokakuuta.

Lue myös:

Miksi Elmo Lakka ei päässyt mukaan MM-kisoihin? – kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen suomalaisjäsen näkee valintajärjestelmässä useita ongelmia

Suomi matkaa MM-Dohaan 21 urheilijan joukkueella - aitajuoksijat Lakka ja Mörö jäivät ilman kisalippua

Hyviä uutisia MM-kisojen keihäsjännäreille – OIiver Helanderin olkapää on heittokunnossa

Seppo Räty suomalaisheittäjistä: perustaso ei riitä MM-areenalla – "Nykyajan välineillä pitäisi pystyä pommittamaan heiton kuin heiton 87 metrin pintaan"

Vapautuuko Venäjä kilpailukiellosta vielä ennen Dohan MM-kisoja? – venäläisurheilijoiden kohtalosta päättänyt suomalaispomo paljastaa, miksi osan hakemukset hylättiin

Suosittelemme