Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Neljä EU-maata sopuun Välimeren yli tulevien väliaikaisesta jakojärjestelystä – Suomi mukana laatimassa järjestelyä, mutta ei sitoutunut vielä

Euroopan unionin maat keskustelevat jakosopimuksesta lokakuun alussa.

Suomen ja Saksan sisäministerit
EU-puheenjohtajamaan Suomen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja Saksan sisäministeri Horst Seehofer Maltan sisäministerikokouksen lehdistötilaisuudessa 23.9.2019. Kuva: Domenic Aquilina / EPA
Saana Uosukainen,
Kai Jääskeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranskan, Saksan, Italian ja Maltan sisäministerit ovat sopineet alustavasta järjestelystä Välimeren yli tulevien siirtolaisten jakamiseksi väliaikaisella tavalla Euroopan maiden kesken, kertoi Malta maanantaina. Suomi oli mukana laatimassa sopimusta.

Väliaikaisjärjestely olisi voimassa 8. lokakuuta asti ja se koskee turvapaikanhakijoita, joita pelastetaan Välimerellä hukkumiskuolemilta. Järjestelyn yksityiskohtia ei vielä kerrottu julkisuuteen maanantaina.

– Nyt sopuun on päästy järjestelystä, joka esitellään muille EU-maiden sisäministereille lokakuun alussa, sanoi ministeri Michael Farrugia.

Silloin sisäministerit kokoontuvat käsittelemään järjestelyn mahdollista laajenemista.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer sanoo olevansa tyytyväinen maanantain sisäministerien kokouksen lopputulokseen. Hänen mukaansa nyt sovitulla järjestelyllä autetaan Italiaa ja Maltaa, tviittasi Deutsche Welle ministerin sanoneen.

Myös Suomen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) tviittasi asiasta.

Ohisalo vahvisti illalla Ylelle puhelimessa, että Suomi ei kuitenkaan vielä ole sitoutunut jakojärjestelyihin.

– Suomi ei ole sitoutunut siitä syystä, jotta puheenjohtajamaa olisi tasapuolinen kaikkia jäsenvaltioita kohtaan, ja jotta kaikki jäsenvaltiot saataisiin samaan pöytään keskustelemaan asiasta, Ohisalo sanoo.

Suomi on tällä hetkellä EU-puheenjohtajamaa ja tukee Ohisalon mukaan sitä, että järjestelyn taakse saadaan mahdollisimman monta jäsenmaata.

– Tänään neljä maata pääsi yhteisymmärrykseen tästä väliaikaisesta ja vapaaehtoisuuteen perustuvasta mekanismista. Tällä yhteisymmärryksellä ja pohjapaperilla lähdetään hakemaan muita jäsenvaltioita mukaan ja Suomi tukee tätä työtä, Ohisalo kertoo.

Hän jatkaa, että kunhan samanmielisten maiden yhteenliittymä kasvaa, katsotaan tilannetta Suomen kannalta uudelleen.

– Niin kauan kun ei ole vielä jäsenvaltioiden yhteenliittymää, ei Suomi vastaanota tässä välissä sisäisiä siirtoja, Ohisalo toteaa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Maltalla tänään sovittu järjestely on hyvä askel siirtolaisten ja pakolaisten oikeuksien suojelemiseksi.

Esimerkiksi heinäkuussa Helsingissä koolla olleet EU:n sisäministerit yrittivät päästä sopuun väliaikaisesta taakanjaosta Välimeren siirtolaisongelman ratkaisemiseksi.

Tuolloin Ranskan ja Saksan sisäministerien aloite ei saanut tarvittavaa 15 jäsenmaan tukea. Italian silloinen sisäministeri Matteo Salvini heitti kokouksessa kapuloita rattaisiin.

Open Arms
Open Arms-laivalla tuli 107 turvapaikanhakijaa, joista osa odotti maihinpääsyä Lampedusan saaren satamassa kolme viikkoa. Italiaan on tänä vuonna tullut liki seitsemän tuhatta turvapaikanhakijaa. Kaikkiaan Välimeren on ylittänyt tänä vuonna liki 71 tuhatta turvapaikanhakijaa. Kuva: Francisco Gentico / EPA

Italian ohella muun muassa Malta esitti Ranskan ja Saksan aloitteeseen muutoksia. Kumpikin karsasti Ranskan ja Saksan esityksen ehdottamia turvallisten vastaanottosatamien perustamista maaperälleen, vaikka taakanjakosopimuksen mukaan niistä siirtolaiset olisi tarkoitus siirtää muihin EU-maihin.

Korjattu kello 18.50: Otsikkoa ja kärkeä, sopimuksesta sopivat neljä EU-maata, ei viisi maata. Suomi oli mukana tukemassa järjestelyä.

Suosittelemme sinulle