Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kysely: Vain joka kolmas suomalainen on tyytyväinen omaan vartaloonsa, muualla Euroopassa peilikuvaan ollaan tyytyväisempiä

Kahdeksassa Euroopan maassa tehdyssä kyselyssä suomalaiset olivat kehoonsa kaikkein tyytymättömimpiä. Italialaiset ja saksalaiset pitivät eniten omasta kehostaan.

Kuntosali harjoitus
Kuntoilijoita step aerobic -tunnilla Saksan Essenissä. Kuva: Ralph Lueger / AOP
Elisa Kallunki
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset ovat muita eurooppalaisia tyytymättömämpiä omaan vartaloonsa.

Brittiläisen YouGov:in kyselyssä vain runsas kolmasosa suomalaisvastaajista, 36 prosenttia, kertoi olevansa tyytyväinen kehoonsa.

Suomalaisten käsitys omasta ulkonäöstä oli negatiivisempi kuin muiden kyselyyn osallistuneiden eurooppalaisten. Tyytyväisimpiä olivat saksalaiset ja italialaiset vastaajat, joista 59 prosenttia oli yleisesti ottaen tyytyväisiä kehoonsa. Muut mukana olleet maat olivat Tanska, Ruotsi, Espanja, Ranska ja Norja.

Suomalaisvastaajista miehet olivat fyysiseen ulkomuotoonsa naisia tyytyväisempiä. 18–24-vuotiaat suhtautuivat kroppaansa kaikkein positiivisimmin, kun taas 45–54-vuotiaat olivat tyytymättömimpiä.

Moni vastaaja halusi muuttaa jotain asiaa ulkonäössään. Useimmiten toiveena oli painonpudotus. Suomalaisvastaajista ulkonäköönsä halusi muutoksia kolme viidestä. Vanhemmissa ikäluokassa muutoksia toivottiin harvemmin kuin nuoremmissa.

Ulkonäön arvostelua oli koettu Suomessa eniten

Eurooppalaisista vastaajista lähes joka kolmas kertoi joutuneensa myös niin sanotun body shamingin uhriksi.

Body shamingilla tarkoitetaan muun muassa ulkonäköön liittyviä halveksuvia kommentteja tai syrjimistä fyysisen olemuksen perusteella. Loukkaukset voivat kohdistua mihin tahansa fyysiseen ominaisuuteen.

Kaikkein eniten body shamingia olivat kokeneet nuoret aikuiset. Useimmiten ulkonäkökritiikkiä oli tullut työtovereiden taholta, melko usein myös ystäviltä.

Suomalaiset kertoivat kokeneensa body shamingia useammin kuin muiden kyselyssä mukana olleiden maiden vastaajat. Sitä oli kokenut suomalaisvastaajista 40 prosenttia.

YouGov:in huhtikuussa tekemään kyselyyn osallistui runsaat 9 000 vastaajaa, joista 1 007 oli Suomesta. Kysely tehtiin yli 18-vuotiaille YouGov-paneelin jäsenille, jotka oli valittu väestöä edustavasti. Mukana oli vastaajia Espanjasta, Italiasta, Norjasta, Ranskasta, Ruotsista, Saksasta, Suomesta ja Tanskasta.

Lue myös:

Ulkonäöstä puhuminen on monille miehille vierasta – he treenaavat ja käyvät ahkerasti parturissa, mutta eivät myönnä tekevänsä sitä ulkonäön vuoksi

Kenellä on timmeimmät vatsalihakset 30 päivää synnytyksestä? – Kolme äitiä avautuu valtavista ulkonäköpaineista

Suosittelemme sinulle