Hyppää sisältöön

Yli 210 000 kuutiometrin maanalaisesta luolastosta tulee Suomen suurin lämpöenergiavarasto Vaasassa

Luolasto on ollut ennen öljyvarasto. Viiden miljoonan investoinnista vastaavat EPV Energia ja Vaasan Sähkö.

Havainnekuva Vaskiluodon lämpöenergiavarastosta Vaasassa.
Havainnekuva Vaasan Vaskiluodossa kesällä 2020 käyttöön otettavasta lämpöenergiavarastosta. Kuva: EPV Energia
Hanne Leiwo

Vaasan Vaskiluotoon on valmistumassa maanalainen lämpöenergiavarasto. Investoinnista vastaavat EPV Energia ja Vaasan Sähkö. Maanalainen varasto tulee yhtiöiden mukaan olemaan valmistuessaan Suomen suurin.

Lämpövarastoksi muutettava luolasto sijaitsee Vaskiluodossa 30 metrin syvyydessä. Sen muodostaa kaksi luolaa, joiden yhteistilavuus on 210 000 kuutiometriä.

Luolasto on tarkoitus ottaa uuteen käyttöön ensi vuoden kesäkuussa.

Vastaava hanke on vireillä myös Helsingissä. Helenin Mustikkamaan luolalämpövarastosta (siirryt toiseen palveluun) tulee valmistuessaan 2021 vielä suurempi - sen tilavuus on 260 000 kuutiometriä.

Öljyvarastosta lämpöenergiavarastoksi

Maanalainen luolasto on rakennettu 1970-luvulla ja luolat ovat aiemmin olleet käytössä öljyvarastona. Ne on tyhjennetty öljystä ja puhdistettu 1990-luvun lopulla.

EPV Energian ja Vaasan Sähkön mukaan luolaston käyttö lämpöenergiavarastona mahdollistaa yli 30 prosentin laskun kivihiilen käytössä sekä siirtymisen uusiutuvien ja hiilineutraalien energialähteiden käyttöön kaukolämmön tuotannossa.

– Varastot tuovat meille tehokkaan ja monipuolisen ratkaisun pyrkiessämme kokonaan eroon kivihiilestä. Ne tasaavat kaukolämmön tuotantohuippuja ja mahdollistavat pidemmällä tähtäimella myös tuuli- ja aurinkoenergian käytön nykyistä joustavammin ja laajemmin sekä Vaasan alueella syntyvän hukkalämmön hyödyntämisen, sanoo Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlin.

Vaskiluodossa sijaitsevat luolat ovat tilavuudeltaan 150 000 kuutiometriä ja 60 000 kuutiometriä. Niiden korkeudet ovat 22 ja 30 metriä, pituudet 178 ja 313 metriä.

EPV Energia ja Vaasan Sähkö aikovat varastoida suurempaan luolaan lämmitettyä vettä. Tarpeen tullen sieltä voidaan siirtää lämpöenergiaa kaukolämpöverkkoon. Pienempi luolista tulee toimimaan lämpövaraston veden paisuntasäiliönä.

Lämpöenergiavaraston lataus- ja purkuteho on 100 megawattia ja varastoitava energiamäärä 7000-9000 megawattituntia. Yhtiöiden mukaan tämä on tuhat kertaa suurempi kuin Pohjoismaiden suurimman rakenteilla olevan sähköakun varastointikapasiteetti.

Lämpöä useaksi päiväksi

EPV Energian lämpöliiketoiminnan johtaja Mats Söderlundin mukaan varastolla on suuri merkitys. Se on myös esimerkki siitä, että Vaasassa tehdään erilaisia energiaratkaisuja.

– Jos on kylmä päivä, se voi lämmittää Vaasan kaupunkia neljä päivää, kuvailee Vaasan Sähkön Stefan Damlin lämpöenergiavaraston kokoluokkaa.

EPV Energian ja Vaasan Sähkön projektin kustannusarvio on kokonaisuudessaan noin viisi miljoonaa euroa. Projektiin on saatu työ- ja elinkeinoministeriön tukea.

– Itse luolasto ei työllistä meitä kovin paljon, mutta hankkeen suunnittelu ja maanpäällisten osien rakentaminen ovat suuria projekteja, Söderlund toteaa.

Artikkelia täydennetty 23.9. klo 11:31: Lisätty tieto Helsingin Mustikkamaan hankkeesta, josta tulee Suomen suurin lämpöenergiavarasto valmistuessaan 2021.

Suosittelemme sinulle