Hyppää sisältöön

Parikkalan ja Savonlinnan alueelta anastettuja perämoottoreita on viety Puolaan – poliisi muistuttaa tekemään rikosilmoituksen

Poliisi tutkii Parikkalan ja Savonlinnan alueella tehtyjen perämoottorivarkauksien sarjaa, jonka jäljet johtavat Puolaan.

Veneen peräaalto.
Puolan viranomaisten hallussa on enemmän perämoottoreita kuin niistä on tehty Suomessa rikosilmoituksia. Kuva: Petri Lassheikki / Yle
Tanja Hannus

Poliisi tutkii Parikkalan ja Savonlinnan alueella tehtyjen perämoottorivarkauksien sarjaa.

Useita syyskuun alkupuolella anastettuja perämoottoreita on takavarikoitu Puolasta sen jälkeen, kun omistajat olivat ilmoittaneet niiden katoamisesta. Perämoottoreja oli yritetty kuljettaa EU-alueen ulkopuolelle.

Rikoksesta epäiltyjä on useita ja heidät on etsintäkuulutettu.

Poliisi kehottaa tekemään rikosilmoituksen kadonneesta perämoottorista. Puolan viranomaisten hallussa on tällä hetkellä enemmän perämoottoreita kuin niistä on tehty rikosilmoituksia.

Puola liittyy tapaukseen siksi, että epäillyn rikollisryhmän jäsenet ovat kotoisin Puolan naapurimaasta.

– Poliisi ei kerro tutkinnan tässä vaiheessa sitä, mistä valtiosta he ovat kotoisin. Jos poliisi ei tavoita heitä, niin siinä vaiheessa kerromme lisää, kertoo rikoskomisario Ville Lahti Kaakkois-Suomen poliisista.

Kalleimmat maksavat 10 000 euroa

Harmillista on, että kaikki ihmiset eivät ole vielä tehneet rikosilmoitusta.

– Anastettu omaisuus saatetaan palauttaa Puolassa henkilölle, jolta se on takavarikoitu, jos siitä ei ole tehty rikosilmoitusta tai jos poliisi ei pysty varmistumaan sen laillisesta omistajasta, Lahti muistuttaa.

Osa ihmisistä ei ole vielä havainnut perämoottorin puuttumista, koska vene on jo saatettu laittaa talviteloille.

– Toivottavasti kyseessä ei ole välinpitämättömyys omasta omaisuudesta. Esitutkinnan yhteydessä on huomattu, että kalleimmat perämoottorit ovat jopa 10 000 euron hintaisia ja halvimmatkin 1 500 euron hintaisia, Lahti kertoo.

Poliisi muistuttaa, että jokaisen olisi valokuvattava sekä tallennettava tunnisteet ja numerosarjat arvokkaasta omaisuudestaan.

Poliisi ei tutkinnan tässä vaiheessa kerro, kuinka monta perämoottoria on kateissa tai paljonko puolalaisviranomaisilla on niitä hallussaan.

Parikkalan ja Savonlinnan alueella sattunutta perämoottorivarkauksien sumaa tutkitaan Imatran poliisissa.

Suosittelemme sinulle