Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ilmastotempaus pystytti ilmaisen taimipöydän keskelle Helsinkiä - kaupunkilaiset innostuivat: "kaikkialta vain kaadetaan, joten haluan istuttaa"

Helsingissä jaettiin torstaina ilmaiseksi männyn, kuusen ja koivun taimia. Miljoonan puun talkoiden taustalla halu torjua ilmastonmuutosta.

Äiti Fanni Salonen ja tytär Linnea.
Äiti Fanni Salonen ja tytär Linnea tulivat hakemaan puuntaimea istutettavaksi omalle pihalle. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Petri Kosonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingissä keskustassa alkoi tänään Miljoonan puun talkoot -kampanja.

Aamulla Kiasman edessä jaettiin ilmaiseksi männyn, kuusen ja koivun taimia.

Kiasman tontin viereen baanan ja Kiasman väliselle alueelle istutettiin hevoskastanja, jolla halutaan muistuttaa puiden monipuolisista merkityksistä rakennetussa ympäristössä.

"Tuntuu, että kaikkialta vain kaadetaan puita"

Tapahtuma kiinnosti muun muassa Fanny Salosta, joka tuli paikalle Linnea tyttärensä kanssa.

– Musta tuntuu, että kaikkialta vain kaadetaan puita. Niinpä ajattelin, että haluan istuttaa uuden puun, sanoo Salonen.

Salonen valitsi koivun, ja aikoo istuttaa sen omalla pihalle.

Koivun taimenet.
Helsingissä Kiasman edustalla jaettiin tänään ilmaiseksi taimia, ja annettiin ohjeita niiden istuttamiseen. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Tapio Kesäheino puolestaan valitsi kuusentaimen.

– Minulla on sen verran metsää, että tiedän kuusen menestyvän parhaiten meillä.

Kesäheino tietää jo tarkalleen paikan, johon aikoo kuusentaimen istuttaa.

– Kuusen kanssa pitää olla tarkka sen suhteen, että mihin se on lähtenyt aikanaan kasvamaan. Taimen pitäisi olla samaan suuntaan aurinkoon nähden kuin se on ollut pienestä pitäen, Kesäheino sanoo.

Kesäheinän mielestä puiden istuttamisen merkitys kasvaa koko ajan.

– Siihen vaikuttavat kaikki nämä maailmanpoliittiset teot, joita päivittäin tapahtuu. Kyllä tänä päivänä meidän jokaisen ihmisen pitäisi tehdä tämä pieni teko, ja istuttaa puu, jotta saadaan metsää kasvatettua. Se on oikeastaan elinehto meille ihmisille, Kesäheino sanoo.

Maailmanlaajuinen ilmiö

Miljoonan puun talkoot tarjoavat jokaiselle käytännön mahdollisuuden hillitä ilmastonmuutosta.

Tänään ilmaiseksi jaettuja taimia voi Helsingissä istuttaa muun muassa omaan lähimetsään tai pihaan, Uutelaan, Mustavuoreen, Kallahteen, Seurasaareen tai Keskuspuistoon.

Nyt pääkaupunkiseudulla järjestetty tapahtuma on tarkoitus laajentaa valtakunnalliseksi ensi vuonna.

Miljoonan puu talkoiden taustalla on taiteilija Nina Backmanin kokonaisuus Silence Project. Jokamiehenoikeuksista innostuksensa saanut Silence Project nostaa esiin hiljaisuuden, tilan ja luonnon merkitystä ja vaikutusta suomalaiseen kulttuuriin, arvoihin ja identiteettiin.

Innostus puiden istuttamiseen on maailmanlaajuinen ilmiö. Tämän vuoden aikana puiden istuttamiseen liittyviä kampanjoita on aloitettu muun muassa Irlannissa, Walesissa ja Filippiineillä.

Suosittelemme