Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Psykiatrian suljetulla osatolla toteutettiin poikkeuksellinen taideyhteistyö – nuoret pääsivät tekemään taidetta ammattilaisten kanssa

Keski-Suomen keskussairaalan psykiatrisella osastolla taideammattilaisten kanssa toteutettu taideprojekti auttoi nuoria avautumaan.

Nainen katselee taideteosta.
Kuvataiteilija Dawn Prescott opasti suljetun osaston nuoria tekemään interaktiivisen taideinstallaation. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Titta Puurunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keski-Suomen keskussairaalan psykiatrisen osaston nuoret uppoutuivat syyskuun ajaksi tekemään taidetta. Psykiatrian suljetulla osastolla on toteutettu poikkeuksellinen taideyhteistyö, jossa nuoret ovat tehneet kuva- ja pelitaidetta yhdessä hoitohenkilökunnan ja taiteen ammattilaisten kanssa.

Taiteen tekeminen on auttanut nuoria osallistumaan yhteistyöhön ja voimaan paremmin. Nuoria potilaita ei ollut mahdollisuus haastatella, mutta he halusivat välittää mietteitään sairaanhoitajan välityksellä.

– Nuoret pyysivät sanomaan, että mitä tämä ryhmä on antanut. Taiteen tekeminen on ollut heistä mielenkiintoista, kivaa, rauhoittavaa ja hyvä juttu, kertoo nuorien tunnelmista sairaanhoitaja Riitta Pohjoispää Keski-Suomen keskussairaalasta.

Lähes kaikki suljetun osaston kymmenestä nuoresta perehtyi ammattilaisten kanssa muun muassa painantatekniikkaan. Päivittäisissä työpajoissa perinteisten kuvataidetekniikoiden lisäksi hyödynnettiin myös tietotekniikkaa ja pelillisyyttä.

– Me taiteilijat emme olleet projektissa mitään muuta kuin mahdollistajia. Neuvoimme nuoria tekniikassa, mutta nuorille jäi kokonaisuudessaan luovuuden ja tekniikan käyttäminen, sanoo pelitaiteilija Tuukka Pasanen.

Taideprojekti auttanut nuoria avautumaan

Ainutlaatuisen taideprojektin tuulet tulevat Isosta-Britanniasta. Kuvataiteilija Dawn Prescott on työstänyt taidetta mielenterveysongelmista kärsivien nuorten kanssa aiemmin myös kotimaassaan. Vaativan tekniikan haltuun ottaminen on hänestä tärkeä osa prosessia.

– Painanta on prosessi, jossa täytyy keskittyä siihen, mitä tekee ja mitkä värit toimivat yhdessä. Taiteen tekemisellä on mielestäni hyvin arvokas terapeuttinen arvo, kertoo britannialainen kuvataiteilija Dawn Prescott.

Taidetta on tehty osastolla yhdessä hoitohenkilökunnan kanssa. Se on ollut voimaannuttava kokemus myös henkilökunnalle. Muutos nuorissa on ollut silmin nähtävissä.

– Hyvinkin jännittynyt nuori on vapautunut ja kolmannella kerralla kaikki on mennyt jo ihan mukavasti. Myös levoton nuori rauhoittuu tekemään taidetta. Tämä prodessi vaikuttaa hyvin monella tavalla, sanoo sairaanhoitaja Riitta Pohjoispää.

Taideprojektissa syntyi lopputuloksena interaktiivinen installaatio Keski-Suomen keskussairaalan psykiatrian osaston ala-aulaan. Lopullinen taideteos oli kaikille yllätys: ulkoavaruudesta tullut olio.

– Se on huonosti kommunikoiva olento, joka pyrkii saamaan itsestään jotain ulos ja pyrkii saamaan huomiota katselijalta, sanoo pelitaiteilija Tuukka Pasanen.

Suosittelemme sinulle