Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kova kakku napsahti, Kärppien hyökkääjätähti Jussi Jokiselle kahdeksan ottelun pelikielto – päävalmentaja pettyi: "Ei ollut sellainen tuomio, mitä odotimme"

Jokinen taklasi JYP-hyökkääjää Julius Nättistä päähän lauantain liigakierroksella Jyväskylässä.

Jussi Jokinen, Kärpät.
Jussi Jokinen huilaa kahdeksan seuraavaa liigaottelua pelikiellon takia. Kuva: Markku Hyttinen / AOP
Sari Sirkkiä-Jarva,
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon SM-liiga on langettanut Oulun Kärppien hyökkääjälle Jussi Jokiselle kahdeksan ottelun pelikiellon päähän kohdistuneesta taklauksesta. 951 NHL-ottelun veteraani Jokinen, 36, taklasi JYP-hyökkääjää Julius Nättistä päähän lauantain kierroksella Jyväskylässä.

Jokinen sai ottelun päätöserässä tapahtuneesta taklauksesta 5+20 minuutin rangaistuksen ja ulosajon. Viime kaudella Kärppien paitaan palannut Jokinen sai maaliskuussa yhden ottelun pelikiellon jalkapyyhkäisystä, ja se kovensi tuomiota kahdella ottelulla.

– Pelikiellon keston harkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että Jokinen suorittaa tarkoituksellisen vastustajan päähän suunnatun taklauksen siten, että taklauksen seurauksena tapahtuu voimakas kontakti vastustajan päähän. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon ja kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset, kurinpitopäätöksessä todetaan.

– Delegaatio pitää Jokisen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta kuuden ottelun arvoisena tekona. Jokiselle on määrätty viime kaudella kurinpitokäsittelyssä yhden ottelun pelikielto. Tämän huomioiden rangaistusta korotetaan kurinpitosääntöjen 38 §:n mukaisesti kahdella ottelulla.

Kalajoen JHT:n kasvatti on pelikelpoinen jälleen keskiviikkona 23. lokakuuta ottelussa Kärpät–Pelicans.

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner kertoo Yle Urheilulle, ettei ole tyytyväinen tuomioon.

– Olen eri mieltä siitä, eikä se ollut sellainen mitä odotettiin. Samaan aikaan jokaisen tuomion kanssa, kuten elämässä yleensäkin, täytyy jatkaa eteenpäin. Olen valmentajana aina pelaajan puolella loppuun asti, ja sen takia olen henkilökohtaisesti eri mieltä. Ei hän sitä tahallaan tehnyt, se me kaikki tiedetään. Onneksi Nättinen ei ilmeisesti loukkaantunut tilanteessa, ja se on aina kaikkien yhteinen toive.

– Meidän tehtävämme on tukea Jussia, kun hän tulee takaisin. Toivottavasti ihmiset eivät nyt tulkitsisi väärin, että kyseessä on jotenkin rikollinen pelaaja. Asiahan on päinvastoin, ja Jussi on aina auttanut läpi elämänsä omaa joukkuetta kaikin mahdollisin tavoin. Hän on nyt joutunut kohtaamaan tässä paluunsa jälkeen "epäonnisia" tilanteita.

Luottamus kurinpitoon säilyy

Päähän kohdistuneet taklaukset ovat puhuttaneet liigakauden ensimmäisten viikkojen aikana. HIFK-puolustaja Ville Varakas sai kuuden ottelun pelikiellon taklattuaan JYPin Anton Stråkaa.

KooKoon Kim Strömberg lensi niin ikään lauantaina ulos ottelusta osuttuaan KalPan Aleksi Klemettiä, mutta tilanne ei johtanut jatkotoimenpiteisiin.

Manner luottaa ammatti-ihmisten tekevän oikeita päätöksiä kurinpidossa.

– Olen jäävi vastaamaan mitään. Kaikki me tiedämme, että tilanteet ovat haastavia ja varmasti luotamme siihen, että jokainen tilanne on tapaus erikseen. Jokaista tilannetta ammattilaiset tutkivat tarkasti, eikä sieltä mitään kaneja vedetä hatusta.

– Varmaan pitäisi hakea vertauskuvia isommista sarjoista, kuten NHL:stä, miten he ovat siellä saaneet nämä asiat kuriin. En ole kuitenkaan oikea mies tätä kommentoimaan.

Kärpät kohtaa tänään liigan kärkiottelussa vierasjäällä Tampereella Tapparan. Manner ei usko, että Jokisen tapaus vaikuttaa illan peliin ja joukkueen suoritukseen.

– Olemme tottuneet tulemaan toimeen omien ja ulkopuolisten odotusten kanssa. Olemme suurseura, ja suurseurassa kuuluu pelata aina hyvin. Siitä meidän ympärillämme pyörivästä kuhinasta pitää saada energiaa, ja meidän pitää huolehtia omista keskinäisistä suhteistamme joukkueessa. Se iso energia, jota tänään tarvitsemme pitää kohdistaa tuohon kovaan vastustajaan, Manner sanoo.

– Tarvitsemme sataprosenttisen keskittymisen peliin ja suljemme ulkopuoliset asiat pois.

Lue myös:

KooKoo lähetti poikien maailmanmestarin Joensuuhun tavoittelemaan paikkaa alle 20-vuotiaiden MM-koneeseen

Kekäläinen ei antanut armoa suomalaisille: hyökkääjä siirtolistalle ja maalivahti farmiin

SaiPalle kova väliaikaisvahvistus – Tuomas Kiiskinen palaa SM-liigaan

Suosittelemme