Hyppää sisältöön

HPV-rokotetta otettu nihkeimmin Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla – "Seksuaaliterveyteen liittyvä, herkkä asia"

Innokkuutta hillitsee myös rokotekriittisyys, joka on vahvaa erityisesti ruotsinkielisellä Pohjanmaalla.

Kuva: AOP

Tyttöjen HPV-rokote on lyönyt heikoimmin läpi koko maassa Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla.

Kun koko maassa 13-vuotiasta tytöistä noin 70 prosenttia on ottanut erityisesti kohdunkaulan syöpää ehkäisevän HPV-rokotteen, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla rokotekattavuus yltää noin 57 prosenttiin.

Tiedot selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen valtakunnallisesta rokotusrekisteristä.

Rokotusinto on alueella jopa laskenut, kun verrataan tilannetta vuonna 2004 syntyneiden tyttöjen rokotekattavuuteen.

Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla rokotevastaisuus on paikoin muuta maata voimakkaampaa. Esimerkiksi Pietarsaaren seudun terveyskeskuksen alueella vain 44 prosenttia 13-vuotiasta tytöistä on aloittanut rokotteen.

Valistus on viime vuosina tehonnut, mutta HPV-rokotteen vastustus selittyy myös asian herkkyydellä, sanoo Pietarsaaren Malmin sairaalan tartuntalääkäri Kimmo Kuisma.

– Tämä on osalle vanhemmista herkkä ja tunnepitoinen asia, koska se liittyy seksuaaliterveyteen. En pidä sitä ihmeellisenä, että täällä ollaan varovaisia. Kaikkia uusia rokotteita kohtaan on aluksi epäluuloja. Ajan ja valistuksen kanssa vastustus vähenee, Kuisma sanoo.

Rokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vasta kuusi vuotta sitten. Se annetaan tytöille noin 11–12 vuoden iässä.

HVP-rokote suojaa papilloomaviruksia vastaan, jotka voivat aiheuttaa kohdunkaulan, peniksen, peräaukon sekä pään ja kaulan alueen syöpiä.

Nyt ministeriö suosittelee, että pojatkin saisivat HPV-rokotteen ensi syksynä. Ehdotus on mukana valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa, josta eduskunta päättää joulukuussa.

Aiemmin HPV-rokote on annettu vasta kuudesluokkalaisille, mutta tästä syksystä lähtien se annetaan jo viidesluokkalaisille. Rokote laitetaan kolmen pistoksen sarjana.

Lue myös:

Suurin osa meistä saa elämänsä aikana papilloomaviruksen, jossa piilee syöpäriski – Tiesitkö nämä 9 asiaa HPV-rokotteesta?

THL haluaa HPV-rokotteen myös poikien rokotusohjelmaan

HPV-rokote vähentänyt kohdunkaulansyöpää ja sen esiasteita Skotlannissa ja Australiassa – tulevaisuudessa seulontoja voidaan Suomessa harventaa

Suosittelemme sinulle