Hyppää sisältöön

Käännytysuhan alla ollut nigerialaisnainen sai oleskeluluvan – Itohanin tueksi kerättiin suuri kansalaisadressi

Ihmiskaupan vastaisen kampanjan kasvoina tunnetun Itohan Okundayen käännytyspäätös muuttui oleskeluluvaksi.

Nigerialainen Itohan Okundaye on yksi monista ihmiskaupan uhreista. Kuva: Ville Tapio / Yle
Antti Kuronen

Itohan Okundaye on suunnattoman huojentunut. Syyskuun puolivälissä päätös vuoden mittaisesta oleskeluluvasta tipahti hänen postilaatikkoon Pohjanmaalla.

– En voinut uskoa sitä todeksi. Niin kauan olen elänyt epävarmuudessa, Okundaye kertoo.

– Nyt voin ryhtyä rakentamaan oikeaa elämää itselleni ja pojalleni, hän jatkaa.

Okundaye sai helmikuussa käännytyspäätöksen Italiaan, jossa hän oli vuosia pakkoprostituutiossa ihmiskaupan uhrina. Päätöksen perusteena oli, etteivät kriteerit oleskeluluvan myöntämiseksi ihmiskaupan uhrina täyty.

Viiden Suomessa vietetyn vuoden aikana poliisi oli haastatellut Okundayen vain kerran kasvokkain. Käännytyspäätös oli tehty pelkän kirjallisen arvion perusteella.

Sai Suomessa lapsen

Italiaan Okundaye oli päätynyt 15-vuotiaana Nigerian ihmiskaupan keskuksena tunnetusta Benin Citystä.

Okundaye huijattiin Eurooppaan lupaamalla työpaikka. Perillä odotti ikävä yllätys.

– Madame (parittaja) vei minut kadulle, jossa hän sanoi ´Sinun pitää kävellä täällä, tällaista työ on. Ja joudut maksamaan minulle 40 000 euroa´, Okundaye muisteli aiemmin Ylelle.

Kun Okundaye vuosia myöhemmin tuli raskaaksi, hän päätti paeta Italiasta ja suunnata pohjoiseen. Suomessa hän synnytti pojan, joka on nyt viisivuotias.

Benin Cityssä Etelä-Nigeriassa suuri osa väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Tuhannet vetosivat sisäministeriin

Ihmiskaupan vastaista työtä tekevässä FinnWID – Naiset kehitystyössä ry:ssä on seurattu Okundayen tapausta tarkasti. Vapaaehtoispohjalta toimiva kansalaisjärjestö on tuonut Okundayen tarinan julkisuuteen tämän aloitteesta Toisenlaisia tarinoita -kampanjassa. (siirryt toiseen palveluun)

Yle uutisoi käännytykspäätöksestä helmikuun alussa. Tuolloin yhdenvertaisuusvaltuutettu toi esiin huolensa puutteista ihmiskaupan uhrien tapausten käsittelyssä.

Pian uutisoinnin jälkeen Okundayen käännyttämistä vastustava kansalaisadressi keräsi lähemmäs viisi tuhatta allekirjoitusta. Kansalaisaktivisti Lotta Laaksonen luovutti adressin sisäministeri Kai Mykkäselle (kok.).

Mykkänen ehdotti Suomeen uutta ihmiskauppalainsäädäntöä tapausten yhdenvertaisen käsittelyn takaamiseksi.

Huhtikuussa Okundaye kutsuttiin maahanmuuttovirastoon uuteen perusteelliseen haastatteluun, jonka jälkeen aikaisempi päätös käännyttämisestä kumottiin.

Toisenlaisia tarinoita -kampanajan nettisivu. Kuva: www.toisenlaisiatarinoita.fi

Oleskelulupa myönnettiin yksilöllisten inhimillisten syiden perusteella. Etenkin lapsen siteet Suomeen on otettu huomioon uudessa päätöksessä.

Maahanmuuttovirasto myöntää oleskeluluvan hänen poikansa Suomeen syntyneiden siteiden perusteella. Poika on 5-vuotias. Hän on syntynyt ja asunut koko ikänsä Suomessa, lukee Maahanmuuttoviraston päätöksessä.

"Koulunkäynti on unelmani"

Okundaye on viime kuukaudet työskennellyt vihannesalan yrityksessä. Työsopimus on loppumassa muutamien viikkojen päästä.

Nyt hän toivoo pääsevänsä kouluun opiskelemaan täyspäiväisesti. Aiemmin hän on voinut opiskella parina päivänä viikossa.

– Nigeriassa en saanut käydä koulua. Koulunkäynti on aina ollut unelmani, Okundaye sanoo.

Hän haluaa jatkaa ihmiskaupasta kertomista. Päämääränä on saada työtä sosiaalialalta, jossa hän voisi hyödyntää kokemuksiaan

– Haluan todellakin jatkaa luennoimista, jotta ihmiset ymmärtäisivät, mitä ihmiskauppa on.

Lue lisää:

Ihmisoikeusjärjestö: Nigerialaiset pakkoprostituution uhrit joutuvat usein kuukausiksi lukkojen taakse palattuaan kotimaahansa

Sisäministeri Kai Mykkänen ehdottaa Suomeen uutta ihmiskauppalakia

Pakkoprostituution uhri Itohan Okundaye joutuu lapsensa kanssa takaisin Italiaan – ihmiskaupan valvoja kyseenalaistaa Suomen viranomaisten palautuspäätökset

Suomen käännyttämä Grace asuisi kadulla Afrikan ihmiskaupan keskuksessa ilman pohjalaisia hyväntekijöitään – ”Pelkään kuollakseni entisiä parittajiani”

Yle ihmiskaupan alkulähteillä Nigeriassa: Madame lupasi unelmatöitä Euroopasta ja Rejoice uskoi, mutta todellisuus oli seksityötä Italian kaduilla

Suosittelemme sinulle