Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomen mitalitili jäi vielä avaamatta – maksiluokan viides sija oli agilityn MM-kisojen avauspäivän paras suomalaissuoritus

Yle näyttää agilityn MM-kisoja TV2:ssa viikonlopun ajan.

Elina Jänesniemi ja Etna
Elina Jänesniemi ja Etna kilpailivat MM-kisojen avauspäivinä. Kuva: Paula Collin / Yle
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen agilitymaajoukkueen odotukset eivät avauspäivänä täyttyneet Turussa alkaneissa MM-kisoissa. Ensimmäisen kisapäivän joukkuehyppykisasta odotettiin mitalitilin avausta, mutta maksiluokan viides sija jäi Suomen parhaaksi saavutukseksi.

Maksiluokan voiton vei Saksan joukkue runsaan puolen sekunnin erolla Venäjän koirakkoon. Suomen joukkue hävisi Saksalle vajaa kaksi sekuntia.

Suomen joukkueessa kilpailivat Elina Jänesniemi, Janita Leinonen, Jaakko Suoknuuti ja Sari Vähäniitty.

Miniluokassa Suomi jäi ilman tulosta

Miniluokan vauhdikkaassa hyppykisassa Suomi jäi kokonaan ilman tulosta, kun kahden kilpailijan suoritus hylättiin virheiden takia.

– Sijoituin radan alkupuolella väärin, joten koira ei nähnyt keppejä, harmitteli joukkueen ankkuri Pasi Vesenterä.

– Virheet pitää korjata viikonlopun yksilökisassa, jossa tavoitteena on kaksi puhdasta suoritusta, Vesenterä jatkoi.

Mediluokassa Suomen joukkueen sijoitus oli kahdeskymmenes. Kukaan suomalaisista ei pystynyt hyppyradalla virheettömään suoritukseen, ja aikaeroa mestaruuden voittaneeseen Tšekin joukkueeseen tuli yli kuusi sekuntia.

Norjan maajoukkue jäi kotiin tautiepidemian takia

Syyskuun alussa Norjassa vellonut koirien veriripuliepidemia esti norjalaisten koirien kilpailemisen MM-kisoissa. Norjassa on syksyn aikana kuollut lähes 30 koiraa ripulitautiin, jonka aiheuttajaa ei ole saatu selville.

Tautiepidemian takia Norjan Kennelliitto kielsi maanantaina koirien kuljettamisen valtakunnan rajojen ulkopuolelle. Myös Suomen Kennelliitto kielsi Norjassa asuvien koirien osallistumisen kaikkiin liiton alaisiin koiratapahtumiin Suomessa.

MM-kisojen projektijohtajan Yrjö Kokkosen mukaan kielto oli hyvä varotoimenpide, vaikka uusia kuolemantapauksia ei viime päivinä ole enää tapahtunut.

– Kaikki Norjan maajoukkueen koirat ovat olleet terveitä, eikä taudin pitäisi levitä koirasta toiseen. Norjan maajoukkueen kilpailijat ovat varmasti harmissaan osallistumiskiellosta, Kokkonen totesi.

Yhteistyön on oltava saumatonta

Agility on vauhdikas koirien esteratakilpailu, jota Suomessa harrastaa kilpailumielessä lähes 5 000 ihmistä. Agilityssä ihminen ohjaa koiran virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti tuomarin suunnitteleman radan läpi.

Koiran on huipputasolla oltava nopea ja elastinen, mutta myös ohjaajalta vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa. Onnistumisen perustana on ohjaajan ja koiran saumaton yhteistyö sekä täydellinen yhteisymmärrys.

Kilpailussa on joka kerta erilainen rata, ja tarkoituksena on alittaa ihanneaika sekä tehdä mahdollisimman vähän virheitä. Radalla on yleensä noin kaksikymmentä estettä, joihin ohjaaja saa tutustua muutaman minuutin ilman koiraa. Ratatyyppejä on kaksi: agilityrata ja hyppyrata.

Kolmatta kertaa Suomessa järjestettävissä MM-kisoissa kilpaillaan kolmessa eri säkäluokassa: mini-, medi- ja maksiluokassa. Kilpailuihin osallistuu lähes 500 koiraa 40 maasta. Suomea edustaa 12 koirakkoa, jotka selvisivät maajoukkueeseen kesäkuussa järjestettyjen karsintojen kautta.

Nelipäiväiset MM-kisat jatkuvat Turkuhallissa sunnuntaihin asti. Perjantaina on ohjelmassa agilityradan joukkuekilpailu, ja viikonloppuna kisataan agility- ja hyppyradan yksilökilpailut.

Yle näyttää agilityn MM-kisoja perjantaina 20.9. kello 20 ja sunnuntaina 22.9. kello 20 TV2:ssa.

Lue myös:

Agilityn MM-kisat käynnistyivät Turussa – Suomen kokeneelta joukkueelta odotetaan ainakin yhtä mitalia, norjalaiset jäivät kotiin

Suosittelemme sinulle