Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Parhaaksi naisjalkapalloilijaksi valittu Megan Rapinoe piti tunteikkaan puheen – Sterling ja Koulibaly keräsivät kiitokset: "Kaikkien tulisi olla yhtä raivoissaan"

Megan Rapinoe kehotti ammattilaisjalkapalloilijoita hyödyntämään asemaansa ja käyttämään ääntään vähemmistöjen puolesta.

Vuoden parhaaksi naisjalkapalloilijaksi valittu Megan Rapinoe ja Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino
Kuva: Getty Images
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan vuoden parhaaksi naispelaajaksi valittu Megan Rapinoe oli odotetusti huomion kohteena Milanossa pidetyssä palkintogaalassa.

Rapinoe piti tunteita herättävän puheen, jossa hän nosti esiin muun muassa Manchester Cityn Raheem Sterlingin ja Napolin Kalidou Koulibalyn.

– Raheem Sterlingin ja Kalidou Koulibalyn uskomattomat suoritukset kentällä ja heidän suhtautumisensa siihen oksettavaan rasismiin, mitä he ovat joutuneet kohtaamaan, ovat todella inspiroineet minua.

– Jos todella haluamme muutoksen, meidän kaikkien muidenkin tulisi olla rasismista yhtä raivoissaan kuin heidän.

Sterling on syyttänyt brittimediaa asenteellisista uutisista. Koulibaly puolestaan lensi kahden keltaisen kortin jälkeen ulos hermostuttuaan häneen kohdistuneista apinahuuteluista. Myöhemmin hän pahoitteli ulosajoaan Twitterissä, mutta korosti olevansa ylpeä ranskalaisista juuristaan.

– Jos kaikki olisivat yhtä raivoissaan homofobiasta kuin seksuaalivähemmistöihin lukeutuvat pelaajat, jos kaikki olisivat yhtä raivoissaan epätasa-arvoisesta palkkauksesta tai naisten jalkapallon epätasa-arvoisesta kohtelusta kuin naiset... Se olisi minulle kaikista inspiroivinta, Rapinoe jatkoi.

– Meillä ammattilaisjalkapalloilijoilla on uskomaton mahdollisuus. Pyydän jokaista täällä olevaa käyttämään tätä asemaa hyväksi ja jakamaan menestystään. Voimme tehdä tämän lajin avulla maailmasta paremman paikan.

Rapinoe on syyttänyt Fifaa naisten jalkapallon väheksymisestä, sillä naisten MM-finaalin kanssa samana päivänä pelattiin muun muassa Copa American loppuottelu. Puheessaan hän totesi naisjalkapalloilun menneen kuitenkin myös eteenpäin.

– Tämä on ollut uskomaton vuosi naisten jalkapallolle. Oli mahtavaa olla osa MM-kisahuumaa. Teille, jotka vasta nyt heräätte tähän.. Olette vähän myöhässä juhlista, Rapinoe täräytti.

Rapinoe valittiin kesällä MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi. Hän oli myös turnauksen paras maalintekijä USA:n Alex Morganin ja Englannin Ellen Whiten kanssa kuudella osumalla. Morgan tuli Fifan äänestyksessä toiseksi 42 pisteellä. Englannin puolustaja Lucy Bronze keräsi 29 pistettä. Rapinoen saalis oli 46 pistettä.

MM-kultaa voittanut Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkue oli palkintoseremoniassa vahvasti edustettuna, sillä vuoden parhaana naisvalmentajana palkittiin joukkuetta valmentanut Jill Ellis.

Juttua korjattu 24.9. äänestyksessä käytettiin pisteitä, ei prosentteja.

Lue myös:

Lionel Messi on Fifan vuoden paras jalkapalloilija

Kohuttu Megan Rapinoe tyhjensi MM-kisojen palkintopöydän ja vihjaili päräyttävistä mestaruusjuhlista: "Aurinkolaseille tulee käyttöä"

Suosittelemme